dyo-logo-200

Τι γνωρίζετε για το τεστ ΠΑΠ;

Ο Έλληνας εφευρέτης του τεστ Παπανικολάου, «χάρισε» στις γυναίκες μια προληπτική αξιόπιστη εξέταση που σώζει … Εάν είστε γυναίκα, πιθανότατα έχετε υποβληθεί σε αυτήν τη διαγνωστική διαδικασία. Όμως, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε γι ‘αυτά, τα τεστ ΠΑΠ παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία σας ως γυναίκα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Geisinger Organization.

To τεστ Παπανικολάου, είναι ένας έλεγχος που πραγματοποιείται στο ιατρείο του γυναικολόγου σας. Ένα τεστ Παπανικολάου εξετάζει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή τυχόν ανωμαλίες στον τράχηλο σας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας ξύει απαλά τα κύτταρα από τον τράχηλο σας για εξέταση. Παρόλο που αυτή η διαδικασία είναι λίγο άβολη, ένα τεστ ΠΑΠ δεν πρέπει ποτέ να προκαλεί πόνο.

Οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ ΠΑΠ κάθε 3 χρόνια

Οι τρέχουσες οδηγίες προτείνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν Τεστ ΠΑΠ κάθε τρία χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 21. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται συχνότερους ελέγχους, ειδικά εκείνες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή λοίμωξη, ενώ ορισμένες γυναίκες άνω των 65 ετών μπορεί να σταματήσουν εντελώς να κάνουν τεστ ΠΑΠ! Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε τι σας ταιριάζει.

 Είτε είστε σεξουαλικά ενεργός είτε όχι, θα πρέπει να κάνετε τεστ ΠΑΠ!

Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από λοίμωξη από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), η οποία μεταδίδεται σεξουαλικά. Ωστόσο, δεν προέρχονται όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας από τον HPV, πράγμα που σημαίνει ότι τα τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητα είτε είστε σεξουαλικά ενεργοί είτε όχι.

Τα τεστ Παπανικολάου δεν εξετάζουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Η εξέταση θα δώσει ενδείξεις για τυχόν μη φυσιολογικές κυτταρικές αλλαγές στον τράχηλο σας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα τεστ Παπανικολάου δεν εξετάζουν HPV ή άλλα ΣΜΝ, όπως γονόρροια ή χλαμύδια. Εάν θέλετε να εξεταστείτε για ΣΜΝ, φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

 Ένα τεστ Παπανικολάου είναι διαφορετικό από μια πυελική εξέταση

Μια πυελική εξέταση πραγματοποιείται συνήθως στην ετήσια επίσκεψή σας με τη γυναικολόγο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει τον αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο, τις ωοθήκες, τη μήτρα, το ορθό και τη λεκάνη για τυχόν ανωμαλίες. Ένα τεστ Παπανικολάου εξετάζει ειδικά καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ ΠΑΠ κατά τη διάρκεια της ετήσιας πυελικής εξέτασης.

 Ίσως θελήσετε να επαναπρογραμματίσετε το τεστ ΠΑΠ όταν έχετε περίοδο

Τεχνικά, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ ΠΑΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, αλλά μπορεί να είναι καλύτερο να το προγραμματίσετε σε κάποια στιγμή που δεν έχετε εμμηνόρροια. Ανάλογα με το πόσο βαριά είναι η ροή σας, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα του ελέγχου σας. Εάν η ροή σας είναι ελαφρύτερη, ενδέχεται να μην είναι πρόβλημα. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν είστε στην περίοδό σας και αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είναι κατάλληλο για εσάς.

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao