proviotika 2

Προβιοτικά: Προστατεύουν και επαναφέρουν την ισορροπία στη λειτουργία του εντέρου

Το έντερό μας είναι το όργανο που ευθύνεται για την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για τον οργανισμό.

Η λειτουργία του εξυπηρετείται αφενός από την ανατομική του κατασκευή (ειδική λειτουργία βλεννογόνου, μήκος, αλλά και επιφάνεια η οποία μεγαλώνει κατά πολύ με τις εντερικές λάχνες) και αφετέρου με την εντερική χλωρίδα-μικροβίωμα, η οποία συνίσταται στην παρουσία πολλών δισεκατομμυρίων βακτηρίων, τα οποία αποικίζουν στο έντερο και τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία.

Το εντερικό μικροβίωμα αμέσως μετά τη γέννηση του ανθρώπου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, αρχής γενομένης από αυτό καθ’ εαυτό τον τοκετό (έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξή του είναι καλύτερη στους φυσιολογικούς τοκετούς από ό,τι στα βρέφη που ήρθαν στη ζωή με καισαρική).

Οι παράγοντες που το επηρεάζουν καθώς ο οργανισμός αναπτύσσεται είναι το περιβάλλον, η ηλικία, η διατροφή, το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.

Όταν η ισορροπία του μικροβιώματος διαταράσσεται από τους παράγοντες που αναφέραμε (π.χ. περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μολυσμένη ατμόσφαιρα και διατροφή ή ουσίες στην τροφή μας όπως συντηρητικά, χρωστικές, επεξεργασμένα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα κ.λπ.), ως επακόλουθο έχουμε μειωμένη άμυνα του οργανισμού, δυσκοιλιότητα, φουσκώματα, διάρροια, αλλά και παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο κ.λπ.

TONOSAN-PROBIO1

Πρωταρχικό μας μέλημα λοιπόν για την πρόληψη της υγείας του εντέρου, και άρα του οργανισμού μας συνολικά, είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής αλλά και μία ισορροπημένη διατροφή.
Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι ο Ιπποκράτης μάς έλεγε σοφά «το φάρμακό μας η τροφή μας»!

Φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ελιές και ελαιόλαδο, αλλά και το κλασικό ξινό γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο, το αριάνι, το τουρσί είναι οι ενδεδειγμένες τροφές για την υγεία του εντέρου. Τη σημερινή εποχή όμως, δυστυχώς, όσο και να γνωρίζουμε, δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε απόλυτα ισορροπημένη διατροφή και κυρίως δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα συντηρητικά, τις χρωστικές, τα επεξεργασμένα τρόφιμα!


Για το λόγο αυτόν η επιστήμη των συμπληρωμάτων έχει φροντίσει να έχουμε στη διάθεσή μας προβιοτικά τα οποία είναι προϊόντα μεγάλης έρευνας και στοχευμένης, συμπληρωματικής με την τροφή δράσης, τα οποία μας εξασφαλίζουν πρόληψη και συμπληρωματική αγωγή για καλή υγεία του οργανισμού.
Τα προβιοτικά αυτά έχουν συμπεριλάβει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς σε ξηρή ή υγρή μορφή, και έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες μας ενισχύοντας και ισορροπώντας το μικροβίωμα του οργανισμού μας και την εντερική μας χλωρίδα.

Έτσι προστατεύουν και επαναφέρουν την ισορροπία στη λειτουργία του εντέρου. Η εξατομικευμένη χρήση τους γίνεται πάντα με τη συμβουλή του επιστήμονα υγείας, ο οποίος θα αποφασίσει και θα συστήσει το κατάλληλο συμπλήρωμα ή φάρμακο ανά περίπτωση, π.χ. τι θα πρέπει να πάρει και σε τι δοσολογία ένα παιδί, ένας ηλικιωμένος, ένας που χρειάζεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού, έχει προβλήματα με το πεπτικό του σύστημα, μία γυναίκα η οποία βασανίζεται από λοιμώξεις του κόλπου ή του ουροποιητικού, κάποιος ο οποίος λαμβάνει αντιβίωση, κορτιζόνη κ.λπ.