Ιδιαίτερη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει η ξαφνική τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες την άνοιξη, ειδικά όταν δεν έχει προηγηθεί καμία αλλαγή στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής. Αν και αυτήν την εποχή του χρόνου τις περισσότερες φορές αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, δεν πρέπει να αποδίδεται σε αυτήν χωρίς διερεύνηση.
Η φετινή άνοιξη εξάλλου παρουσιάζει μεγάλη ιδιαιτερότητα εξαιτίας των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνουμε και της ανασφάλειας που απορρέει από αυτές, με αποτέλεσμα το έντονο στρες, μια γνωστή αιτία τριχόπτωσης.
«Η περιοδικότητα στην τριχόπτωση είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο φαινόμενο, καθώς υπάρχουν εποχιακές αλλαγές στην ανάπτυξη των ανθρώπινων μαλλιών. Η άνοιξη είναι μια εποχή που παρατηρείται συχνά, αν και είναι λιγότερο έντονο από αυτό που παρατηρούμε το φθινόπωρο. Για να αποδοθεί όμως μια έντονη τριχόρροια σε αυτήν (περιοδικότητα) θα πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας παθολογίας», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
«Επιπλέον πρέπει να ερευνηθεί η συναισθηματική κατάσταση του ασθενή, καθώς υπάρχουν πολλά γεγονότα στη ζωή που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Το στρες, για παράδειγμα, που όλοι μας βιώνουμε το τελευταίο έτος, είναι πιθανό να ευθύνεται για την τριχόπτωση ή να επιδεινώνει την εποχική απώλεια των μαλλιών. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη λειτουργία και την ρύθμιση της λειτουργίας του τριχοθυλακίου. Όταν η κορτιζόλη υπάρχει σε υψηλά επίπεδα, μειώνει τη σύνθεση και επιταχύνει την αποδόμηση σημαντικών στοιχείων του δέρματος, όπως το υαλουρονικό οξύ που βελτιώνει την υγεία του τριχωτού, κατά περίπου 40%», συμπληρώνει.
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας