Δυσκοιλιότητα: Υπάρχουν φυσικές λύσεις;

Home ΥΓΕΙΑ Δυσκοιλιότητα: Υπάρχουν φυσικές λύσεις;
diskoiliotota cover

Η δυσκοιλιότητα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, ωστόσο η επίσκεψη στον γιατρό δεν πρέπει να αναβάλλεται, ιδίως αν το πρόβλημα επιμένει, καθώς μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή βλάβη. Ο γιατρός μας, αφού προβεί στις κατάλληλες εξετάσεις και στη λήψη ενός καλού ιστορικού, θα μας βοηθήσει να λύσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή των κενώσεων του εντέρου. Η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων είναι από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα. Τα κύρια συμπτώματα της δυσκοιλιότητας συνοψίζονται στα εξής:

– Λιγότερες από δύο κενώσεις την εβδομάδα
– Αίσθημα ατελούς κένωσης
– Δυσκολία στην κένωση του εντέρου και κοιλιακό άλγος
– Σκληρά κόπρανα
– Συχνή χρήση υπακτικών φαρμάκων, υποθέτων, υποκλυσμών κ.ο.κ. με στόχο την ανακούφιση από το πρόβλημα.

Η επίσκεψη στο γιατρό όταν υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα είναι σημαντική, καθώς πρέπει να διευκρινιστούν τα αίτια της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να πρόκειται για μια λειτουργική διαταραχή, τα έντερα δηλαδή να δείχνουν φυσιολογικά, αλλά να λειτουργούν αφύσικα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να υποκρύπτει κάποια οργανική βλάβη, η οποία θα πρέπει να αποκλεισθεί με:
– Κλινική εξέταση
– Αιματολογικές εξετάσεις
– Απεικονιστικές εξετάσεις
– Κολονοσκόπηση

Στόχος είναι να αποκλειστούν παθήσεις που προκαλούν δυσκοιλιότητα, όπως:
– Οι νεοπλασίες του παχέος εντέρου
– Η εκκολπωματίτιδα
– Η αιμορροϊδοπάθεια
– Οι ραγάδες του πρωκτικού δακτυλίου
– Ο υποθυρεοειδισμός
– Οι νευροπάθειες
– Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει και ερωτήσεις σχετικά με την ψυχολογική σας κατάσταση, π.χ. για το αν νιώθετε συχνά άγχος, στρες ή κατάθλιψη και πώς τα αντιμετωπίζετε.

Αντιμετώπιση
Η δυσκοιλιότητα, αφού διαγνωστεί από τον ειδικό γιατρό, μπορεί να αντιμετωπιστεί:
– Διατροφικά
– Με αλλαγές στον τρόπο ζωής
– Φαρμακευτικά.

Αναλυτικότερα:
1. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μαλακώνουν τα κόπρανα και τα κάνουν να διέρχονται πιο γρήγορα από το έντερο, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα λαχανικά, π.χ. το λάχανο, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.λπ., καθώς και τα φρούτα, όπως το αβοκάντο, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια (αν καταναλωθούν με τη φλούδα), τα σύκα κ.λπ. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης για το πρωινό σας και βάλτε στη διατροφή σας τα λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια, τις μπάμπιες, καθώς επίσης το σπανάκι και τα όσπρια.
Το κεφίρ, το ψύλλιο, ο λιναρόσπορος, η αλόη, η μολόχα, ο γλυκάνισος και ο μάραθος είναι γνωστό ότι βελτιώνουν επίσης τη λειτουργία του εντέρου.
2. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό, για να εξασφαλίσετε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας και κατ’ επέκταση και των κοπράνων σας!
3. Καταναλώνετε προβιοτικά και πρεβιοτικά. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, εξισορροπούν τη φυσική εντερική χλωρίδα και μειώνουν το Ph του εντέρου, αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.
4. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση μειώνει το στρες, διεγείρει τις ρυθμικές συσπάσεις του εντέρου και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του. Έτσι, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, ειδικά αν η αιτία που την έχει προκαλέσει είναι η καθιστική ζωή.
5. Κάντε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Μην αγνοείτε το αντανακλαστικό της κένωσης, π.χ. λόγω φόρτου εργασίας.
6. Τέλος, μην αφήνετε να περάσουν περισσότερες από τρεις ημέρες δυσκοιλιότητας για να λάβετε τα μέτρα σας.