Σημάδια που δείχνουν ότι δεν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα νερού!

Home ΥΓΕΙΑ Σημάδια που δείχνουν ότι δεν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα νερού!
drinking water

Το να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού ημερησίως, είναι αρκετά σημαντικό για το σώμα σας, την υγεία σας και την ψυχολογική σας κατάσταση. Σύμφωνα με το Institute ofMedicine and the National Academies of Sciences, Engineering and Medicine, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 11.5 και οι άντρες 15.5 ποτήρια νερού καθημερινά.  Περίπου το 20% αυτής της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται συνήθως από τροφή, ενώ το άλλο 80% εξαρτάται ανάλογα με το πόσο νερό καταναλώνετε.  Παρακάτω, θα δείτε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας The daily meal.

 1. Νιώθετε διψασμένοι 

Feeling very thirsty

Το να αισθάνεστε διψασμένοι, μπορεί να είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα αφυδάτωσης ή χαμηλής πρόσληψης νερού, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης. Ειδικά οι ηλικιωμένοι, μπορεί να μην αισθάνονται διψασμένοι έως ότου αφυδατωθούν ήδη. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να λάβετε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε ενυδατωμένοι.

 1. Σκασμένα χείλη 

Cracked lips

Ενυδατώστε τα σκασμένα χείλη σας καθημερινά με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αυξήστε την καθημερινή πρόσληψη νερού.

 1. Στεγνό στόμα

Dry mouth

Όταν οι σιελογόνοι αδένες στο στόμα σας δεν παράγουν αρκετό σάλιο, το στόμα σας γίνεται ξηρό. Όχι μόνο είναι ένα σύμπτωμα αφυδάτωσης, η ξηροστομία μπορεί επίσης να προκληθεί από το κάπνισμα, μια συνήθεια που λένε οι ειδικοί και οι γιατροί μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

 1. Κακοσμία στόματος

Bad breath

Το σάλιο λειτουργεί ως καθαριστικό στο στόμα σας. Όταν αφυδατώνεστε, το σώμα σας παράγει λιγότερο σάλιο, αυξάνεται η ανάπτυξη βακτηρίων και αρχίζει η κακή αναπνοή.

 1. Πρησμένη γλώσσα

Swollen tongue

Καθώς το σώμα σας λειτουργεί για τη διατήρηση υγρών, λιγότερο σάλιο στο στόμα σας μπορεί να δημιουργήσει μια ξηρή ή πρησμένη γλώσσα.

 1. Ξηρό δέρμα

Dry skin

Το ξηρό δέρμα είναι ένας τύπος δέρματος που δεν διαθέτει απαραίτητα έλαια. Αν και παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με το ξηρό, το αφυδατωμένο δέρμα, είναι μια ξεχωριστή κατάσταση. Ακόμα και το  λιπαρό δέρμα μπορεί να αφυδατωθεί. Τόσο το ξηρό όσο και το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να το αισθάνεστε ξηρό, να γίνει κόκκινο κτλ.

 1. Νιώθετε κουρασμένοι

Feeling tired

Το να αισθάνεσαι κουρασμένος μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από το να μην κοιμάσαι αρκετά. Ένα αφυδατωμένο άτομο, μπορεί να αισθάνεται όλο και πιο κουρασμένο. Η αφυδάτωση κάνει κάτι περισσότερο από το να σας κάνει να νιώσετε υπνηλία, καθιστά επίσης τον ύπνο δύσκολο. Η μη λήψη αρκετού νερού μπορεί να κάνει το στόμα και τις ρινικές οδούς να στεγνώσουν, έτσι ώστε όταν κοιμάστε, ροχαλίζεστε όλη τη νύχτα και ξυπνάτε με ερεθισμένο λαιμό.

 1. Ζαλάδα ή Ίλιγγος

Dizziness or lightheadedness

Άλλο ένα σύμπτωμα είναι ότι μπορεί να σας προκληθεί ζαλάδα ή ίλιγγος. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι όταν κάποιος έχει ίλιγγο νιώθει ότι όλα τριγύρω του περιστρέφονται. Ενώ όταν αισθάνεστε ζαλάδα, όλα  γύρω σας παραμένουν  ακίνητα, αλλά αισθάνεστε αδιαθεσία και λιποθυμία. Πιείτε καλύτερα ένα ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκάλι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

 1. Σκουρόχρωμα ούρα

Dark-colored urine

Το χρώμα των ούρων σας είναι ένα ενδεικτικό σημάδι αφυδάτωσης. Τα σκούρα κίτρινα, κεχριμπαρένια ή χρωματιστά ούρα υποδηλώνουν πιθανή αφυδάτωση. Τα υγιή ούρα πρέπει να έχουν ανοιχτόχρωμο χρώμα ή διαφανές κίτρινο.

 1. Ούρηση λιγότερο από το συνηθισμένο

Urinating less than usual

Όχι μόνο το χρώμα των ούρων σας, αλλά η συχνότητα της ούρησης μπορεί να υποδηλώνει κακή ενυδάτωση. Σε μια μέρα, οι περισσότεροι ενήλικες παράγουν λίγο πάνω από 2 φλιτζάνια ούρα. Εάν υποψιάζεστε ότι η παραγωγή ούρων σας έχει μειωθεί, η αφυδάτωση από το να μην πίνετε αρκετά υγρά μπορεί να είναι η αιτία.

