Διαβάστε τα οφέλη που έχει το σπανάκι στην υγεία σας!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διαβάστε τα οφέλη που έχει το σπανάκι στην υγεία σας!
spanaki cover

Μάθετε παρακάτω γιατί το σπανάκι κάνει καλό στην υγεία μας. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας EatingWell.

Διατροφικά στοιχεία: τι υπάρχει σε μια μερίδα μαγειρεμένο σπανάκι;

Θερμίδες: 40

Πρωτεΐνη: 5g

Λίπος: 0g

Υδατάνθρακες: 7g

Ζάχαρη: 1g

Ίνες: 4g

Νάτριο: 511mg

Παίρνετε επίσης το 33% του ημερήσιου σιδήρου σας, το 19% του ασβεστίου, το 17% των αναγκών σας σε κάλιο, καθώς και περισσότερο φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ από ό, τι κάνετε σε μια μερίδα φρέσκο σπανάκι.

  1. Προστατέψτε τα μάτια σας

Το σπανάκι περιέχει σε ποσότητα δύο φυτικές ενώσεις – λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Όταν τρώτε σπανάκι, αυτές οι ενώσεις συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού σας και δρουν λίγο σαν γυαλιά ηλίου, φιλτράροντας το μπλε φως. Βοηθούν επίσης να καθαρίσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον αμφιβληστροειδή σας. Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται σε μεγάλη ηλικία (AMD, η κύρια αιτία τύφλωσης) και η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η συσσώρευση λουτεΐνης στον αμφιβληστροειδή σας μπορεί να βελτιώσει την οξύτητα της όρασης σας εάν έχετε AMD.

Healthy drink. Delicious smoothie on the table
  1. Πιο λαμπερό δέρμα

Το σπανάκι παρέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που είναι καλά για το δέρμα σας. Μπορεί επίσης να σας δώσει μια υγιή λάμψη. Μια μελέτη από την Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά (και συγκεκριμένα σπανάκι, μπρόκολο, καλαμπόκι, φακές / φασόλια, μάνγκο, αποξηραμένα φρούτα, μήλα και αχλάδια) είχαν κίτρινο χρώμα, σε σύγκριση με τις ομολόγους τους που απέφευγαν αυτά τα προϊόντα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι κίτρινες αποχρώσεις έκαναν τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί, κάτι που οι ερευνητές πίστευαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα λαχανικά. Ωστόσο, εάν βρεθείτε να γίνονται πορτοκαλί, καλέστε το γιατρό σας.

  1. Πιο δυνατά κόκαλα

Το σπανάκι είναι γεμάτο με βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των οστών – και η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που δεν έχουν βιταμίνη Κ έχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αλλά υπάρχει επίσης έρευνα (κυρίως σε ασιατικούς πληθυσμούς)που δείχνει  ότι η τακτική κατανάλωση σπανακιού και άλλων πράσινων λαχανικών μπορεί να είναι καλή για την οστική σας μάζα. Μια συγκεκριμένη μελέτη για τις γυναίκες στην Ιαπωνία  διαπίστωσε ότι εκείνες που έτρωγαν πράσινα και κίτρινα λαχανικά (όπως το σπανάκι και τα καρότα) κάθε μέρα, είχαν σχεδόν 5 φορές χαμηλότερο κίνδυνο χαμηλής οστικής μάζας από τους ομολόγους τις που έτρωγαν λαχανικά, αλλά όχι πράσινα και κίτρινα.

  1. Καλύτερη αρτηριακή πίεση

Υπάρχουν φυσικά νιτρικά άλατα στο σπανάκι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσουν φυσικά την αρτηριακή σας πίεση. Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, οι υγιείς ενήλικες στους οποίους δόθηκε είτε ένα ποτό σπανάκι, χυμός παντζαριών, είτε ρόκα μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση των λαχανικών τους.

  1. Βελτιώνει την φυσική κατάσταση σας  μετά από άσκηση

Τα αντιοξειδωτικά στο σπανάκι μπορεί να βελτιώσουν την αποκατάσταση της άσκησής σας. Σε μια μικρή μελέτη των δρομέων, εκείνοι που έτρωγαν σπανάκι για 14 ημέρες που οδηγούσαν σε μισό μαραθώνιο είχαν χαμηλότερους δείκτες οξειδωτικού στρες και μυϊκής βλάβης μετά τον αγώνα τους σε σύγκριση με τους δρομείς που πήραν εικονικό φάρμακο για τις δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα του αγώνα.