Βιβλίο: καλύτερος φίλος αλλά και πολύτιμος «ψυχοθεραπευτής»

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Βιβλίο: καλύτερος φίλος αλλά και πολύτιμος «ψυχοθεραπευτής»
woman reading book on beach

Πόσες προσωπικές εμπειρίες θα μπορούσαμε να περιγράψουμε παρέα με ένα βιβλίο; Πόσες φορές χαμογελάσαμε, είχαμε αγωνία, συγκινηθήκαμε με τους πρωταγωνιστές ενός βιβλίου; Ποια είναι τα αγαπημένα βιβλία στα ράφια μας, που τα κοιτάμε και αναπολούμε άλλες εποχές, άλλες καταστάσεις; Η προσωπική βιβλιοθήκη του καθενός περιγράφει τον ιδιοκτήτη της και τις διάφορες περιόδους της ζωής του.

Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και συντελεί στην εγρήγορση της σκέψης. Κατά συνέπεια, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της άνοιας και ενίσχυση της μνήμης.

Σχετικά με την ψυχική διάθεση επίσης, η ανάγνωση προσφέρει πολλά οφέλη, επιδρά θετικά στην ενεργοποίηση των συναισθημάτων μας και βελτιώνει τη διάθεσή μας.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω της πανδημίας βιώσαμε περιοριστικά μέτρα στην καθημερινότητά μας, απομονωθήκαμε ιδιαίτερα από τις κοινωνικές μας επαφές, ενώ ο τρόπος ζωής μας υπήρξε αρκετά μοναχικός. Πολλές φορές νιώσαμε δυσάρεστα συναισθήματα, φόβου, ανησυχίας, λύπης, άγχους, απογοήτευσης και πίεσης. Η ανάγκη πολλών ανθρώπων να βρουν παρηγοριά, συντροφιά και διέξοδο σε ένα βιβλίο έγινε πιο έντονη.

H θετική επίδραση των βιβλίων στην ψυχολογία μας
✤ Η ανάγνωση μάς κρατάει συντροφιά, βοηθάει να ξεφύγουμε λίγο από την πραγματικότητα.
✤ Επιτυγχάνουμε μείωση του άγχους μας κερδίζοντας χαλάρωση.
✤ Καλλιεργούμε τη φαντασία μας. Μπαίνουμε νοερά σε ρόλους και καταστάσεις. Έτσι, δεν είμαστε ο παθητικός θεατής, όπως σε μια ταινία, αλλά συμμετέχουμε με τον τρόπο μας.
✤ Η ανάγνωση επιδρά στην προσωπικότητά μας. Οι διαφορετικές απόψεις, συμπεριφορές και σκέψεις ενδέχεται να μας επηρεάσουν βαθύτατα, οπότε σε μια προσωπική μας στιγμή μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε ανάλογα.
✤ Το καλό βιβλίο μάς φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας και τον αντικρίζουμε χωρίς φόβο. Κερδίζουμε σε αυτογνωσία.
✤ Με σύμμαχο το βιβλίο καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση –δηλαδή την ικανότητά όχι μόνο να εμβαθύνουμε στον εαυτό μας, αλλά να κατανοούμε και να συναισθανόμαστε τον συνάνθρωπό μας. Κατά συνέπεια, αποκτούμε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.
Στον χώρο της ψυχολογίας πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία την ανάγνωση ή και αφήγηση ενός βιβλίου στη θεραπευτική διαδικασία. Είναι ένα μέσο για αυτογνωσία, βαθύτερη επίγνωση του συναισθήματος, σκέψης και συμπεριφοράς. Πολύτιμη βοήθεια στο να βρεθεί διέξοδος σε όποια δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.