Συμπληρώματα βιταμίνης D: Πόσο μας προστατεύουν;

Home ΥΓΕΙΑ Συμπληρώματα βιταμίνης D: Πόσο μας προστατεύουν;
vitamin

Αναμφίβολα, η πιο πολυσυζητημένη βιταμίνη του περασμένου έτους ήταν η βιταμίνη D. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει τώρα ότι το συμπλήρωμα μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου προσβολής από COVID-19 όσο πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Eat this, not that.

Στην αρχή της πανδημίας, ίσως θυμάστε ότι οι ειδικοί πίεζαν για τη χρήση της βιταμίνης D. Αυτό συνέβη επειδή αρκετές μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι οι πληθυσμοί που είχαν έλλειψη βιταμίνης D διέτρεχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα από το COVID-19.

Ωστόσο, μια πρόσφατη γενετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μην προστατεύει από τη μόλυνση από τον κοροναϊό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Κεμπέκ του Καναδά επικεντρώθηκαν σε γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D. Ανακάλυψαν ότι τα άτομα των οποίων το DNA περιέχει μία από αυτές τις παραλλαγές είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Έχετε κατά νου, ωστόσο, ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα επίπεδα.

Πώς λειτούργησε λοιπόν η μελέτη;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα γενετικών παραλλαγών από 14.000 άτομα που είχαν COVID-19 και τα συνέκριναν με τα ίδια δεδομένα από πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα που δεν είχαν τη μολυσματική ασθένεια.

Aυτό μας φέρνει στο επόμενο ερώτημα

Τι ακριβώς βρήκαν;

Όπως αποδείχθηκε, όσοι έχουν μία από αυτές τις γενετικές παραλλαγές και είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, δεν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό, νοσηλείας ή σοβαρής ασθένειας λόγω του COVID-19.

Δυστυχώς, τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η λήψη επιπλέον βιταμίνης D -ενώ είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία των οστών και τη διάθεση- δεν είναι τόσο αποτελεσματική για την καταπολέμηση του COVID-19.

Παρόλα αυτά, η λήψη βιταμίνης D μπορεί να προσφέρει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία, οπότε φροντίστε να δείτε τα εκπληκτικά οφέλη της βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ειδικούς.


 
 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: