Χριστούγεννα με ασφάλεια για το κατοικίδιό μας

Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χριστούγεννα με ασφάλεια για το κατοικίδιό μας
www.dyomagazine.gr 9
Το γιορτινό φαγητό και οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνοι για τους τετράποδους φίλους μας.
Όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να πέσουν πάνω στα κατοικίδια και να τα τραυματίσουν, εάν εκείνα προσπαθήσουν να ανέβουν πάνω τους ή να παίξουν με τα στολίδια, τα λαμπάκια και τις γιρλάντες τους. Επίσης τα ζώα μπορεί να μπερδευτούν στα καλώδια και τις γιρλάντες ή να φάνε κομματάκια από τις γιρλάντες καθώς τις μαδάνε. Το υλικό από τις γιρλάντες όμως μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της πεπτικής οδού, σοβαρό έμετο, αφυδάτωση και ίσως να απαιτήσει και χειρουργική επέμβαση. Επίσης, οι σκύλοι κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία, αν αρχίσουν να δαγκώνουν τα καλώδια από τα φωτάκια που αναβοσβήνουν.
Πρόσθετες απειλές για τα κατοικίδια ζώα είναι τα αναμμένα κεριά, το ποτ πουρί και τα γιορτινά λουλούδια και φυτά. Τα αναμμένα κεριά προσελκύουν τα ζώα, αν όμως τα πλησιάσουν πολύ μπορεί να υποστούν έγκαυμα. Τα υγρά ποτ πουρί περιέχουν αιθέρια έλαια και κατιονικά καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά έλκη στο στόμα, τα μάτια και το δέρμα των κατοικίδιων ζώων, αν τα γλείψουν ή αν πέσουν πάνω τους. Και τα στερεά ποτ πουρί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αν το ζώο τα φάει. Επίσης, πολλά από τα χριστουγεννιάτικα φυτά που χρησιμοποιούνται για διακόσμηση (όπως η αμαρυλλίδα, το γκι, το πεύκο, ο κέδρος, το πουρνάρι και τα αλεξανδρινά) είναι τοξικά για τα κατοικίδια και η κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητάς τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις.
Τι μπορείτε να κάνετε; Να λάβετε εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα. Η κυρία Σοφιανού συνιστά κατ’ αρχάς να τοποθετήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μία γωνία του σπιτιού και να το στερεώσετε καλά στο ταβάνι (με γάντζο και πετονιά) ή στο πλαίσιο του παραθύρου (με πετονιά). Αποφύγετε επίσης τη διακόσμησή του με λαμπάκια με καλώδιο στα χαμηλά κλαδιά, αν έχετε σκύλο. Αν, όμως, έχετε γάτες, μην βάλετε καθόλου λαμπάκια με καλώδιο, ούτε γιρλάντες.
Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να μην χρησιμοποιείτε στο δέντρο σας γυάλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αν σπάσουν μπορεί να τραυματίσουν το ζώο, ενώ αν φάει άθελά του κανένα κομμάτι γυαλί, μπορεί να υποστεί σοβαρές βλάβες στο πεπτικό σύστημα (έως και διάτρησή του). Να προτιμάτε τα άθραυστα στολίδια, από ειδικό πλαστικό. Μην βάζετε ούτε εδώδιμα στολίδια (π.χ. φιγούρες από ζύμη) στο δέντρο γιατί είναι πολύ πιθανό να πηδήξει το κατοικίδιο πάνω τους, προσπαθώντας να τα φάει.
Φροντίστε επίσης να μαζεύετε καθημερινά τις «βελόνες» που πέφτουν από το φρέσκο δέντρο γιατί μπορεί να μοιάζουν αθώες, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν στα κατοικίδια σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές σε περίπτωση κατάποσης.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην αφήνετε ποτέ αναμμένα κεριά όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο, ειδικά αν το κατοικίδιό σας βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού. Φροντίστε ακόμα να τοποθετείτε τα κεριά σε σταθερές επιφάνειες καθώς θα μπορούσε το κατοικίδιο σας να τα ρίξει κατά λάθος κάτω (π.χ. με την ουρά του) και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε και με τα γιορτινά φαγητά. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε μακριά από τα κατοικίδια τα φαγητά για τους ανθρώπους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τροφές όπως η  σοκολάτα (μπορεί να προκαλέσει στα κατοικίδια νευρολογικές διαταραχές, σπασμούς, ταχυκαρδία, αρρυθμίες), τα σταφύλια και οι σταφίδες (μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια), τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και προκαλούν αναιμία), καθώς και ορισμένες ποικιλίες μανιταριών.
Όπως επισημαίνει η κυρία Σοφιανού, τα τρόφιμα αυτά μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τα κατοικίδια.
Μην δίνετε επίσης στα κατοικίδια λιπαρά φαγητά (π.χ. αρνί, χοιρινό, πέτσες από διάφορα κρεατικά), διότι μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.
Άλλα τρόφιμα που δεν πρέπει να δώσετε στα κατοικίδιά σας είναι ξηροί καρποί (ειδικά καρύδια και μακαντέμια), πικάντικα φαγητά, καθώς και κόκαλα από τα κρέατα. Ειδικά με τα κόκαλα από τα μαγειρεμένα κρεατικά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς πολύ συχνά προκαλούν απόφραξη έως και διάτρηση του πεπτικού συστήματος και απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Μην αφήνετε ποτέ το φαγητό (αλλά και τα ποτά σας) χωρίς επίβλεψη σε τραπέζια, πάγκους κουζίνας και γενικώς σε σημεία όπου μπορούν να φτάσουν τα ζώα. Και μην κρατάτε στο σπίτι σκουπίδια με υπολείμματα φαγητών, γιατί το κατοικίδιο μπορεί να μπει στον πειρασμό να τα δοκιμάσει.