Ταχίνι: Το πολύτιμο τρόφιμο της Σαρακοστής και όχι μόνο!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ταχίνι: Το πολύτιμο τρόφιμο της Σαρακοστής και όχι μόνο!
food vessels

Γράφει ο  Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος

Βρισκόμαστε στην περίοδο της Σαρακοστής, την περίοδο της κάθαρσης ψυχής και σώματος και ενδυνάμωσης της θέλησης. Η φετινή όμως Σαρακοστή συμπίπτει με την πανδημία και μία περίοδο παρατεταμένου εγκλεισμού που ως αποτέλεσμα έχει η ψυχολογική και οργανική επιβάρυνση να έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στους περισσότερους από εμάς. Διαβάζουμε έρευνες που αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας παρουσιάζει έντονο άγχος για μία σειρά θεμάτων, με κορυφαίο αυτό της υγείας. Παράλληλα, παρατηρείται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, με συνεχές τσιμπολόγημα, αύξηση της κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων, αυξημένη πρόσληψη λίπους και τελικά, αύξηση του σωματικού βάρους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου παρατηρούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή διατροφή και η ρύθμιση του βάρους, στην προάσπιση της υγείας μας .

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τροφές που επιλέγουμε να καταναλώνουμε, ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής, όπου η κατανάλωση των ζωικών προϊόντων είναι μειωμένη. Πρέπει να εστιάζουμε σε μία ισορροπημένη διατροφή που, καθημερινά, να περιέχει τρόφιμα με πλούσια διατροφική αξία, τα λεγόμενα superfoods. Και τι καλύτερο από το παραδοσιακό ελληνικό superfood, το ταχίνι!

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η Καθαρά Δευτέρα ήταν η ημέρα που σηματοδοτούσε την έναρξη της περιόδου κατανάλωσης ταχινιού, ως μέρος της διατροφής της Σαρακοστής. Αν και παραδοσιακό τρόφιμο, η κατανάλωσή του είχε περιοριστεί κυρίως κατά την περίοδο της νηστείας, αποτελώντας πηγή θρέψης για το διάστημα αυτό. Μετά, όμως, από πολλές νέες μελέτες και συνεχή ενημέρωση για τη θρεπτική σύστασή του και τον ρόλο του στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού,  το ταχίνι κατάφερε να αποκτήσει θέση στην καθημερινή μας διατροφή, όλο τον χρόνο.

Στις μέρες μας, το ταχίνι καταναλώνεται από ολόκληρη την οικογένεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, προσφέροντας ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως υψηλά ποσά πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, υγιεινών λιπαρών, αντιοξειδωτικών συστατικών, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Χάρη σε αυτά, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων, στην πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχολογικών μεταπτώσεων αλλά και μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου.

Κι όλα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι το ταχίνι είναι αλεσμένο σουσάμι, και διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Μπορεί να καταναλωθεί σε όλα τα γεύματα της ημέρας, ως μέρος συνταγών ή ως μέσο επάλειψης. Συνδυάζεται ιδανικά με λίγο μέλι, ενώ κυκλοφορεί στην αγορά σε αρκετές ακόμα γεύσεις, προσφέροντας έτσι μία ποικιλία απολαυστικών επιλογών για μικρούς και μεγάλους.

Photo: Freepik.com