dyo-logo-200

Θωρακίζουμε την υγεία μας με ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ!

Γράφει η φαρμοκοποιός Σοφία Παπαγιάννη

Ένας οργανισμός με ισχυρό ανοσοποιητικό σημαίνει ότι είναι θωρακισμένος έναντι εισβολέων, ιών, μικροβίων, λοιμώξεων. Έχει δηλαδή οργανωμένη την άμυνά του, άρα είναι δύσκολο να νοσήσει , ενώ κι αν ακόμα «μολυνθεί», ο οργανισμός του πολεμάει ικανοποιητικά τον εισβολέα και βγαίνει νικητής!
Παράγοντες οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την άμυνα του οργανισμού μας, είναι η σωστή διατροφή, το περιβάλλον, η σωματική άσκηση και βέβαια η εφαρμογή βασικών κανόνων υγεινής. Πιο συγκεκριμένα, ως προς την διατροφή είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές με συντηρητικά, χρωστικές, διογκωτικές ουσίες κ.λπ.. που «μπλοκάρουν» τον μεταβολισμό μας.
Εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με όσο το δυνατόν φυσικά προϊόντα και κυρίως με ωμές, πολύχρωμες σαλάτες, φρούτα, όσπρια, ψάρια, λευκά κρέατα, μονοακόρεστα λιπαρά κ.λπ., ώστε να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ειδικά συμπληρώματα και βότανα που μας καλύπτουν με όλες τις απαραίτητες ουσίες για την θωράκισή μας!

Οργανισμοί οι οποίοι έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό έχουν και μειωμένη άμυνα!

Παράγοντες που συντελούν στο να μειωθεί η άμυνα του οργανισμού μας είναι η ηλικία (όσο μεγαλώνουμε, η άμυνα του οργανισμού ελαττώνεται), διάφορες ασθένειες (παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος κ.λπ.)

Μια ιδιαίτερη κατηγορία μείωσης της άμυνας του οργανισμού, δηλαδή ανοσοκαταστολή, είναι αυτή που προκαλεί η επιστήμη με την χορήγηση ειδικών φαρμάκων και με σκοπό την καταστολή της αντίδρασης του ανοσοποιητικού (ή την ελαχιστοποίησή της) επιδιώκοντας έτσι ανταπόκριση σε ειδικές μορφές στοχευμένης θεραπείας ή αποδοχή μοσχευμάτων τα οποία ο οργανισμός θα αναγνώριζε ως «ξένα σώματα», αποβάλλοντάς τα.

Τέτοια παραδείγματα είναι (εκτός από τους μεταμοσχευμένους ασθενείς που αναφέρθηκαν) οι καρκινοπαθείς σε φάση χημειοθεραπείας, ορισμένοι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, κ.ο.κ.
Τρανταχτό και επίκαιρο παράδειγμα ευπαθών σε ιώσεις ατόμων του πληθυσμού, είναι η περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εδώ βλέπουμε ότι νοσούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Άτομα δηλαδή τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν ότι έχουν πεσμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα, άρα είναι ανερμάτιστα στον «εισβολέα» (το κορωνοϊό στην συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρθηκε) με αποτέλεσμα αυτός, βρίσκοντας «ανοιχτές πόρτες» να εγκαθίσταται και με τις επιπλοκές που δημιουργεί στο αναπνευστικό σύστημα και την καρδιά, να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία ή ακόμα και τον θάνατο!

Πρώτο μας μέλημα λοιπόν καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι να ακολουθούμε έναν τρόπο διαβίωσης που συνάδει με τους απλούς αλλά και ζωτικής σημασίας κανόνες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας!

Η θωράκιση της υγείας μας είναι στο χέρι μας!!

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει:

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao