dyo-logo-200

Η βιταμίνη D επηρεάζει τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα του COVID-19;

Τα σημαντικά οφέλη της βιταμίνης D που σχετίζονται με την υγεία έχουν αναγνωριστεί από καιρό. Εκτός από την υγεία των οστών, η βιταμίνη D έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και, επομένως, μπορεί να προστατεύσει από ιογενείς λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση της βιταμίνης D μπορεί, εν μέρει, να αντιπροσωπεύει τις παρατηρούμενες διαφορές πληθυσμού στα ποσοστά μόλυνσης και τη σοβαρότητα της COVID-19. Οι μηχανισμοί και τα χαρακτηριστικά που κάνουν ορισμένα άτομα περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητα σε σοβαρά συμπτώματα COVID-19 παραμένουν ασαφή. Η Δρ. Sara Zwart (Ιατρικό Υποκατάστημα του Πανεπιστημίου του Τέξας) και ο Scott Smith (NASA Johnson Space Center) παρέχουν μια σύντομη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, σχετικά με την κατάσταση της βιταμίνης D και τη σοβαρότητα της ανοσολογικής απόκρισης στο SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19). Σύμφωνα με το American Nutrition Society (Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής).

Πώς μπορεί η βιταμίνη D να επηρεάσει τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα του SARSCoV-2;

Η απάντηση μπορεί να σχετίζεται με μυριάδες δράσεις σηματοδότησης που συντονίζονται από τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής φλεγμονωδών μορίων σηματοδότησης καθώς και της αύξησης της παραγωγής αυτών με αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Επειδή οι λοιμώξεις SARS-CoV-2 οδηγούν σε επιθετική φλεγμονώδη απόκριση, είναι πιθανό ότι η επαρκής κατάσταση της βιταμίνης D μπορεί να αμβλύνει την παραγωγή μορίων φλεγμονώδους σηματοδότησης.

Παράγοντες που επηρεάζουν την επανενεργοποίηση του ιού στο spaceflight περιλαμβάνουν το επίπεδο φυσικής κατάστασης του αναπνευστικού, την αντοχή των σκελετικών μυών, το άγχος και το στρες σε συνδυασμό με την κατάσταση της βιταμίνης D. Οι αστροναύτες με μεγαλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο ιικής επανενεργοποίησης. Παρομοίως, σε μια μελέτη συμπληρώματος βιταμίνης D, τα άτομα που ξεχειμωνιάζουν στην Ανταρκτική με χαμηλότερη κατάσταση βιταμίνης D και υψηλότερα επίπεδα ορμόνης άγχους παρουσίασαν μεγαλύτερη ιική αποβολή στο σάλιο τους από ό, τι τα άτομα με υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η υψηλότερη κατάσταση της βιταμίνης D, μαζί με τη φυσική κατάσταση, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την επανενεργοποίηση λανθανόντων ιών σε περιβάλλοντα υψηλού στρες.

Παρόλο που είναι απίθανο να υπάρχει μια και μοναδική λύση που θα τερματίσει την πανδημία COVID-19, αυτές οι μελέτες βάσει στοιχείων δείχνουν ότι η διατήρηση της κατάστασης της βιταμίνης D μπορεί να είναι μια σημαντική εκτίμηση για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής απόκρισης στη λοίμωξη SARS-CoV-2 και / ή επανενεργοποίηση του ιού. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να διατηρήσουν τη βέλτιστη κατάσταση βιταμίνης D για να υποστηρίξουν την ανοσολογική λειτουργία και να μειώσουν τον κίνδυνο επανενεργοποίησης του ιού. Τροποποιήσιμα μέτρα όπως αυτά μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν με ασφάλεια κάποια προστασία έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2.

Photos by Pexels

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει:

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao