dyo-logo-200

Ποια είναι η σχέση σας με τη Μητέρα φύση;

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις θετικές επιπτώσεις της παραμονής στη φύση. Είναι γνωστό ότι η παραμονή στη φύση είναι χαλαρωτική- ωστόσο,  έρευνες δείχνουν επίσης ότι το φυσικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα τόσο της σωματικής όσο και της ψυχολογικής δυσφορίας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Asia Tatler.

Αν αξιοποιήσουμε αυτή τη θεραπευτική δύναμη, κάνουμε οικοθεραπεία, που ονομάζεται επίσης «πράσινη θεραπεία» ή «θεραπεία της φύσης».

Ακολουθούν ορισμένα οφέλη της οικοθεραπείας μαζί με μερικές προτάσεις για το πώς να την ενσωματώσετε στη ζωή σας:

Είναι φυσικά χαλαρωτικό

Η οικοθεραπεία εκμεταλλεύεται τα ηρεμιστικά και εξισορροπητικά οφέλη της σχέσης ανθρώπου-φύσης. Από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των σφυγμών μέχρι την επιβράδυνση της αναπνοής μας και την αύξηση της πνευματικής διαύγειας, έχει αποδειχθεί ότι οι ήχοι και οι ρυθμοί του φυσικού κόσμου είναι ηρεμιστικοί.

Η οικοθεραπεία εκμεταλλεύεται τα ηρεμιστικά και εξισορροπητικά οφέλη της σχέσης ανθρώπου-φύσης. Από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των σφυγμών μέχρι την επιβράδυνση της αναπνοής μας και την αύξηση της πνευματικής διαύγειας, έχει αποδειχθεί ότι οι ήχοι και οι ρυθμοί του φυσικού κόσμου είναι ηρεμιστικοί.

Η άσκηση κάνει καλό! Η άσκηση στη φύση είναι ακόμη καλύτερη

Η σωματική δραστηριότητα αναγκάζει το σώμα μας να απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι χημικές ουσίες που προκαλούν ευεξία ή “ευτυχισμένες ορμόνες” στον εγκέφαλό μας.

Παρομοίως, η άσκηση σε φυσικό περιβάλλον όχι μόνο απελευθερώνει τις ίδιες ενδορφίνες, αλλά σας βοηθά να νιώσετε τα θετικά οφέλη των ενδορφινών ακόμη πιο έντονα λόγω του ήρεμου περιβάλλοντος.

Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας ευεξία

Βρείτε χρόνο για τη φύση και μάθετε να εκτιμάτε τον κόσμο γύρω σας. Ορισμένοι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα συμπτώματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, προκύπτουν επειδή είμαστε πολύ αποξενωμένοι και αποσυνδεδεμένοι από το φυσικό περιβάλλον.

Η οικοθεραπεία έχει ως στόχο να μας επανασυνδέσει με τη φύση και έτσι να θεραπεύσει αυτή την αποσύνδεση.

Περάστε ποιοτικό χρόνο με τη μητέρα φύση

Στην ταραχώδη καθημερινότητά μας, απασχολούμαστε και αποσπάται η προσοχή μας με τη δουλειά, τις σχέσεις και άλλες δραστηριότητες της ζωής και ξεχνάμε την άνεση που βρίσκεται στη Μητέρα Φύση. Θα πρέπει να προσπαθούμε συνειδητά να περνάμε χρόνο έξω.

Κάντε προθέσεις να πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά σας, όταν και εφόσον είναι δυνατόν. Να περνάτε χρόνο στη θάλασσα, στα βουνά ή στο δάσος. Φυτέψτε έναν κήπο. Κολυμπήστε στον ωκεανό, κάντε πεζοπορία, ποδήλατο, κάντε πικνίκ και περάστε χρόνο με την οικογένειά σας ή τα κατοικίδιά σας σε εξωτερικούς χώρους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες παρέχουν ποιοτικό χρόνο με τη Μητέρα Γη και μας κρατούν στη φυσική θεραπευτική της αγκαλιά.

Να θυμάστε επίσης ότι καθώς η Γη μας θεραπεύει, μπορούμε κι εμείς να συμβάλλουμε στη θεραπεία της Γης. Ας ανταποδώσουμε την καλοσύνη της φύσης κάνοντας αυτό που είναι σωστό για τον πλανήτη μας. Ανακυκλώστε, επαναχρησιμοποιήστε, εξοικονομήστε και μειώστε τα απόβλητα. Εξάλλου, μια καλή πράξη αξίζει μια άλλη.

Η υγεία της ανθρωπότητας είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη μας, οπότε κάνοντας το καλύτερο για τη Γη κάνουμε επίσης το καλύτερο για τον εαυτό μας- είναι η απόλυτη συμπονετική πράξη αυτοφροντίδας

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao