Breast-Cancer-Featured-Image

Τι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;

Μόνο το 5-10 % όλων των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε γενετικές ανωμαλίες, τόνισε μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΕSoDiMeSO η Χειρουργός Μαστού, Διευθ/ρια Κλινικής Μαστού στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, κυρία Φιορίτα Πουλακάκη, MD, PhD, FEBS, CEBS.
Tο υπόλοιπο 90-95%, αναφέρει η ειδικός, έχει να κάνει με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, διατροφή, αλκοόλ, έκθεση στον ήλιο, περιβαλλοντικούς ρύπους, λοιμώξεις, παχυσαρκία , έλλειψη σωματικής άσκησης).
Μάλιστα δεδομένα δείχνουν, ότι μεταξύ των θανάτων από καρκίνο, 30-35% σχετίζεται με τη διατροφή.
Στον αντίποδα,  μετα-ανάλυση 13 μελετών έδειξε ότι η οικογένεια λάχανου-μπρόκολου-κουνουπιδιού ασκεί προστατευτική επίδραση κατά του καρκίνου. Οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση λάχανου-μπρόκολου-κουνουπιδιού είχαν 15% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η κυρία Πουλακάκη, η φυσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της έντονης φυσικής δραστηριότητας μειώνει  επίσης τον κίνδυνο του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού. Το ίδιο κάνει και ο θηλασμός.
Αντιθέτως, το υπέρβαρο και η παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το ίδιο και το μεγάλο ύψος της γυναίκας, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Οι γυναίκες που πίνουν λίγο παραπάνω έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 8%, ενώ εκείνες που το παρακάνουν αυξάνουν τον κίνδυνό τους να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού κατά 37%.