Πως θα δώσουμε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που έχει λιποθυμήσει; Τι προκαλεί την λιποθυμία ;

Home ΥΓΕΙΑ Πως θα δώσουμε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που έχει λιποθυμήσει; Τι προκαλεί την λιποθυμία ;
lipothimia

Τι να κάνετε όταν κάποιος λιποθυμήσει;

Η λιποθυμία προκαλείται συνήθως από αλλαγές στο κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα που προκαλούν μείωση της ποσότητας αίματος, σακχάρου ή οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο, σύμφωνα με το Ercare (Signature Care Emergency Center).

Η διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο προκαλεί στο άτομο απώλεια αισθήσεων  και κατάρρευση. Μόλις βρεθεί το άτομο σε αυτή την  θέση, η παροχή αίματος του εγκεφάλου συνήθως συνεχίζει την ροή του και το άτομο ξαναβρίσκει  τις αισθήσεις του μετά από μερικά λεπτά.

Τις περισσότερες φορές η λιποθυμία δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρής υποκείμενης κατάστασης, αν και είναι πιθανόν οπότε δεν πρέπει να το πάρουμε αψήφιστα, ειδικά εάν δεν υπάρχει προφανής λόγος για την απώλεια  αισθήσεων.

Τι προκαλεί την λιποθυμία;

Υπεραερισμός: Ο υπεραερισμός (γρήγορη αναπνοή) προκαλεί μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Ο υπεραερισμός μπορεί να συμβεί εάν ένα άτομο είναι εξαιρετικά αγχωμένο, έχει υπερβολικό στρες ή είναι σε κατάσταση σοκ.         

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκληθούν από πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως το να μην τρώτε φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα (ή να κάνετε δίαιτα). Επίσης κινδυνεύουν τα άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα. Εάν δεν τρώνε αρκετά ή παίρνουν πάρα πολλά φάρμακα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μπορεί να μειωθούν αρκετά χαμηλά για να τους φέρουν σε σημείο να λιποθυμήσουν.

Είστε έγκυος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται περισσότερα υγρά, έτσι είναι εύκολο για τις έγκυες γυναίκες να αφυδατωθούν. Υπάρχουν επίσης αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών και των αλλαγών στο κυκλοφορικό σύστημα. Επίσης, καθώς μεγαλώνει η μήτρα μπορεί να μπλοκάρει εν μέρει μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει την ποσότητα αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο.

Έχετε αναιμία. Η αναιμία σημαίνει ότι έχετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το φυσιολογικό και αυτό θα μειώσει την ποσότητα οξυγόνου στην παροχή αίματος που παραδίδεται στον εγκέφαλο. Μια κοινή αιτία αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου.

Άλλοι παράγοντες.  Το να βρίσκεστε σε δωμάτια με χαμηλό αερισμό, να ασκείστε  όταν έχει υπερβολική ζέστη, να μην πίνετε αρκετό νερό ή να είστε πολύ πεινασμένοι μπορεί να προκαλέσουν την λιποθυμία. Επίσης, το να σηκωθείτε πολύ γρήγορα αφού καθίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή απλώς να σταθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε.

Συναισθηματικό στρες. Ο ξαφνικός φόβος, το σοκ, το άγχος ή ο πόνος επηρεάζουν το νευρικό σύστημα του σώματος και μπορεί να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία οδηγεί σε λιποθυμία.

Πως θα καταλάβετε αν κάποιος είναι έτοιμος να λιποθυμήσει;

Υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο αντιμετωπίζει συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε λιποθυμία. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ο ασθενής έχει ναυτία
 • Χασμουριέται  συχνά
 • Νιώθει ανήσυχος
 • Έχει ζαλάδες
 • Το δέρμα του είναι χλωμό και δροσερό
 • Νιώθει σφίξιμο στο στήθος
 • Έχει αίσθημα παλμών

Τι να κάνετε όταν κάποιος λιποθυμά;

Εάν νιώθετε  εσείς ή κάποιος άλλος το αίσθημα ότι θα λιποθυμήσετε θα πρέπει να κάτσετε ή να ξαπλώσετε κάπου αμέσως.  Εάν κάθεστε, τοποθετήστε το κεφάλι σας  ανάμεσα στα γόνατα. Όλες αυτές οι θέσεις βοηθούν το αίμα να ρέει εύκολα στον εγκέφαλο, καθώς η καρδιά δεν λειτουργεί πλέον ενάντια στη βαρύτητα.

Εάν δείτε κάποιον να  λιποθυμάει, ξαπλώστε το άτομο ανάσκελα και βεβαιωθείτε ότι αναπνέει.  Εάν είναι δυνατόν, σηκώστε τα πόδια του ατόμου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για να βοηθήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

 • Χαλαρώστε όλα τα στενά ρούχα όπως γιακά ή ζώνες
 • Εάν το άτομο δεν αναπνέει, ξεκινήστε τη πνευμονική ανάνηψη  (CPR). Ζητήστε από κάποιον να καλέσει ένα ασθενοφόρο
 • Συνεχίστε με CPR (Cardio Pulmonary Resuscitation – καρδιοπνευμονική ανάνηψη) μέχρι να φτάσει η βοήθεια
 • Όταν ένα άτομο  ξανά αποκτήσει τις αισθήσεις του αφήστε το να ξεκουραστεί και μην το αφήσετε να σηκωθεί  ή να κάτσει καθιστός
 •   Εάν είναι διαβητικοί και έχουν χάσει ένα γεύμα, δίνοντάς τους μια σκληρή καραμέλα ή γλυκό για να πιπιλίζουν θα βοηθήσουν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους
 •   Βεβαιωθείτε ότι το άτομο που έχει λιποθυμήσει δεν κάνει απότομες κινήσεις ή έχει ασυνήθιστους μυϊκούς σπασμούς

Τι να ΜΗΝ κάνετε όταν κάποιος λιποθυμά

 • Δεν πρέπει να χαστουκίσετε κάποιον που λιποθύμησε
 • Δεν πρέπει να ταρακουνήσετε κάποιον που λιποθύμησε
 • Δεν πρέπει να ρίξετε νερό πάνω τους
 • Δεν πρέπει να τους φωνάξετε
 • Δεν πρέπει να τους κουνήσετε
 • Δεν πρέπει να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι τους
 • Δεν πρέπει να τους βάλετε να καθίσουν ή να σηκωθούν

Καταστάσεις όπως η επιληψία, η υπογλυκαιμία, η καρδιακή ανακοπή, η απώλεια αίματος ή οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, που είναι σοβαρές, μπορούν να προκαλέσουν λιποθυμία. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχετε ένα λιποθυμικό επεισόδιο που δεν μπορείτε να εξηγήσετε, ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού.