8 επιδράσεις που έχει η τσίχλα στον οργανισμό μας

Home ΥΓΕΙΑ 8 επιδράσεις που έχει η τσίχλα στον οργανισμό μας
tsixla epiptoseis
  1. Επηρεάζει τα δόντια σας

Θετικά: Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας. Προστατεύει τα δόντια σας από τη φθορά και την ουλίτιδα προκαλώντας επιπλέον σάλιο που ξεπλένει τα οξέα και τα υπολείμματα τροφίμων. Ενισχύει επίσης το σμάλτο εφαρμόζοντας επιπλέον ασβέστιο και φωσφορικό άλας.

Αρνητικά: Οι τσίχλες οι οποίες περιέχουν ζάχαρη, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην στοματική υγιεινή. Τα βακτήρια που ζουν στην στοματική κοιλότητα, χωνεύουν τη ζάχαρη πριν φτάσει στο στομάχι σας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια σας. Αυξάνει επίσης την τερηδόνα με την πάροδο του χρόνου.

  1. Βελτιώνει τη μνήμη

Η τσίχλα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ένα από τα θετικά αποτελέσματα είναι η γνωστική ώθηση που βιώνουμε: βελτιώνει την εγρήγορση, την επεξεργασία σκέψης, τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη. Δυστυχώς, δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα λειτουργεί μόνο εάν μασάτε πριν ή κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα απαιτητικών εργασιών.

  1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Θετικά: Η τσίχλα μπορεί μερικές φορές να καταστείλει την όρεξή μας. Μετά την τσίχλα το πρωί, οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι. Είναι γλυκιά και χαμηλή σε θερμίδες, οπότε μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα σνακ. Αυξάνει επίσης την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνει το μεταβολισμό σας και σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι μετά το φαγητό.

Αρνητικά: Η κίνηση μάσησης και το συνεχές σάλιο παρασύρουν τον εγκέφαλό σας για να πιστεύει ότι είστε πραγματικά πεινασμένοι.  Μια τσίχλα μέντας σάς  κάνει να θέλετε να καταναλώσετε  πρόχειρο φαγητό, αντί για πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα, καθώς τα κάνει να έχουν φρικτή γεύση. Τα άτομα που καταναλώνουν πολλές τσίχλες τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα γεύματα την ημέρα, αλλά όταν έρχεται η στιγμή  που τρώνε αυξάνουν κατά μεγάλο βαθμό τις θερμίδες τους.

  1. Προκαλεί προβλήματα στη γνάθο

Η συνεχής μάσηση μπορεί να οδηγήσει σε μια διαταραχή που επηρεάζει τις αρθρώσεις της γνάθου και τους μυς γύρω από αυτήν. Κάθε κίνηση της γνάθου  φαγητό, γέλιο ή ακόμη και ομιλία  συνοδεύεται από έντονο πόνο που μερικές φορές εξαπλώνεται στον αυχένα και τους ώμους. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν μασάτε σε στιγμές άγχους, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να σφίγγουν τα δόντια τους ασυνείδητα όταν είναι νευρικοί.

  1. Επηρεάζει το πεπτικό σύστημα

Θετικά: Η επιπλέον παραγωγή σάλιου όταν μασάμε  τσίχλα βοηθά αποτελεσματικά στην πρωινή αδιαθεσία. Μερικοί λένε ότι λειτουργεί καλύτερα από το φάρμακο, μειώνοντας τις πιθανότητες έμετου, κοιλιακής δυσφορίας και ναυτίας εξίσου γρήγορα,  ενώ είναι πολύ φθηνότερες και πιο εύκολα διαθέσιμες.

Αρνητικά: Δυστυχώς, εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή δυσπεψία, όταν μασάτε, καταπίνετε πάντα μικρές γουλιές αέρα και γεμίζετε το στομάχι σας με αέριο που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Οι αλκοόλες σακχάρου που χρησιμοποιούνται συχνά ως γλυκαντικά δρουν ως καθαρτικό, προκαλώντας κράμπες, κοιλιακό άλγος και διάρροια.

  1. Μειώνει την καούρα

Όταν τρώτε τσίχλες μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οξέος στον οισοφάγο σας. Η ροή του σάλιου αραιώνει και εξουδετερώνει το οξύ μετά από βαριά τροφή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παλινδρόμησης οξέος και της καούρας.

  1. Επιδρά στον εγκέφαλό σας

Θετικά: Παραδόξως,  η τσίχλα διαθέτει αντι-στρες, υπερδυνάμεις που βελτιώνουν τη διάθεση. Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, την ορμόνη του στρες και η απλή πράξη μάσησης είναι χαλαρωτική για τους περισσότερους ανθρώπους. Καταργεί το άγχος και την κούραση και αυξάνει τη διάθεσή μας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αρνητικά: Αλλά η συνεχής πίεση στο σαγόνι μας αυξάνει την ποσότητα και τη συχνότητα των ημικρανιών και των έντονων πονοκεφάλων. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιους πονοκεφάλους. Έτσι, εάν έχετε ήδη προδιάθεση για ημικρανίες, είναι καλύτερα να τις αποφύγετε εντελώς.

  1. Αποτρέπει τις λοιμώξεις του αυτιού

Οι λοιμώξεις του αυτιού εμφανίζονται όταν τα βακτήρια συγκεντρώνονται στους σωλήνες που συνδέουν τη μύτη και τα αυτιά. Επηρεάζει συχνά τα παιδιά. Η τσίχλα που περιέχει το φυσικό γλυκαντικό ξυλιτόλη βοηθά στην αποτροπή της καθίζησης των βακτηρίων.

Πηγή: Brightside.me