Σπιτική λεμονάδα… οι παιδικές μας αναμνήσεις σε ένα ποτήρι!

Γλυκιά ή πικρή, κίτρινη ή ροζ, η λεμονάδα θα είναι πάντα συνδεδεμένη με την παιδική μας ηλικία. Η απλή λεμοναδίτσα έχει πολύ πλούσια ιστορία. Ο κόσμος ολόκληρος, απολαμβάνει τη λεμονάδα για τουλάχιστον 1000 και πλέον χρόνια.
Ξαπλώστε αναπαυτικά με μια λεμονάδα στο χέρι και πάμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο για να την μάθουμε.

Από που κατάγεται

Η λεμονάδα, μάλλον ξεκίνησε από την Ασία, αλλά πρωτοκαταχωρήθηκε σε γραπτά κείμενα στην αρχαία Αίγυπτο. Τα λεμόνια προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία και την Μιανμάρ, οπότε εικάζουμε ότι πρώτοι οι Ασιάτες είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν κάποια μορφή ζαχαρούχου νερού με λεμόνι. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά προέρχεται από τον Πέρση ποιητή Nasir-L-Khusraw, ο οποίος έγραψε λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο, γύρω στο 1050 μ.Χ. Η αιγυπτιακή λεμονάδα η οποία ονομαζόταν qatarzimat, ήταν ένα πολύτιμο είδος και γρήγορα έγινε γνωστή και στους γύρω πολιτισμούς.

Οι περιπλανώμενοι λεμονοπώλες

Καθώς το εμπόριο άρχισε να επεκτείνται, τα λεμόνια και η λεμονάδα γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη. Το αναψυκτικό αυτό, απέκτησε μεγάλη φήμη στο Παρίσι, όπου δημιουργήθηκε η Compagnie de Limonadiers γύρω στο 1670. Αυτή η περιπλανώμενη ομάδα πλανόδιων πωλητών, πουλούσαν ποτήρια λεμονάδας στους περαστικούς, από ένα μικρό δοχείο το οποίο είχαν δεμένο στην πλάτη τους.

Πολλές χώρες… πολλές λεμονάδες

Σε όλη τη Βόρεια Αμερική αλλά και στην Ινδία, η λεμονάδα είναι το γνωστό σε όλους μείγμα νερό-ζάχαρη-φρέσκος χυμός λεμονιού. Αν παραγγείλεις λεμονάδα στην Αγγλία, την Αυστραλία ή την Ιρλανδία θα πάρεις ένα αναψυκτικό με άρωμα λεμονιού, εντελώς διάφανο που περιέχει ανθρακικό. Κάτι σαν την sprite. Αν όμως, στην Αγγλία ζητήσεις μια cloudy lemonade, τότε θα πάρεις μια κλασσική μεν λεμονάδα με ή χωρίς ανθρακικό.

Στη Μέση Ανατολή… μοσχομυρίζει μέντα

Αν κάνεις μια βόλτα στο Ισραήλ, το Λίβανο ή την Ιορδανία, μπορείς να βρεις μια Limonana. Μια τοπική παραλλαγή που περιλαμβάνει φύλλα μέντας. Ο συνδυασμός λεμόνι-μέντα είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις χώρες της Μέσης Ανατολής και μάλιστα από το 1990 άρχισε να διαφημίζεται στην τηλεόραση αλλά και σε δημόσια μεταφορικά μέσα. Έγινε τόσο δημοφιλές που μεγάλες εταιρίες αναψυκτικών άρχισαν να φτιάχνουν τα δικά τους μείγματα με διαφορετικά ποσοστά αρώματος και χυμού.

Η λεμονάδα δεν είναι επιστημονική ανακάλυψη, αλλά…

Σχεδόν κάθε παγωμένο ποτό-αναψυκτικό είναι ευχάριστο σε μια ζεστή, γεμάτη μέρα. Οι ειδικοί των τροφίμων όμως, ανακάλυψαν γιατί η λεμονάδα είναι τόσο πολύ αγαπητή, παγκοσμίως. Τα ξινά ή τα υπόξινα ποτά, διεγείρουν τους σιελογόνους αδένες μας, γεγονός που μας ανακουφίζει από την αίσθηση ξηροστομίας, που συνδέεται με την αφυδάτωση και την κούραση. Αυτό θα το καταλάβετε αμέσως, αν μετά από μια ζεστή και κουραστική μέρα, απολαύσετε μια δροσερή λεμονάδα. Θα «σβήσει τη δίψα σας» αμέσως!

3 έξυπνα κόλπα για απίθανες λεμονάδες

  1. Για να βγάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα χυμού, καταργούμε τον αποχυμωτή και χρησιμοποιούμε το μίξερ πάγκου. Πλένουμε τα λεμόνια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προσαρμόζουμε το φτερό και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν τα λεμόνια. Μεταφέρουμε τον πολτό σε τουλουπάνι και στίβουμε για να πάρουμε το χυμό. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τον χυμό, παίρνουμε και τα έλαια που υπάρχουν στην φλούδα των λεμονιών.
  2. Για να αποκτήσει η λεμονάδα μια φυσική γλύκα χωρίς να προσθέσετε μεγάλη ποσότητα γλυκαντικής ουσίας, «περάστε» τα λεμόνια από το φούρνο. Κόψτε τα στη μέση, βάλτε τα σε μια λαμαρίνα και ψήστε τα για 20 λεπτά στους 160°C στις αντιστάσεις. Βγάλτε τα λεμόνια από το φούρνο και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τα στύψετε. Με το ψήσιμο, τα λεμόνια θα αποκτήσουν μια διακριτική γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γλύκα ανάλογα με τα γούστα σας.
  3. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι για να «ξυπνήσετε» τη γεύση. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η προσθήκη λίγου αλατιού κάνει τα πάντα καλύτερα – από τα απλά μπισκότα σοκολάτας μέχρι τα υπερβολικά ξινά γκρέιπφρουτ. Το ίδιο ισχύει φυσικά, όταν προσθέσετε λίγο αλάτι στη λεμονάδα ή σε άλλα ποτά με βάση τα εσπεριδοειδή. Το αλάτι, θα δυναμώσει τα αρώματα, θα μετριάσει την οξύτητα και θα ισορροπήσει το γλυκαντικό που θα προσθέσετε.

Δείτε εδώ την εκτέλεση των συνταγών