Σκωληκοειδίτιδα: Μάθετε τι είναι

Home ΥΓΕΙΑ Σκωληκοειδίτιδα: Μάθετε τι είναι
appendicitis

Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας, KidsHealth Nemours. Ενημερωθείτε σχετικά με το τι είναι η σκωληκοειδίτιδα, ποια είναι τα συμπτώματα, τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας, ποιοι άνθρωποι παθαίνουν πιο συχνά σκωληκοειδίτιδα, τι το προκαλεί, πως διαγιγνώσκεται, πως θεραπεύεται και πως μπορεί  να προληφθεί. Θα βρείτε την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα παρακάτω.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

H σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένα μικρό όργανο που συνδέεται με το παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Όταν μολυνθεί, ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια;

Τα πρώτα σημάδια σκωληκοειδίτιδας είναι συχνά ένας ήπιος πυρετός και πόνος γύρω από το κοιλιά. Μπορεί να φαίνεται σαν πόνος στο στομάχι. Αλλά με σκωληκοειδίτιδα, ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται και κινείται προς την κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Εάν το παιδί σας έχει πόνο στην κοιλιά, προσέξτε αυτά τα σημάδια σκωληκοειδίτιδας:

  • έντονος πόνος, κυρίως γύρω από το κουμπί της κοιλιάς ή στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς (ο πόνος μπορεί να έρθει και να φύγει στην αρχή, στη συνέχεια να αυξηθεί σταθερός και έντονος)
  • χαμηλός πυρετός
  • απώλεια όρεξης
  • ναυτία (αδιαθεσία) και έμετος διάρροια (ιδιαίτερα μικρές ποσότητες, με βλέννα)
  • πρησμένη κοιλιά

Εάν ο πόνος εξαπλωθεί σε όλη την κοιλιά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το προσάρτημα έχει σκάσει. Οι γιατροί τονίζουν ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι αρκετά σοβαρή. Ένας υψηλός πυρετός που φτάνει τους 40 ° C είναι ένα άλλο σημάδι ενός προσαρτήματος έκρηξης.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει σκωληκοειδίτιδα. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αντιμετωπιστεί.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας;

Εάν ένα μολυσμένο προσάρτημα δεν αφαιρεθεί, έχει τη δυνατότητα να εκραγεί περίπου 48 έως 72 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να διαδώσει βακτήρια μέσα στο σώμα. Η λοίμωξη μπορεί να σχηματίσει μια μεγάλη συλλογή πύου (απόστημα) ή να εξαπλωθεί σε όλη την κοιλιά.

Ποιοι άνθρωποι παθαίνουν πιο συχνά σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα προσβάλλει κυρίως παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 20 ετών. Είναι σπάνιο στα βρέφη.

Τι το προκαλεί;

Όταν το προσάρτημα μπλοκαριστεί, μπορούν να αναπτυχθούν πάρα πολλά βακτήρια και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μερικά από τα πράγματα που ενδέχεται να αποκλείσουν το παράρτημα είναι:

  • σκληρά κόπρανα
  • πρησμένοι λεμφαδένες στα έντερα
  • παράσιτα και άλλες λοιμώξεις

Η σκωληκοειδίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

Πως διαγιγνώσκεται;

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να μοιάζουν πολύ με άλλα ιατρικά προβλήματα (όπως πέτρες στα νεφρά, πνευμονία ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος). Επομένως, μπορεί να είναι πρόκληση για τη διάγνωση των γιατρών.

Για να μάθετε εάν ένα παιδί έχει σκωληκοειδίτιδα, ένας γιατρός θα εξετάσει την κοιλιά για σημάδια πόνου και ευαισθησίας. Ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις αίματος και εξετάσεις ούρων. Μερικά παιδιά υποβάλλονται σε ακτινογραφία της κοιλιάς και του στήθους, υπερηχογράφημα ή σάρωση CAT.

Οι γιατροί μπορεί να σας πουν, να μην δώσετε στο παιδί σας φαγητό ή ποτό. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που το παιδί σας χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Πως θεραπεύεται;

Ένας χειρουργός θα αφαιρέσει το μολυσμένο προσάρτημα. Αυτό ονομάζεται σκωληκοειδεκτομή. Τις περισσότερες φορές, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν μια μικρή συσκευή που ονομάζεται λαπαροσκόπιο για να αφαιρέσουν το προσάρτημα μέσω μιας μικρής οπής στην κοιλιά. Τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση συνήθως μένουν στο νοσοκομείο για μια ημέρα.

Ο νοσηλευτής μπορεί να δώσει στο παιδί σας ενδοφλέβια (IV) υγρά και αντιβιοτικά πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων όπως μια λοίμωξη. Τα παιδιά παίρνουν φάρμακο για τον πόνο εάν το χρειάζονται.

Ένα παιδί που είχε μια επείγουσα έξαρση χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο περισσότερο μετά από μια σκωληκοειδεκτομή. Αυτό δίνει στα αντιβιοτικά χρόνο να σκοτώσουν τα βακτήρια που εξαπλώνονται στο σώμα.

Πως μπορεί  να προληφθεί;

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης σκωληκοειδίτιδας. Αλλά όταν τα παιδιά παίρνουν τη σωστή ιατρική περίθαλψη γρήγορα, οι γιατροί συνήθως την βρίσκουν και τη θεραπεύουν χωρίς προβλήματα.