Αλλά πώς μπορείτε να ξέρετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D; Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει ο ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ιδανικά, τα επίπεδα της βιταμίνης D θα πρέπει να είναι περίπου 20 νανογραμμάρια ανά χιλιόλιτρο (ng/mL), σύμφωνα με το NIH.
Τούτου λεχθέντος, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά. Ακολουθούν πέντε σημάδια που πρέπει να προσέξετε:
Κόπωση
Το αίσθημα κόπωσης και υποτονικότητας είναι ίσως το πιο συνηθισμένο σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D. Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας υπνηλίας και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν στην αναστροφή της τάσης: Μια άλλη παλαιότερη μελέτη σε άτομα με κόπωση και ανεπάρκεια βιταμίνης D διαπίστωσε ότι η θεραπεία με βιταμίνη D βελτίωσε την κλίμακα αξιολόγησης της υποκειμενικής κόπωσης των συμμετεχόντων σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Σπασμένα οστά και κατάγματα λόγω καταπόνησης
Τα κατάγματα των οστών που δεν επουλώνονται γρήγορα είναι ένα άλλο σημάδι (ανεπάρκειας βιταμίνης D).
Αυτό συμβαίνει επειδή ένας από τους κρίσιμους ρόλους της βιταμίνης D είναι να βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών, σύμφωνα με το NIH. Η έρευνα δείχνει ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου μπορούν να προωθήσουν την υγεία των οστών και να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2020 στο Medicine διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D (συγκεκριμένα βιταμίνης D3) και ασβεστίου μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης τόσο πτώσεων όσο και καταγμάτων στους συμμετέχοντες στη μελέτη.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, οι άνθρωποι τείνουν να σταματούν να χτίζουν οστική μάζα γύρω στην ηλικία των 30 ετών, οπότε η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι σημαντική για να διατηρηθούν τα οστά σε καλή κατάσταση καθώς γερνάτε.
Μυϊκός πόνος και αίσθημα πόνου
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο και δυσφορία. Όπως αναφέρθηκε, ένα τεστ για την κατάσταση της βιταμίνης D μπορεί να καθορίσει εάν η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης είναι η αιτία αυτών των συμπτωμάτων.
Εάν ναι, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D, το οποίο, όπως σημειώνεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2018 στο Bone Reports, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μυϊκών πόνων. Σε άλλες έρευνες, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στο Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgery διαπίστωσε επίσης ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη μεταξύ όσων έχουν έλλειψη.
Απώλεια μαλλιών
H αλωπεκία, ή η τριχόπτωση, συνδέεται επίσης με τη χαμηλή βιταμίνη D. Μια παλαιότερη μελέτη σημείωσε συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της τριχόπτωσης γυναικείου τύπου, η οποία επηρεάζει περισσότερο από το 55% των γυναικών ηλικίας άνω των 70 ετών. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στο Dermatology and Therapy, τόνισε αυτή τη σχέση, αλλά πρότεινε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί αν η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση.