Ρετινόλη: 7 μύθοι που πρέπει να μάθετε για το πολυσυζητημένο συστατικό

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ρετινόλη: 7 μύθοι που πρέπει να μάθετε για το πολυσυζητημένο συστατικό
panemorfi kopela

Η επιλογή των προϊόντων περιποίησης δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο φαίνεται, πόσο μάλλον για δέρματα που έχουν περάσει τη δεύτερη δεκαετία. Αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν σχεδόν όλες οι γυναίκες, διαλέγουν δηλαδή ένα συστατικό χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες της επιδερμίδας τους. Η συζήτηση γύρω από τη λέξη “ρετινόλη” τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τόσο έντονη που οι μύθοι και οι παρεξηγήσεις γύρω από αυτό το μαγικό συστατικό μπορούν να κάνουν και εσάς να πέσετε στα πιο συχνά λάθη.

Τα ρετινοειδή -όπως γνωρίζετε- τα λατρεύουν οι beauty experts καθώς είναι αρκετά ισχυρά και βελτιώνουν την υφή του δέρματος, τη χρώση και τον τόνο με ελάχιστες μόνο σταγόνες καθημερινά. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώσαμε όλα όσα οφείλετε να προσέξετε.

retinoli-1-Gadpm.jpg

Όλα αυτά τα συστατικά που ξεκινούν με το «R» κάνουν την ίδια δουλειά

Ρετινόλη, ρετινοϊκό οξύ και ρετινάλη. Όλα με παρόμοιο όνομα και το καθένα με ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες. Με κοινό στόχο να καταπολεμήσουν τα ορατά σημάδια της γήρανσης και να σας χαρίσουν ένα λαμπερό δέρμα τα μαγικά αυτά συστατικά έχουν μικρές παραλλαγές που οφείλετε να γνωρίζετε. Σύμφωνα με τη Dana Sachs, καθηγήτρια δερματολογίας στο University of Michigan medical School: “Η ρετινόλη είναι το μόνο παράγωγο της βιταμίνης Α που αξίζει να χρησιμοποιηθεί.” Όσο για τα υπόλοιπα που ονομάζονται προ-ρετινόλες, αυτά είναι πιο ήπια και πολλές φορές το αποτέλεσμα τους είναι σχετικά ανύπαρκτο ή εμφανίζεται καθυστερημένα.

Τα ρετινοειδή κάνουν απολέπιση στο δέρμα

Υπάρχει συχνά ξεφλούδισμα και ερυθρότητα, αλλά αυτή είναι μια παρενέργεια του ερεθισμού, όχι μια αληθινή απολέπιση όπως αυτή που κάνει το γλυκολικό οξύ. Ακόμη, το ξεφλούδισμα δεν είναι αυτό που κάνει το δέρμα να μοιάζει καλύτερο, αλλά στην πραγματικότητα τα ρετινοειδή λειτουργούν σε πολύ πιο βαθύ επίπεδο επηρεάζοντας την έκφραση των γονιδίων. Αυτό προκαλεί αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου, λείανση της επιδερμίδας και ένα βράδυ χρωματισμό.

retinoli-2.jpg

Τα ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο αν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για αυτά τα συστατικά. Είναι αλήθεια ότι τα ρετινοειδή διαλύονται στο ηλιακό φως γι ‘αυτό και εμφιαλώνονται σε αδιαφανή συσκευασία και συστήνεται να τοποθετούνται στην επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, δεν κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη προέκυψε επειδή σε μερικές πρώιμες μελέτες, οι άνθρωποι περιέγραψαν τη χρήση ρετινοειδούς, σε συνδυασμό με περπάτημα στον ήλιο που τελικά οδήγησε σε έγκαυμα. Παρόλα αυτά, η ερυθρότητα πιθανότατα σχετίζεται με την έκθεση στη θερμότητα. Τελικά οι καινούργιες κλινικές μελέτες απέδειξαν πως δεν μειώνεται το MED ή αλλιώς η ποσότητα του υπεριώδους φωτός που πρέπει να παραληφθεί πριν το δέρμα καεί.

