Πρησμένα βλέφαρα: δεν φταίει μόνο η…άνοιξη

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Πρησμένα βλέφαρα: δεν φταίει μόνο η…άνοιξη
PuffyEno

Είναι μέρες που τρομάζουμε ξυπνώντας με την όψη μας αλλοιωμένη από το πρήξιμο των βλεφάρων. Κάποιες τα βάζουμε με την εποχή, όμως οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι μια μόνο από τις πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν οίδημα. Πριν λοιπόν σπεύσουμε να κρυφτούμε πίσω από ένα ζευγάρι σκούρα γυαλιά, ας δούμε τι μπορεί να έχει συμβεί και πώς μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε το παροδικό- ευτυχώς- αλλά άκρως ενοχλητικό πρόβλημα.

Το αντιαισθητικό πρήξιμο των βλεφάρων εμφανίζεται τις πρώτες 2-3 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα και μέχρι να υποχωρήσει μας βγάζει…εκτός κυκλοφορίας. Πώς δημιουργείται; Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, όταν η λεμφική κυκλοφορία στην περιοφθαλμική περιοχή βρει κάποιο εμπόδιο, προκαλεί κατακράτηση υγρών κάτω από τη λεπτή και ευαίσθητη επιδερμίδα των βλεφάρων με αποτέλεσμα τον σχηματισμό οιδημάτων. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι με εξαίρεση τις εποχικές αλλεργίες και το χρόνιο οίδημα που οφείλεται σε παθήσεις των ματιών ή σε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα πρησμένα βλέφαρα είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται κυρίως με το lifestyle μας.

Τι… βαραίνει τα βλέφαρά μας.

#Οι αλλεργίες: Όσες γυναίκες ταλαιπωρούνται από αυτές, το γνωρίζουν καλά . Όταν η γύρη της άνοιξης, η σκόνη και τα ακάρεα του σπιτιού, ένα άρωμα, ή οι τρίχες της γάτας κάνουν την εμφάνισή τους, ο…. ασκός του Αιόλου ανοίγει απελευθερώνοντας αλλεργικά συμπτώματα όπως είναι η δύσπνοια, το φτέρνισμα, τα κόκκινα, δακρυσμένα μάτια και βέβαια, τα πρησμένα βλέφαρα .

#Η ποιότητα του ύπνου: Η έλλειψη, οι διαταραχές του, ο διακεκομμένος ύπνος, όπως και η συνήθειά μας να κοιμόμαστε μπρούμυτα ή στο πλάι και σε στρώμα κακής ποιότητας, ευνοούν τη συσσώρευση υγρών στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα άτομα που υποφέρουν από στρες, όσα κάνουν συχνά υπερατλαντικά ταξίδια ή δουλεύουν βράδυ- το βιολογικό ρολόι του οργανισμού τους αποσυντονίζεται – οι νέες μητέρες που ξυπνούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα αλλά και οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση που τα…ορμονικά τους τις κάνουν να ξενυχτούν.

#Η ταλαιπωρία: Κλαίμε συχνά, φοράμε φακούς επαφής, τα τρίβουμε, τα μακιγιάρουμε αλλά ξεχνάμε να τα ντεμακιγιάρουμε, δεν καθαρίζουμε τα πινέλα και τα σφουγγαράκια μας, περιποιούμαστε το πρόσωπο χρησιμοποιώντας προϊόντα με δραστικά συστατικά και δεν φροντίζουμε να τα κρατήσουμε μακριά από τα μάτια μας. Καθημερινές κινήσεις, κάποιες αναπόφευκτες και κάποιες άλλες που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Όλες όμως ερεθίζουν την επιδερμίδα και σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλούν σοβαρές μολύνσεις, ξηροφθαλμία και φλεγμονές ( δερματίτιδες, βλεφαρίτιδες, επιπεφυκίτιδα κ.α.) , στα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνεται και το οίδημα των βλεφάρων.

# Το μενού: Το νάτριο που περιέχουν οι αλμυρές τροφές -παραπανίσιο αλάτι κρύβεται στα σνακ, στις έτοιμες σάλτσες και σούπες, στα τυποποιημένα τρόφιμα και σε όλον τον κατάλογο των fast-food- προκαλεί κατακράτηση υγρών και έντονο οίδημα των ιστών στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν τις καταναλώνουμε αργά το βράδυ.

#Το νερό: Η ανεπαρκής τροφοδοσία του οργανισμού με υγρασία, δεν προκαλεί μόνο αφυδάτωση στην επιδερμίδα αλλά και κατακράτηση –το νερό μετακινείται από το εσωτερικό στο εξωτερικό των κυττάρων – γεγονός που οδηγεί μεταξύ άλλων και στο οίδημα των βλεφάρων.

# Η θερμότητα: Η άμεση έκθεση σε εστίες θερμότητας το χειμώνα και από την άνοιξη και μετά, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο συχνά οδηγούν σε οίδημα της περιοχής γύρω από τα μάτια .

#Το κάπνισμα. Ο καπνός που φτάνει στα μάτια μας, δυσχεραίνει τη μικροκυκλοφορία στην περιοχή και οξειδώνει τα λιπίδια του προστατευτικό φραγμού της κερατίνης στιβάδας κάνοντάς την ακόμα πιο ευάλωτη στα οιδήματα.

#Οι ορμόνες. Πολύ συχνά, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εκδηλώνεται με πρήξιμο κάτω από τα μάτια αλλά και στα βλέφαρα. Αιτία, η κατακράτηση υγρών που συνοδεύει τις διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πριν την περίοδο.

# Το στρες. Η απελευθέρωση κορτιζόλης επηρεάζει την ισορροπία των υγρών του οργανισμού με αποτέλεσμα οι νεφροί να κατακρατούν περισσότερο νάτριο και στη συνέχεια, για να επανέλθει η ισορροπία, να κατακρατούν ακόμα περισσότερο νερό.

7 ..προληπτικές κινήσεις

  1. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, χωρίς διακοπές και …digitalπερισπασμούς, ανάσκελα, έχοντας το κεφάλι και τον κορμό σας ελαφρά ανασηκωμένα για να διευκολύνετε τη λεμφική κυκλοφορία.
  2. Φορέστε μια μάσκα ύπνου. Η ελαφρά πίεση που ασκεί στη περιοχή των ματιών, μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση οιδήματος το πρωί.
  3. Πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλλει πιο γρήγορα τις ουσίες που προκαλούν κατακράτηση .Tip: για να μην ξεχνιέστε, βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας, να χτυπά κάθε μια ώρα.
  4. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, γαλακτοκομικών, πρόχειρου φαγητού και αλκοόλ. Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
  5. Μην καπνίζετε και μην εκτίθεστε στον ήλιο χωρίς προστασία.
  6. Μην τρίβετε τα μάτια σας, έστω κι αν σας ενοχλούν ή τα νιώθετε κουρασμένα.
  7. Αν υποφέρετε από αλλεργίες και γνωρίζετε τι τις προκαλεί, έχετε πάντα μαζί σας τα αντιισταμινικά σας φάρμακα, για να προλάβετε την κρίση στην περίπτωση που «συναντηθείτε» με αλλεργιογόνα

και 2 πυροσβεστικές

  • Αν ξυπνάτε συχνά με πρησμένα βλέφαρα, οι κρύες κομπρέσες πάνω στα μάτια για 5 λεπτά είναι σωτήρια λύση. Το κρύο συστέλλει τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων, περιορίζει τη ροή των υγρών προς τους ιστούς και μειώνει το οίδημα. Έχετε πάντα στο ψυγείο παγωμένα σακουλάκια με μαύρο ή πράσινο τσάι-βρασμένα αποβραδίς. Η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν καταπολεμούν τον ερεθισμό και τη φλεγμονή.
  • Επιλέξτε καλλυντικές συνθέσεις με δροσερή υφή ( κρέμες και μάσκες ματιών), εμπλουτισμένες με φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνες, πεπτίδια, αντιοξειδωτικά, υαλουρονικό οξύ κ.α., συστατικά που έχουν αντιοιδηματική ,αντιφλεγμονώδη, ενυδατική και συσφιγκτική δράση.Tip: Αναζητήστε προϊόντα με ειδικά σχεδιασμένο μεταλλικό απλικατέρ, με το οποίο θα δροσίσετε και θα ανακουφίσετε την επιδερμίδα, συνδυάζοντας την εφαρμογή με απαλό μασάζ στην περιοχή.

Πηγή: https://skingurus.gr/