Πως θα καταλάβετε εάν έχετε στραβό διάφραγμα; Μάθετε εδώ

Home ΥΓΕΙΑ Πως θα καταλάβετε εάν έχετε στραβό διάφραγμα; Μάθετε εδώ
stravo diafragma

Ένα αποκλίνον διάφραγμα εμφανίζεται όταν το λεπτό τοίχωμα (ρινικό διάφραγμα) μεταξύ των ρινικών διόδων σας μετατοπίζεται στη μία πλευρά. Σε πολλούς ανθρώπους, το ρινικό διάφραγμα είναι εκτός κέντρου ή αποκλίνει ελαττώνοντας την δίοδο του ρινικού εύρους. Όταν ένα αποκλίνον διάφραγμα είναι σοβαρό, μπορεί να μπλοκάρει τη μία πλευρά της μύτης σας και να μειώσει τη ροή του αέρα, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Η επιπρόσθετη έκθεση ενός αποκλίνοντος διαφράγματος στην επίδραση ξήρανσης της ροής του αέρα μέσω της μύτης μπορεί μερικές φορές να συμβάλει στην κρούστα ή την αιμορραγία σε ορισμένα άτομα.

Μια ρινική απόφραξη ή συμφόρηση (απόφραξη) μπορεί να προκύψει από ένα αποκλίνον ρινικό διάφραγμα, από το πρήξιμο των ιστών που ευθυγραμμίζουν τη μύτη ή και από τα δύο.  Η θεραπεία της ρινικής απόφραξης μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τη μείωση της διόγκωσης ή των ρινικών διαστολέων που βοηθούν στο άνοιγμα των ρινικών διόδων. Θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσετε ένα αποκλίνον διάφραγμα (στραβό διάφραγμα). Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας της Κλινικής Mayo των ΗΠΑ.

Ποια είναι τα σημάδια;

 • Απόφραξη ενός ή και των δύο ρουθουνιών. Αυτή η απόφραξη μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή από το ρουθούνι ή τα ρουθούνια. Αυτό μπορεί να το παρατηρήσετε περισσότερο όταν έχετε κρυολόγημα (λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος) ή αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση και στένωση των ρινικών οδών σας.
 • Ρινορραγίες. Η επιφάνεια του ρινικού διαφράγματος μπορεί να στεγνώσει, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρινορραγίας.
 • Πόνος στο πρόσωπο. Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με τις πιθανές ρινικές αιτίες του πόνου στο πρόσωπο. Πιθανή αιτία του μονόπλευρου πόνου του προσώπου θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό αποκλίνον διάφραγμα στο οποίο οι επιφάνειες μέσα στη μύτη εφάπτονται και προκαλούν πίεση.
 • Ροχαλίζετε. Η απόκλιση διαφράγματος ή οίδημα των ενδορινικών ιστών μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς λόγους για θορυβώδη αναπνοή κατά τον ύπνο.
 • Ευαισθητοποίηση του ρινικού κύκλου. Είναι φυσιολογικό να εναλλάσσεται η μύτη από τη μία πλευρά και μετά να γίνεται απόφραξη από την άλλη. Αυτό ονομάζεται ρινικός κύκλος. Ο ρινικός κύκλος είναι φυσιολογικός, αλλά η επίγνωση του ρινικού κύκλου δεν είναι τυπική και μπορεί να υποδηλώνει ρινική απόφραξη.
 • Προτίμηση για ύπνο σε μια συγκεκριμένη πλευρά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να κοιμούνται σε μια συγκεκριμένη πλευρά προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την αναπνοή μέσω της μύτης τη νύχτα, εάν μια ρινική δίοδος είναι περιορισμένη.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

 

 • Ένα αποκλεισμένο ρουθούνι (ή ρουθούνια) που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία
 • Συχνές ρινορραγίες
 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις κόλπων

Ποια είναι τα αίτια;

 • Μια κατάσταση που υπάρχει κατά τη γέννηση. Μια κατάσταση που υπάρχει κατά τη γέννηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκλίνει το διάφραγμα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου και είναι εμφανές κατά τη γέννηση.
 • Τραυματισμός στη μύτη. Ένα αποκλίνον διάφραγμα μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού που προκαλεί τη μετακίνηση του ρινικού διαφράγματος εκτός θέσης.

Στα βρέφη, ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να συμβεί κατά τον τοκετό. Σε παιδιά και ενήλικες, ένα ευρύ φάσμα ατυχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό στη μύτη και απόκλιση διαφράγματος. Τραύμα στη μύτη συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλητικών επαφών, τραχιών παιχνιδιών όπως πάλη ή ατυχήματα αυτοκινήτων.

Η κανονική διαδικασία γήρανσης μπορεί να επηρεάσει τις ρινικές δομές, επιδεινώνοντας ένα αποκλίνον διάφραγμα με την πάροδο του χρόνου.  Οίδημα και ερεθισμός των ρινικών κοιλοτήτων (ρινίτιδα) ή κοιλότητες κόλπων (ρινοκολπίτιδα) μπορεί επίσης να περιορίσει περαιτέρω τη ρινική διέλευση από ένα αποκλίνον διάφραγμα, με αποτέλεσμα τη ρινική απόφραξη.

Επιπλοκές

Εάν έχετε μια σοβαρή απόκλιση που προκαλεί ρινική απόφραξη, μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Ξηρό στόμα, λόγω χρόνιας αναπνοής με το στόμα
 • Ένα αίσθημα πίεσης ή συμφόρησης στις ρινικές οδούς σας
 • Διαταραγμένος ύπνος, εξαιτίας της δυσφορίας που δεν μπορείτε να αναπνέετε άνετα μέσω της μύτης σας τη νύχτα

Photos by: Freepik