Σύγχρονες µέθοδοι για την αντιµετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Home ΥΓΕΙΑ Σύγχρονες µέθοδοι για την αντιµετώπιση της οστεοαρθρίτιδας
osteoarthritida

Η αρθρίτιδα ταλαιπωρεί εκατοµµύρια ανθρώπους στον κόσµο. Όταν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθάει, τότε οι βιολογικές θεραπείες, η προηγµένη αρθροσκόπηση, οι νέες, ελάχιστα επεµβατικές τεχνικές, οι «ροµποτικά» υποβοηθούµενες αρθροπλαστικές ή η χρήση πλοηγών (navigator) ή ψηφιακών συστηµάτων και τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track) επιστρατεύονται για την αποτελεσµατική αντιµετώπισή της.

H αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα, ρευµατοειδής, µετατραυµατική) είναι µια φλεγµονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των δοµικών στοιχείων της άρθρωσης (γονάτου, ισχίου, ώµου). Τα κύρια συµπτώµατά της είναι ο πόνος, το οίδηµα και η δυσκαµψία και µπορεί να προκαλέσει σηµαντική δυσχέρεια στην καθηµερινότητα, µέχρι και σηµαντικού βαθµού αναπηρία.

Αντιµετώπιση

Η οστεοαρθρίτιδα αρχόµενης, ελαφράς ή µεσαίας µορφής αντιµετωπίζεται κατ’ αρχάς συντηρητικά, µε φαρµακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, αλλά και ενδοαρθρικές ενέσεις µε υαλουρονικό οξύ, µε ή χωρίς χονδροϊτίνη ή κορτιζόνη. Επίσης, µπορούν να εφαρµοστούν βιολογικές θεραπείες από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, µε χρήση P.R.P. (πλάσµατος πλούσιου σε αιµοπετάλια), βλαστοκυττάρων, καθώς και καλλιέργειες χονδροκυττάρων.

Αρθροσκόπηση

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν ανακουφίζει τον ασθενή, τότε ο ορθοπαιδικός µέσω αρθροσκόπησης µπορεί να επιδιορθώσει πιθανές µικρές βλάβες στην περιοχή της άρθρωσης (µερική µηνισκεκτοµή, αφαίρεση οστεοφύτων, µερική υµενεκτοµή, χονδροπλαστική, αφαίρεση ελεύθερων σωµάτων).

Η αρθροσκόπηση είναι µια σύγχρονη, ελάχιστα επεµβατική µέθοδος, η οποία επιτρέπει µέσω µικρών οπών (περίπου 3-5 χιλιοστών) να δούµε στο εσωτερικό της άρθρωσης χωρίς να την τραυµατίσουµε, να διαγνώσουµε και να θεραπεύσουµε τα όποια προβλήµατα, χωρίς να χρειάζεται να µείνει ο ασθενής στο νοσοκοµείο πολλές ώρες. Συνδυαστικά, για ακόµα καλύτερο αποτέλεσµα, µπορούν να εφαρµοστούν βιολογικές θεραπείες µε βλαστοκύτταρα και P.R.P.

Είδη αρθροπλαστικής

Αν αποτύχουν όλες οι ανωτέρω θεραπείες, τότε ενδείκνυται η αρθροπλαστική.

Αρθροπλαστική Ελάχιστης Επεµβατικότητας-MIS

Η αρθροπλαστική είναι µια χειρουργική επέµβαση αντικατάστασης των κατεστραµµένων επιφανειών της άρθρωσης µε ειδική πρόθεση. Αποκαθιστά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και απαλλάσσει τον ασθενή από τον πόνο, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθηµερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Η πιο νέα και αποτελεσµατική µέθοδος ολικής αρθροπλαστικής είναι η Ελάχιστα Επεµβατική M.I.S. (Minimal Invasive Surgery), που προσφέρει, σε σχέση µε τις παραδοσιακές µεθόδους,  πολύ καλύτερο αποτέλεσµα σε µικρότερο χρόνο.

Οι τοµές είναι πολύ µικρότερες συγκριτικά µε την κλασική αρθροπλαστική, µε αποτέλεσµα να µην τραυµατίζονται τα ανατοµικά στοιχεία της περιοχής της άρθρωσης και να ελαχιστοποιείται η απώλεια αίµατος. Ο ασθενής βιώνει ελάχιστο µετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει στις δραστηριότητές του γρηγορότερα, µε άµεση ανάκτηση της κινητικότητας της άρθρωσης, ήδη από την ηµέρα του χειρουργείου.

Η πρόθεση αντικατάστασης της αρθρικής επιφάνειας αποτελείται από ειδικά κράµατα τιτανίου και ατσαλιού, καθώς και από ένα πλαστικό (πολυαιθυλένιο) που παρεµβάλλεται, υλικά πολύ ανθεκτικά, µε µακρά διάρκεια ζωής και απόλυτα συµβατά µε τον οργανισµό. Τα τµήµατα αυτής της τεχνητής άρθρωσης προσοµοιάζουν στη φυσιολογική άρθρωση.

Ο ασθενής µπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες µετά το χειρουργείο, µόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας, και να επιστρέψει στο σπίτι του, µετά από 1 ηµέρα στην αρθροπλαστική του ώµου και µετά από 1-2 ηµέρες στην αρθροπλαστική του ισχίου ή του γόνατος, πάντα ανάλογα µε την κλινική του κατάσταση και το ιστορικό του.

Νεότερες Τεχνικές Αρθροπλαστικής MIS

Διάφορες είναι οι τεχνικές ελάχιστης επεµβατικότητας, οι οποίες σε συνδυασµό µε τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track) προσφέρουν θεαµατικά καλύτερο αποτέλεσµα και γρηγορότερη αποκατάσταση από τις παραδοσιακές τεχνικές.

Ροµποτική Αρθροπλαστική µε το σύστηµα Mako

Με το σύστηµα ροµποτικής υποβοήθησης ΜΑΚΟ µπορούν να πραγµατοποιηθούν επεµβάσεις µερικής ή ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και επεµβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου µε µεγάλη ακρίβεια (χιλιοστού) και αποτέλεσµα που προσοµοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο.

Η τεχνολογία ΜΑΚΟ, µε τη χρήση του ροµποτικού βραχίονα, βοηθάει τον χειρουργό να κάνει την αρθροπλαστική µε εξαιρετική ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και την τοποθέτηση των εµφυτευµάτων.

 

 


Η Health Editor προτείνει: