woman sunbathing blue

ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΜΥΤΗ: Περιοχές ειδικής καλοκαιρινής ευαισθησίας

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με ωτίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Επίσης, έχει αυξηθεί και η σωματοποίηση του άγχους, με συχνότερα συμπτώματα τον ίλιγγο, την κεφαλαλγία, τις εμβοές, τη δυσκολία στην κατάποση, την αστάθεια.

«Σε όλα αυτά η απάντηση είναι: Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη», λέει εμφατικά η χειρουργός κεφαλής τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, Δρ. Ανατολή Παταρίδου.

«Μιλώντας και από προσωπική εμπειρία, θα πω ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Αναπτύσσονται σωματικές δυνάμεις παράλληλα με τις νοητικές λειτουργίες και τονώνεται η ευεξία. Ειδικά η ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ μπορεί να μας προσφέρει πολύ περισσότερα, καθώς συνδυάζει την άθληση με την επαφή με το υδάτινο στοιχείο, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και προάγει την ψυχική μας υγεία λόγω της άμεσης επαφής με τη φύση».
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κολύμβησης γίνονται και οι πιο φυσικές ρινικές πλύσεις που θεραπεύουν χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή τα κρατάνε σε ένα σταθερό επίπεδο χωρίς επιπλοκές και έντονα συμπτώματα.

unisept-2023

Βέβαια, το καλοκαίρι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς «ακμάζουν» οι ωτίτιδες. Η υγρασία στην περιοχή των αυτιών είναι «σύμμαχος» της ωτίτιδας.
Η Δρ. Παταρίδου εξηγεί: «Η υγρασία στα αυτιά θα μας δημιουργήσει ένα αίσθημα βάρους και ίσως μας αναγκάσει να τα πειράξουμε είτε με το δάχτυλο, είτε με το καπάκι του στυλό, είτε με την μπατονέτα. Τότε θα γίνει ο τραυματισμός και θα προκύψει η φοβερή καλοκαιρινή ωτίτιδα με το πρησμένο αυτί, με υγρά πράσινα και κίτρινα που τρέχουν και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρησμένους λεμφαδένες και πυρετό. Αυτό δε, αν συνοδεύεται και από βύσμα κυψελίδας το οποίο δεν καθαρίστηκε έγκαιρα και σωστά με τη χρήση μικροσκοπίου ή με τη δοκιμασμένη επιλογή της δράσης του ενεργού οξυγόνου (υπεροξείδιο της ουρίας 6.5%), τότε οι πιθανότητες να πάθουμε εξωτερική ωτίτιδα αυξάνονται τραγικά, όπως και αν αφήνουμε βρεγμένα τα μακριά μαλλιά μας να στάζουν υγρασία στα αυτιά».

man swimmer comes up from water to dive in it.

Εκτός από τα αυτιά και η μύτη μπορεί να ταλαιπωρηθεί τώρα το καλοκαίρι με τη χρήση κυρίως της πισίνας και να προκύψουν επιμολύνσεις που οδηγούν σε πυώδη ρινίτιδα ή ακόμη και σε ιγμορίτιδες.

«Αν όλα αυτά εκδηλωθούν σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αλλεργίες, έχουν στραβό διάφραγμα, πολύποδες ή στα παιδιά με κρεατάκια και υπερτροφικές αμυγδαλές ή και αλλεργική ρινίτιδα, τότε η ταλαιπωρία τους μπορεί να τραβήξει όλο το καλοκαίρι, τονίζει η ειδικός και συμβουλεύει τα ακόλουθα:

✤ Καθαρισμό των αυτιών κάθε Μάιο για να αποφεύγονται τυχόν επιμολύνσεις –κάποιοι άνθρωποι τον χρειάζονται και δυο φορές τον χρόνο.
✤ Όσοι κάνουν πολλά μακροβούτια, καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα χρειάζονται μια πιο εξειδικευμένη εξέταση για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι είναι εντάξει το ρινικό διάφραγμα και ότι δεν είναι φραγμένη η λεγόμενη ευσταχιανή σάλπιγγα.
✤ Δεν ξύνουμε τα αυτιά μας με οτιδήποτε και δεν τα τραυματίζουμε.
✤ Προσέχουμε όταν λουζόμαστε -το αυτί δεν θέλει λούσιμο, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να κάνει φλεγμονές από διαταραχή του pH.
✤ Εάν λουζόμαστε ή κολυμπάμε κάθε μέρα, να ρίχνουμε σκευάσματα με αφυγραντικές αλκοόλες που είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση του νερού που έχει εγκλωβιστεί στον έξω ακουστικό πόρο (αρκεί να μην υπάρχει ρήξη τυμπάνου).
✤ Φοράμε σκουφάκι θαλάσσης ή ειδικές ωτοασπίδες, τις οποίες τοποθετούμε σωστά για αποφυγή τραυματισμών.
✤ Αποφεύγουμε να ψαλιδίσουμε τις τρίχες στον έξω ακουστικό πόρο λόγω πιθανού τραυματισμού.
✤ Αποφεύγουμε το μεγάλο ψύχος, ιδιαίτερα από A/C, καθώς και τις έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας, διότι μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη μιας φλεγμονής.
✤ Δεν κολυμπάμε σε αμφιβόλου καθαριότητας νερά.
✤ Σκουπίζουμε καλά τα αυτιά μετά το μπάνιο και αποφεύγουμε τη χρήση μπατονέτας που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
✤ Δεν βάζουμε σταγόνες λάδι μέσα στο αυτί γιατί, αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη. «Εάν, παρόλα αυτά, βουλώσει το αυτί μας, καλό θα είναι τις επόμενες ημέρες να αποφύγουμε να βουτήξουμε στο νερό το κεφάλι μας, ώστε να μην επιδεινωθεί το βούλωμα. Όταν θα ξαναμπούμε στο νερό, μια καλή λύση είναι να φράξουμε το αυτί με ένα βαμβάκι που θα το έχουμε εμποτίσει σε βαζελίνη, για να μην επιτρέψει στο νερό να εισέλθει στον ακουστικό πόρο», καταλήγει η ειδικός.