diskoiliotita

Το καλοκαίρι δεν είναι ανάγκη…να δυσκολεύεστε

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το γενικό όρο «δυσκοιλιότητα» για να περιγράψουν τελείως διαφορετικά συμπτώματα. Για κάποιους δυσκοιλιότητα σημαίνει σκληρά κόπρανα, για άλλους ατελή κένωση του εντέρου και για κάποιους άλλους μειωμένη συχνότητα ή δυσκολία στην κένωση. Όμως, ακόμα και για τους ειδικούς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τον ορισμό της δυσκοιλιότητας -με κάποιους να εστιάζουν στη συχνότητα λιγότερων από 3 κενώσεων την εβδομάδα.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις στις οποίες η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο (μεταβολικό, νευρολογικό, νοσήματα παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, σακχαρώδης διαβήτης, φάρμακα κ.λπ.), η διάγνωση της λειτουργικής δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Ρώμης IV, βασίζεται στα ακόλουθα συμπτώματα που θα πρέπει να είναι διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών (με την έναρξη των συμπτωμάτων τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη διάγνωση):

 

(1) Πρέπει να συνυπάρχουν 2 ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
✤ Δυσκολία στην κένωση σε πάνω από το 25% των κενώσεων,
✤ Σκληρά ή κατακερματισμένα κόπρανα (κλίμακα Bristol 1-2) σε πάνω από το 25% των κενώσεων,
✤ Αίσθηση ατελούς κένωσης σε πάνω από το 25% των κενώσεων,
✤ Αίσθηση απόφραξης ορθού/πρωκτού σε πάνω από το 25% των κενώσεων,
✤ Χειρισμοί για την υποβοήθηση της κένωσης σε πάνω από το 25% των κενώσεων,
✤ Λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα.
(2) Απουσία υδαρών κοπράνων χωρίς τη λήψη καθαρτικών.
(3) Απουσία κριτηρίων που συνηγορούν υπέρ συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι στη λειτουργική δυσκοιλιότητα απουσιάζουν ή τουλάχιστον δεν κυριαρχούν ο πόνος στην κοιλιά και το φούσκωμα.
Σε ό,τι αφορά στα καλοκαιρινά ταξίδια, η διακοπή της καθημερινής ρουτίνας, η αφυδάτωση λόγω έκθεσης στον ήλιο, ο περιορισμός της φυσικής δραστηριότητας λόγω έντονης ηλιοφάνειας και οι αλλαγές στη συνήθη διατροφή αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες πρόκλησης δυσκοιλιότητας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνιστάται να:
✤ Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Καλές επιλογές είναι τα φρούτα (ακτινίδια ή δαμάσκηνα), λαχανικά και δημητριακά. Παρότι είστε σε διακοπές, αποφύγετε να το παρακάνετε με την κατανάλωση γλυκών, παγωτών, σνακ, αλκοόλ και γενικώς junk food,
✤ Αποφεύγετε να πίνετε πολλούς καφέδες διότι έχουν διουρητική δράση και αφυδατώνουν τον οργανισμό, επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα,
✤ Δώσετε έμφαση στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας, πίνοντας άφθονο νερό και άλλα υγρά,
✤ Μην αναβάλλετε την κένωση όταν νιώθετε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα,
✤ Ασκηθείτε τις πρωινές ώρες που έχει λιγότερη ζέστη,
✤ Προσπαθήστε να βάλετε ένα πρόγραμμα και στις διακοπές σας, τηρώντας τις ώρες των γευμάτων και του ύπνου. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αποσυντονίσετε το βιολογικό σας ρολόι και τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού σας, συμπεριλαμβανομένης και της κένωσης του εντέρου.