Πρέπει πάντα να τα απλώνετε σε στεγνό δέρμα

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγίες στο κουτί συνιστούν συχνά να περιμένετε έως ότου το πρόσωπό σας στεγνώσει εντελώς πριν εφαρμόσετε ένα ρετινοειδές. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τη Sachs, δεν υπάρχουν στοιχεία στην επιστημονική βιβλιογραφία που αποδεικνύουν πως το υγρό δέρμα επιδεινώνει την ευαισθησία. Παρόλα αυτά και το ακριβώς αντίθετο δεν έχει κάποιο επιπλέον αποτέλεσμα καθώς η εφαρμογή ενός ρετινοειδούς σε υγρό δέρμα δεν μεγιστοποιεί την ισχύ του. Τελικά η ποσότητα της ρετινόλης που θα μετατραπεί σε ρετινοϊκό οξύ σχετίζεται αποκλειστικά με τη χημεία του δέρματος και τους υποδοχείς ρετινοειδών που διαθέτετε.

retinoli-5.jpg

Θα περιμένετε έξι εβδομάδες μέχρι να δείτε αποτελέσματα

Αποδεικνύεται ότι χρειάζεται τον διπλάσιο έως και τον τριπλάσιο χρόνο μέχρι να δείτε πραγματικά αποτελέσματα. Πολλές συσκευασίες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή υπόσχονται “θαύματα” και για αυτό το λόγο μπορεί να θεωρείτε πως όλα θα γίνουν γρήγορα. Όπως έχει αναφέρει ο  δερματολόγος Gary Fisher, απαιτούνται κατά μέσο όρο 12 εβδομάδες για το ρετινοϊκό οξύ να προκαλέσει αξιοσημείωτες αλλαγές στο δέρμα σας. Επομένως, είναι σημαντικό να επιμείνετε ακόμη και αν δεν βλέπετε καμία αλλαγή.

Τα ήπια ρετινοειδή μπορούν να είναι τόσο δραστικά όσο τα ισχυρά

Οι λέξεις “ευαίσθητο δέρμα” σε μια ετικέτα είναι συχνά ο “μυστικός” κωδικός για χαμηλή συγκέντρωση δραστικών συστατικών. Ωστόσο, οι δερματολόγοι τα συνιστούν συχνά καθώς η μικρή περιεκτικότητα τα καθιστά την ιδανική εναλλακτική για να αρχίσετε μια τέτοια θεραπεία ή για να προσαρμόσετε το δέρμα σας στο προϊόν. Μόλις αυτό συνηθίσει, τότε σε μερικές εβδομάδες θα είστε έτοιμες να περάσετε σε ένα ισχυρότερο ρετινοειδές γνωρίζοντας ότι τα κύτταρα του δέρματος είναι πλέον σε ετοιμότητα να το χειριστούν.

retinoli.jpg

Πρέπει να σταματήσετε την εφαρμογή αν το δέρμα σας ερεθιστεί

Αντιθέτως. Ο ερεθισμός που εκδηλώνεται στην επιδερμίδα σας μετά την προσθήκη της βιταμίνης Α είναι το σημάδι πως όλα πηγαίνουν καλά. Οι ειδικοί παρατήρησαν πως μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδας τα κύτταρα του δέρματος αρχίζουν να προσαρμόζονται στο ρετινοϊκό οξύ και ξεκινούν να να “ανέχονται” το συστατικό. Φυσικά, αν ο ερεθισμός ξεπεράσει το ελαφρώς ξεφλουδισμένο στάδιο και προχωρήσει σε μια πιο έντονη εμφάνιση τότε οφείλετε να μεταβείτε σε μια πιο ήπια φόρμουλα.

Πηγή: glow.gr
 


Η Προτείνει: