Πώς λειτουργεί το θειούχο σελήνιο;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Πώς λειτουργεί το θειούχο σελήνιο;
washing my hair

Σε άτομα επιρρεπή στην πιτυρίδα, μια μη φλεγμονώδη μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, ο μύκητας Malassezia μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, κνησμό και αυξημένη αποβολή νεκρών δερματικών κυττάρων σε περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η αποβολή μπορεί να συμβαίνει κάθε 5 ημέρες αντί για μία φορά το μήνα, όπως θα συνέβαινε σε άτομα χωρίς πιτυρίδα. Το θειούχο σελήνιο αντιμετωπίζει την υπερβολική αποβολή και τον ερεθισμό εξαλείφοντας την περίσσεια του μύκητα του τριχωτού της κεφαλής και ελέγχοντας το ρυθμό αποβολής των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Εκτός από τον έλεγχο των συμπτωμάτων της πιτυρίδας, το θειούχο σελήνιο χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της pityriasis versicolor, μιας μυκητιασικής λοίμωξης του δέρματος και της tinea captis, μιας μυκητιασικής λοίμωξης του τριχωτού της κεφαλής.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα σουλφιδικά σκευάσματα σεληνίου

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα σουλφιδικά σκευάσματα σεληνίου αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερη ποσότητα, μην το χρησιμοποιείτε συχνότερα και μην το χρησιμοποιείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο.

Για την πιτυρίδα:

 • Βρέξτε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής με χλιαρό νερό.
 • Εφαρμόστε αρκετό σαμπουάν με θειούχο σελήνιο στο τριχωτό της κεφαλής για να δημιουργηθεί αφρός
 • Αφήστε τον αφρό να παραμείνει στο τριχωτό της κεφαλής για 2-3 λεπτά πριν ξεπλύνετε.
 • Επαναλάβετε με μια δεύτερη πλύση και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά
 • Πλύνετε καλά τα χέρια και καθαρίστε κάτω από τα νύχια για να αφαιρέσετε τυχόν σαμπουάν
 • Χρησιμοποιήστε σαμπουάν 1% ή 2,5% δύο φορές την εβδομάδα για τις πρώτες 2 εβδομάδες, στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα για 2, 3 ή 4 εβδομάδες και στη συνέχεια μόνο όταν είναι απαραίτητο

Για δερματικές λοιμώξεις:

 • Εφαρμόστε λοσιόν θειούχου σεληνίου στις προσβεβλημένες περιοχές του σώματος (μην εφαρμόζετε στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα)
 • Δημιουργήστε αφρό χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα νερού.
 • Αφήστε το φάρμακο να παραμείνει σε επαφή με το δέρμα σας για περίπου 10 λεπτά
 • Ξεπλύνετε καλά το σώμα για να απομακρύνετε όλο το φάρμακο
 • Χρησιμοποιήστε τη λοσιόν 2,5% μία φορά την ημέρα για 7 ημέρες

Μην το χρησιμοποιείτε εάν το τριχωτό της κεφαλής σας ή το δέρμα που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία έχει κοπεί ή γρατζουνιστεί. Μην αφήνετε στα μαλλιά, το τριχωτό της κεφαλής ή το δέρμα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο και βεβαιωθείτε ότι όλο το σουλφίδιο του σεληνίου ξεπλένεται καλά.

Αποφύγετε να πέσει το σουλφίδιο του σεληνίου στα μάτια σας. Εάν συμβεί τυχαία επαφή με τα μάτια, ξεπλύνετε τα καλά με καθαρό νερό για αρκετά λεπτά.