 1. Ιδρώνετε λιγότερο από το συνηθισμένο

Sweating less than usual

Η εφίδρωση λιγότερο από το συνηθισμένο δείχνει ότι δεν καταναλώνετε αρκετό νερό οπότε μειώνεται και η παραγωγή υγρών του σώματος. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να δείχνει άλλα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία ή η εξάντληση της θερμότητας.

 1. Για τα βρέφη, στεγνή πάνα για 3 ώρες

For infants, no wet diapers for 3 hours

Οι γονείς σε νεογέννητα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην αφυδάτωση από τους ενήλικες. Ένα σημάδι ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρά, θα μπορούσε να είναι οι υγρές πάνες κάθε τρείς ώρες ή περισσότερο.

 1. Υψηλός πυρετός στα βρέφη

High fever in infants

Η ενυδάτωση στα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι πιθανότητες ενός παιδιού να αρρωστήσουν μειώνονται όταν το νερό βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών βακτηρίων από το σώμα τους.

 1. Δυσκοιλιότητα

Constipation

Το νερό προάγει τις υγιείς κινήσεις του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Επικεντρωθείτε στην αύξηση της πρόσληψης νερού και στην απομάκρυνση της αφυδάτωσης για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα καταπραϋντικό τσάι για να βοηθήσετε την ενυδάτωση και να ανακουφίσετε το στομάχι.

 1. Πονοκέφαλος

Headache

Ένας έντονος πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είτε δεν πίνετε αρκετό νερό ή ότι θα μπορούσατε να τρώτε πάρα πολλούς υδατάνθρακες. Όλα τα είδη πονοκεφάλων, από ήπια έως μέτρια έως ημικρανία, μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη υγρών.

 1. Μυϊκοί σπασμοί και κράμπες

Muscle spasms and cramps

Οι μυϊκές κράμπες και οι σπασμοί είναι δύο άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση βάζει τους ηλεκτρολύτες του σώματός σας σε άκρο, συνδυάζοντας τα κανονικά ηλεκτρικά μηνύματα στο σώμα σας που μπορούν να οδηγήσουν σε ακούσιες μυϊκές κινήσεις.

 1. Σύγχυση

Confusion

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει στους ηλεκτρολύτες του σώματός σας γενική σύγχυση. Προσπαθήστε σταδιακά να ανεφοδιάσετε νερό για να ανακουφίσετε την αφυδάτωση προτού το σώμα σας γίνει πιο αδύναμο ή αποπροσανατολισμένο.

 1. Λιποθυμία

Fainting

Η λιποθυμία, επίσης γνωστή ως συγκοπή, είναι μια στιγμιαία απώλεια συνείδησης. Αν και αυτό μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή κατάσταση υγείας, λιποθυμία μπορεί επίσης να προκληθεί από αφυδάτωση ή απώλεια σωματικού υγρού. Εάν αισθάνεστε λιποθυμία, βρείτε ένα ασφαλές μέρος για να καθίσετε, ξαπλώστε ή τοποθετήστε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας για να αυξήσετε την κυκλοφορία στον εγκέφαλό σας.

 1. Έντονη επιθυμία για γλυκά

Sugar cravings

Η αφυδάτωση μπορεί να σας προκαλέσει την λαχτάρα να φάτε  πολλά γλυκά.

 1. Έχετε κακή διάθεση

Irritability

Μία μελέτη 25 νεαρών γυναικών διαπίστωσε ότι η διατήρηση της βέλτιστης ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βέλτιστης διάθεσης. Για να είστε λιγότερο ευερέθιστοι, πιείτε περισσότερο νερό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αυξήσετε τις ορμόνες της ευτυχίας σας με ροή μιας χαρούμενης παράστασης ή εγχέοντας το νερό σας με εσπεριδοειδή.

 1. Ταχυκαρδία

Heart palpitations

Η καρδιά σας μπορεί να χτυπά γρήγορα, να κυματίζει και  να χτυπάει. Για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, πίνετε άφθονο νερό και προσθέστε αυτά τα υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας.

 1. Βυθισμένα μάτια

Sunken eyes

Τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, τα μάτια που εμφανίζονται κουρασμένα, σκοτεινά ή κοίλα είναι ένα σύμπτωμα σοβαρής αφυδάτωσης. Τα βυθισμένα μάτια, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα άλλων καταστάσεων των ματιών.

 1. Ταχεία αναπνοή

Rapid breathing

Ένα άλλο σοβαρό σύμπτωμα ακραίας αφυδάτωσης, η γρήγορη αναπνοή. Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που η αναπνοή ή ο καρδιακός παλμός κάποιου γίνεται ασυνήθιστα γρήγορη. Η ταχεία ρηχή αναπνοή είναι επίσης ένα σύμπτωμα χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Εάν η αρτηριακή πίεση σας απασχολεί, ελέγξτε αυτά τα τρόφιμα και ποτά που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

 

 


Η Health Editor Προτείνει: