salad

Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που παχαίνουν και που αδυνατίζουν αντίστοιχα;

ΘΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
www.allazwdiatrofi.gr

Πολλά ακούγονται για τους συνδυασμούς τροφίμων στα πλαίσια της διατροφής μας. Άλλοι λένε ότι συγκεκριμένοι συνδυασμοί μπορεί να σε παχύνουν και άλλοι λένε ότι συγκεκριμένοι συνδυασμοί μπορεί να σε αδυνατίσουν. Ποια είναι, τελικά, η αλήθεια; Κανένας συνδυασμός δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τέτοιους μηχανισμούς που να καταφέρει να σε παχύνει ή να σε αδυνατίσει. Αυτό που ισχύει και έχει πράγματι σημασία είναι πως κάποιοι συνδυασμοί ωφελούν την καλύτερη απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, ενώ άλλοι την παρεμποδίζουν. Οι αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και κάθε άνθρωπος θα πρέπει να δώσει σημασία για εκείνες που είναι σημαντικές γι΄ αυτόν, βάση του ιατρικού ιστορικού του και του τρόπου ζωής του.

Ας δούμε κάποιους γενικούς πολυσυζητημένους συνδυασμούς τροφίμων, κατά πόσο ισχύουν τα όσα ακούγονται και σε τι πρέπει να δώσουμε πράγματι τη προσοχή μας;

Τι ισχύει για τους παρακάτω συνδυασμούς τροφίμων;

  • Παχαίνουν συνδυασμοί τροφίμων, όπως το κρέας με πατάτες;

Ποτέ δε συνδυάζω κρέας, κοτόπουλο, ψάρι με πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια γιατί παχαίνουν. Επιλέγω πάντα να τα συνοδεύω με λαχανικά.

Πολλοί διαιτώμενοι έρχονται στα Διαιτολογικά μας κέντρα με αυτή την άποψη. Ας ξεκαθαρίσουμε και εμείς τη θέση μας λοιπόν: Καμία επιστημονική πηγή δεν υποστηρίζει οτι ο συνδυασμός αυτός μπορεί να σε παχύνει, όπως και κανένας άλλος συνδυασμός τροφίμων. Ουσιαστικά, η βιοχημική οδός που κρύβεται πίσω από τη διαμόρφωση του σωματικού μας βάρους είναι το ενεργειακό ισοζύγιο. Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι αυτό που καθορίζει εάν το βάρος μας θα παραμένει σταθερό.

Συνοπτικά, εάν καταναλώνουμε από την τροφή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που δαπανούμε, το βάρος μας θα αυξάνεται. Εάν καταναλώνουμε ίση το βάρος μας θα παραμένει σταθερό και αν καταναλώνουμε λιγότερη, το βάρος μας θα μειώνεται. Αντίθετα με την αρνητική πεποίθηση που επικρατεί για τον συνδυασμό του κρέατος/ψαριού με τις αμυλούχες τροφές, ο συνδυασμός αυτός είναι ωφέλιμος. Αυτό ισχύει δεδομένου ότι μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμούς από διαφορετικές ομάδες τροφίμων, προκειμένου να λαμβάνει ο οργανισμός όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

  • Όσπρια με φέτα: Είναι καλός συνδυασμός τροφίμων; Πώς διαφοροποιείται ανάλογα με τον άνθρωπο;

Ένας από τους πιο συχνούς συνδυασμούς τροφίμων στη χώρα μας είναι ο συνδυασμός των οσπρίων με τυριά και κυρίως με φέτα. Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι ο καλύτερος δυνατός. Ο λόγος είναι ότι τα όσπρια είναι καλές πηγές μη αιμικού σιδήρου και ο συνδυασμός τους με γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη επίδραση σε έναν άνθρωπο. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που καταναλώνει συστηματικά πηγές σιδήρου όπως είναι το κόκκινο κρέας, το αυγό, τα θαλασσινά, τα αποξηραμένα σύκα, οι ξηροί καρποί και οι αποθήκες σιδήρου του δεν είναι εξαντλημένες, δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα εάν συνδυάζει όσπρια με φέτα. Από την άλλη πλευρά, ένας άνθρωπος που πάσχει από σιδηροπενική αναιμία και ούτως ή άλλως η διατροφή του δεν είναι πλούσια σε πηγές σιδήρου, θα συστήναμε να αποφεύγει τον τακτικό συνδυασμό αυτών των ομάδων τροφίμων.

Για να δείτε περισσότερους συνδυασμούς επισκεφθείτε το

https://allazwdiatrofi.gr/syndyasmoi-trofimon-gia-mia-isorropimeni-diatrofi/