walking

Τα 5 καλύτερα οφέλη του περπατήματος για την υγεία

Θέλετε να αγχώνεστε λιγότερο, να κοιμάστε καλύτερα και ενδεχομένως να ζήσετε περισσότερο; Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, βγείτε έξω (ή στον διάδρομο) και πηγαίνετε μια βόλτα. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε 20 λεπτά καθημερινά για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από αυτή την εξαιρετικά απλή μορφή άσκησης, Eat this, not that.

Μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Το περπάτημα καίει θερμίδες και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, εξηγεί ο Torde. Έτσι, είναι λογικό ότι μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Μια μελέτη του International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν 15.000 ή περισσότερα βήματα την ημέρα έτειναν να έχουν μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με όσους έκαναν περισσότερη καθιστική ζωή. Το να περπατάτε 15.000 βήματα είναι πολύ, όμως -το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Ο μέσος άνθρωπος θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες για να φτάσει αυτόν τον αριθμό. Για να το πετύχετε, σκεφτείτε να διασκορπίσετε τα βήματά σας μέσα στην ημέρα σας. Ίσως να κάνετε έναν ωριαίο περίπατο πριν από τη δουλειά και στη συνέχεια να διασκορπίζετε μικρότερες περιόδους αργότερα.

Αν δεν έχετε το χρόνο να πετύχετε το όριο των 15.000 βημάτων, προσπαθήστε να έχετε περισσότερα οφέλη για τη διατήρηση του βάρους από το περπάτημα που μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σχεδιάζοντας μια διαδρομή που περιλαμβάνει ανηφόρες. Ή, αν αισθάνεστε έτοιμοι, ο Torde συνιστά να προσθέσετε μερικά διαστήματα ελαφρού τρεξίματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραμματοκιβώτια ή στύλους φωτισμού ως σημεία στάσης και αναχώρησης. Μετά από κάθε κομμάτι τζόκινγκ, περιμένετε μέχρι να πάρετε ανάσα και μετά επαναλάβετε. Συνιστά επίσης να προσθέσετε μερικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως squats, push-ups, lunges μετά το περπάτημα. Δεδομένου ότι είστε ωραία και ζεστά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προκαλέσετε τους μυς και να ενισχύσετε τα οφέλη για την υγεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Εάν ο γιατρός σας σας έχει πει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη, σκεφτείτε να εντάξετε τους περιπάτους στην καθημερινή σας ρουτίνα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική μελέτη για την υγεία των περιπατητών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πραγματοποίηση τακτικών περιπάτων μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων κατά 7,7%, 7% και 12,3% αντίστοιχα. Το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει εάν έχετε ήδη χρόνια προβλήματα υγείας, σημειώνει ο Torde. Για παράδειγμα, ο πατέρας μου είχε υψηλή αρτηριακή πίεση και όταν άρχισε να κάνει καθημερινούς περιπάτους, όχι μόνο μείωσε την αρτηριακή του πίεση, αλλά έχασε και βάρος.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συμβουλεύει να περπατάτε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα, για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν παρόμοια σύσταση για όσους επιθυμούν να διαχειριστούν τον διαβήτη και τον προδιαβήτη. Η δραστηριότητα κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, την ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα του σώματός σας να χρησιμοποιούν το σάκχαρο του αίματος για ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τακτικό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη και του προδιαβήτη.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε

Μετά από μια κουραστική, αγχωτική μέρα, είναι δελεαστικό να καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση με ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσετε. Αλλά το να πάτε μια βόλτα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μπείτε σε κατάσταση χαλάρωσης -και είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σας. “Δεδομένου ότι αυξάνει τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και τον εγκέφαλο, το περπάτημα συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσής σας”, εξηγεί ο Torde. Στην πραγματικότητα, μόλις 10 λεπτά περπάτημα μπορεί να έχει οφέλη που βελτιώνουν τη διάθεση, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισισιπή.

Για να έχετε περισσότερα οφέλη, πηγαίνετε σε ένα δασώδες μονοπάτι για περπάτημα ή σε ένα πάρκο για να καταγράφετε τα βήματά σας. Η έρευνα δείχνει ότι το περπάτημα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας κατάσταση, λέει ο Torde. Η πρόσληψη ενός φίλου ή ενός κατοικίδιου ζώου για να σας ακολουθήσει μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερα οφέλη από τον περίπατό σας για την καταπολέμηση του άγχους, προσθέτει. Έχοντας λίγη κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε συνδεδεμένοι με τους άλλους, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. Δεν μπορείτε να βρείτε έναν φίλο για περπάτημα; Συνιστώ πάντα να παίρνετε μαζί σας το αγαπημένο σας podcast, τη λίστα αναπαραγωγής ή το ηχητικό σας βιβλίο στους περιπάτους, λέει η Torde. Ίσως κάτι που θα σας κάνει να γελάσετε ή να χορέψετε!

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι το ζητούμενο για όλους αυτές τις μέρες, και το περπάτημα φαίνεται να βοηθάει λίγο. Μια μικρή μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το περπάτημα για 30 λεπτά προκαλεί μια προσωρινή ώθηση στα λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται στους ιούς. Πρόσθετες έρευνες υποστηρίζουν αυτό το εύρημα. Μια μελέτη του British Journal of Sports Medicine παρακολούθησε 1.000 ενήλικες κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης και διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν για 30 έως 45 λεπτά την ημέρα είχαν 43% λιγότερες ημέρες ασθένειας από ό,τι οι ομόλογοι τους που έκαναν καθιστική ζωή. Είχαν επίσης την τάση να έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα εάν αρρώσταιναν.

Μπορεί ακόμη και να παρατείνει τη ζωή σας

Ναι, σοβαρά! Δεδομένου ότι το χρόνιο άγχος και οι χρόνιες παθήσεις της υγείας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο έλεγχος αυτών των παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην παράταση της ζωής σας. Μια ανασκόπηση 14 μελετών που αφορούσαν το περπάτημα (συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από 280.000 άτομα!) διαπίστωσε ότι το περπάτημα περίπου τριών ωρών την εβδομάδα σχετίζεται με 11% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με όσους έκαναν λίγη ή καθόλου δραστηριότητα. Δεν έχετε τρεις ώρες την εβδομάδα για να αφιερώσετε στο περπάτημα; Μια μελέτη του British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι όσοι κάνουν μόλις 10 έως 59 λεπτά μέτριας άσκησης (όπως γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης της μελέτης σε σχέση με όσους ήταν αδρανείς.