Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Τι είναι και πόσο επηρεάζεται από το στρες;

Home ΥΓΕΙΑ Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Τι είναι και πόσο επηρεάζεται από το στρες;
sleeping office

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) είναι μια μακροχρόνια ασθένεια με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η υπερβολική κόπωση. Το CFS είναι επίσης γνωστό ως ΜΕ, που σημαίνει μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Πολλοί άνθρωποι αναφέρονται στην κατάσταση ως CFS / ME, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας National Health Service of UK (NHS).

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης/ME μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες και τείνει να αναπτύσσεται μεταξύ των 20 και των 40. Το κύριο σύμπτωμα του CFS / ME είναι να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένοι και να έχετε μια γενική αδιαθεσία.

Επιπλέον, τα άτομα με CFS / ME μπορεί να έχουν άλλα συμπτώματα, όπως:

 • προβλήματα ύπνου
 • πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις
 • πονοκεφάλους
 • πονόλαιμο ή πρησμένοι λεμφαδένες
 • προβλήματα σκέψης, μνήμης ή συγκέντρωσης
 • συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
 • αίσθημα ζάλης ή αδιαθεσίας
 • γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι η υπερβολική άσκηση κάνει τα συμπτώματά τους χειρότερα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει από μέρα σε μέρα ή ακόμη και μέσα σε μια μέρα. Το κύριο σύμπτωμα του CFS / ME είναι να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένοι και γενικά αδιάθετοι. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει από μέρα σε μέρα ή ακόμη και μέσα σε μια μέρα.  Το κύριο σύμπτωμα του CFS / ME είναι η υπερβολική σωματική και ψυχική κόπωση που δεν περνάει με ξεκούραση ή ύπνο. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών και δραστηριοτήτων. Τα περισσότερα άτομα με CFS / ME περιγράφουν την κόπωση τους ως συντριπτική και διαφορετική κούραση από αυτή που είχαν βιώσει στο παρελθόν.

Σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Οι περισσότερες περιπτώσεις CFS / ME είναι ήπιες ή μέτριες, αλλά έως ένα στα τέσσερα άτομα έχει σοβαρά συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, ένας ειδικός θα πρέπει να συμμετέχει στη θεραπεία σας.

Τα συμπτώματα CFS / ME μπορεί να θεωρηθούν:

 • ήπια – είστε σε θέση να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες, όπως εργασία, σπουδές ή οικιακές εργασίες, αλλά με δυσκολία, ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψετε τα χόμπι ή τις κοινωνικές δραστηριότητες, ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε στον ελεύθερο χρόνο σας
 • μέτρια – μπορεί να έχετε δυσκολία να μετακινηθείτε εύκολα και προβλήματα στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Μπορεί να μην είστε σε θέση να εργαστείτε ή να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας και ίσως χρειαστεί να ξεκουράζεστε συχνά και μπορεί επίσης να έχετε προβλήματα ύπνου τη νύχτα
 • σοβαρή – μπορεί να είστε σε θέση να κάνετε πολύ βασικές καθημερινές εργασίες, όπως βούρτσισμα των δοντιών σας. μπορεί να είστε στο σπίτι ή ακόμη και στο κρεβάτι και μπορεί να χρειαστείτε αναπηρική καρέκλα για να μετακινηθείτε. και μπορεί επίσης να δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε, να είστε ευαίσθητοι στο θόρυβο και το φως και να χρειαστείτε πολύ χρόνο για να ανακάμψετε μετά από δραστηριότητες που απαιτούν επιπλέον προσπάθεια, όπως η έξοδος από το σπίτι ή η συζήτηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται. Αυτές οι περίοδοι είναι γνωστές ως αποτυχίες ή υποτροπές. Τα συμπτώματα του CFS / ME είναι παρόμοια με τα συμπτώματα κάποιων άλλων ασθενειών, επομένως είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό για να πάρετε μια σωστή διάγνωση. Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Μπορεί επίσης να κάνετε εξετάσεις αίματος και ούρων.

Καθώς τα συμπτώματα του CFS / ME είναι παρόμοια με εκείνα πολλών συνηθισμένων ασθενειών που συνήθως βελτιώνονται από μόνα τους, μια διάγνωση του CFS / ME μπορεί να εξεταστεί εάν δεν βελτιωθείτε τόσο γρήγορα όσο αναμένεται. Η θεραπεία για CFS / ME στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από το πώς σας επηρεάζει το CFS / ME.

Αιτίες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (CFS / ME)

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το CFS / ME, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες – για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη ή ορισμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε την ασθένεια.

Οι προτεινόμενες αιτίες CFS / ME περιλαμβάνουν:

Ιογενείς λοιμώξεις, όπως αδενικός πυρετός

 • βακτηριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία
 • προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα
 • ανισορροπία ορμονών
 • προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και συναισθηματικό τραύμα
 • τα γονίδιά σας – το CFS / ME φαίνεται να είναι πιο κοινό σε ορισμένες οικογένειες

Ζώντας με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS / ME)

Η διαβίωση με CFS / ME μπορεί να είναι δύσκολη. Η υπερβολική κόπωση και άλλα σωματικά συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύουν την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το CFS / ME μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία και να έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμησή σας. Εκτός από το ότι ζητάτε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε με άλλα

Photos by Pexels