Τι μας προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις;

Home ΥΓΕΙΑ Τι μας προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις;
ponos arthroseis

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο πόνος στις αρθρώσεις είναι κάτι που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους ασθενείς, αλλά μπορεί να σας προκύψει πρώιμη έναρξη αρθρίτιδας ως αποτέλεσμα τραύματος, αθλητισμού ή επαναλαμβανόμενων τραυματισμών. Υπάρχουν επίσης νεανικές και γενετικές αιτίες πόνου στις αρθρώσεις όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία επηρεάζει άτομα με ψωρίαση. Ή σηπτική αρθρίτιδα η οποία οφείλεται σε λοίμωξη, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Healthy- Magazine UK.

Ο πόνος βιώνεται μέσω τριών κύριων κατηγοριών. Πρώτον, μετά από τραύμα στους ιστούς ή όταν οι υποδοχείς πόνου οργάνων μεταφέρουν χημικές ουσίες και παρορμήσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα τις μεταφέρει στον εγκέφαλό μας. Η άλλη οδός είναι ένα τραύμα στο ίδιο το νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τα νεύρα, τον κεντρικό νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Η τελική κατηγορία είναι όταν το νευρικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, οπότε ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τις φυσιολογικές παρορμήσεις ως επώδυνες.

Όλοι μοιραζόμαστε αυτές τις κοινές διαδικασίες, αλλά το επίπεδο των παλμών που αισθάνθηκαν και η ποσότητα των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, οπότε η σοβαρότητα του πόνου που αντιμετωπίζετε είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο. Επιπλέον, υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και γενετικές επιρροές, καθώς και ο αντίκτυπος του τρόπου με τον οποίο μεγάλωσες.

Ο πόνος στη μέση είναι η μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εκτιμάται ότι 8 στα 10 άτομα θα βιώσουν πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή. Αυτό συμβαίνει επειδή το πίσω μέρος χρησιμοποιείται συνεχώς και συνεχώς, δεν ξεκουράζεται. Ακόμα και όταν κάθεστε, χαλαρώνετε, θα υπάρχει κάποιος βαθμός έντασης στην πλάτη σας. Η μόνη στιγμή που αναπαύεται είναι όταν κοιμάστε, αλλά ακόμη και τότε μπορεί να είναι σε στριμμένη θέση με τους μυς της πλάτης σας εκτός συγχρονισμού. Ακόμα και στο NHS, μόλις πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η φροντίδα της πλάτης για τη μακροζωία. Πριν από 10 ή 15 χρόνια ήταν μια σκέψη και βλέπουμε τις συνέπειες αυτού τώρα.

Η επίδραση της δουλειάς

Η δουλειά που κάνετε έχει σημαντικό αντίκτυπο. Εάν είστε χειρώνακτας που σηκώνει πολλά βάρη, αυτή η επαναλαμβανόμενη βαριά εργασία αυξάνει τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική καθυστέρηση μπορεί επίσης να είναι προβληματική. Το μυοσκελετικό σύστημα αποτελείται από το σκελετό – έτσι τα οστά και οι αρθρώσεις, τα οποία μπορούν να φθαρεί από επαναλαμβανόμενη κίνηση – και οι μύες γύρω από το σκελετικό σύστημα, που είναι εκεί για να προσπαθήσουν να το προστατεύσουν. Καθώς είστε καθιστικοί, μπορείτε να διατηρήσετε το σκελετικό σας σύστημα σε κάποιο βαθμό, αλλά εάν οι μύες σας δεν χρησιμοποιούνται θα ατροφούν και θα λάβετε μυϊκά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόνο, περιορισμό στην κίνηση και μείωση της κινητικότητας. Ένας απλός τρόπος να το δούμε είναι ότι η έλλειψη κίνησης βλάπτει τους μύες, ενώ η υπερβολική κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές σκελετικές αλλαγές. Τόσο η υπερβολική όσο και η πολύ μικρή κίνηση μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις, οπότε πρέπει να δημιουργήσετε αυτήν την ισορροπία.

Γιατί έχει σημασία το βάρος μας;

Photo: Freepik.com

Μελέτες δείχνουν σαφώς ότι η μείωση του βάρους μειώνει τον κίνδυνο μυοσκελετικών διαταραχών, ιδιαίτερα οστεοαρθρίτιδας στους γοφούς και τα γόνατα. Υπάρχουν αιτίες πόνου στις αρθρώσεις για τις οποίες δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ψωριασική αρθρίτιδα, με την οποία γεννήσατε, αλλά μπορείτε να επηρεάσετε το βάρος σας.

«Υγιής» κίνηση

Μπορείτε να μετριάσετε το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης ενός καθιστικού τρόπου ζωής με σχετικά μικρή δραστηριότητα. Ακόμα και το περπάτημα είναι ευεργετικό. Για να μετρήσει, πρέπει να υπάρχει κάποιος βαθμός αλλαγής του καρδιακού ρυθμού, κάποιος βαθμός άγχους στο σώμα, αλλά αυτό σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε όλους. Αυτή η αερόβια άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και παρέχει θρεπτικά συστατικά στα μέρη του σώματος που το χρειάζονται.

Επειδή η επαγγελματική μας ζωή είναι πιο καθιστική τώρα, πολλοί άνθρωποι που έχουν επίγνωση της υγείας προσπαθούν να το ξεπεράσουν μέσω ακραίας άσκησης – βλέπω τόσους περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τριάθλον και μαραθώνιοι. Ποτέ δεν θα αποθάρρυνα τους ανθρώπους να ασκούν, αλλά πάρα πολύ τίποτα είναι κακό, οπότε λάβετε προφυλάξεις. Λέω στους ασθενείς μου να ξεκινήσουν απλώς ενσωματώνοντας την άσκηση στην κανονική τους ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε;

Η διατροφή, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και τα ιχθυέλαια είναι κρίσιμα. Πρέπει να αποφύγετε φλεγμονώδεις τροφές, έτσι αυτό σημαίνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, πρόσθετα και μεταποιημένα κρέατα. Το λάδι του συκωτιού είναι ευεργετικό για τις αρθρώσεις αλλά και καλό για την καρδιά και την πέψη σας και ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D στην κλινική επειδή η έλλειψη αυτού μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις.

Λιγότερο στρες

Photo: Freepik.com

Ό, τι κι αν κάνουμε, εάν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ισορροπία εργασίας / ζωής δεν ταξινομούνται, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο αποτελεσματικά. Το άγχος διαιωνίζει τον πόνο και ο πόνος διαιωνίζει το άγχος, οπότε δεν μπορείτε να κοιτάξετε το ένα χωρίς το άλλο. Οι τεχνικές αυτοδιαχείρισης μπορεί να βοηθήσουν, αλλά πάντα προτείνω χαλάρωση, διαλογισμό και προσοχή.

Συχνά οι ασθενείς έρχονται να με δουν και λένε: «Αυτό είναι το πρόβλημά μου, τι μπορείς να κάνεις για μένα;» Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για τον εαυτό τους. Μπορείτε πραγματικά να αναλάβετε την ιδιοκτησία της κατάστασης και να την βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό, λέει ο Dr Attam Singh της London Pain Clinic.


 

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: