Πλαστική Χειρουργική: Στον καιρό της καραντίνας

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Πλαστική Χειρουργική: Στον καιρό της καραντίνας
plastic surg.face woman

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, με διαδοχικά lockdowns και τον κόσμο να παραμένει στο σπίτι του. Με ποιον τρόπο έχουν επηρεαστεί οι προσδοκίες και η φιλοσοφία γυναικών και αντρών στα ζητήματα ομορφιάς;

Εν μέσω πανδημίας οι Πλαστικοί Χειρουργοί παγκοσμίως επιβεβαιώνουν την αύξηση των αισθητικών παρεμβάσεων, χειρουργικών και μη, λόγω του λεγόμενου Ζoom-effect, από τη γνωστή πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων. Περνώντας πρωτοφανώς πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, που λειτουργεί και ως καθρέφτης, πολύς κόσμος βλέπει τον αντικατοπτρισμό του υπό μη κολακευτικές συνθήκες και γωνίες, παρατηρώντας ατέλειες που έως πρότινος περνούσαν απαρατήρητες. Ακόμη κι εκείνοι που, υπό κανονικές συνθήκες, δε θα σκεφτόντουσαν να προβούν σε κάποια αισθητική παρέμβαση, όπως οι περισσότεροι άνδρες, μπαίνουν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν τις ιδανικές συνθήκες ανάρρωσης που προσφέρει η απομόνωση της καραντίνας.

Τι θα προτείνατε αυτήν τη στιγμή σε κάποια ασθενή σας, χωρίς σαφή προβλήματα κι ιδιαίτερες απαιτήσεις, προκειμένου να ανανεώσει την εικόνα του προσώπου της;

Η προσέγγιση του κάθε ενδιαφερόμενου είναι εξατομικευμένη και βασίζεται στις προσωπικές του ανάγκες κι επιθυμίες. Σε αντίθεση με τους ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, ο Πλαστικός Χειρουργός έχει την ιδιαιτερότητα να ασχολείται κατά τεκμήριο με υγιείς ασθενείς, οι οποίοι δεν προσέρχονται για να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά για να βελτιώσουν την όψη και κατ’ επέκταση την ψυχολογία τους. Καθήκον του Πλαστικού είναι να παραθέσει τις δυνατές λύσεις στο πρόβλημα του κάθε ενδιαφερόμενου, ο οποίος είναι αυτός που τελικά θα επιλέξει τη θεραπευτική μέθοδο που του ταιριάζει.

shutterstock-1604055982.jpg

Πολλοί ασθενείς φοβούνται τα χειρουργεία και προσπαθούν να τα αποφύγουν. Ποιες εύκολες κι αποτελεσματικές θεραπείες τούς προτείνετε;

Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι όλα τα χειρουργεία της ίδιας βαρύτητας, ούτε απαιτούν τον ίδιο χρόνο ανάρρωσης. Η βλεφαροπλαστική, για παράδειγμα, είναι μια απλή επέμβαση ρουτίνας, χωρίς παραμονή στην κλινική και με ταχεία ανάρρωση. Σαφώς, όμως, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πρόθυμοι να υποβληθούν σε μια αισθητική επέμβαση, όσο ελαφριά κι αν είναι. Στους διστακτικούς ενδιαφερόμενους προτείνονται εύκολες και ανώδυνες μη-χειρουργικές θεραπείες, που διενεργούνται στο ιατρείο, προσφέροντας, βέβαια, λιγότερο θεαματικά και πιο προσωρινά αποτελέσματα.

Ποια είναι η τελευταία τάση στο face-lift και πότε πρέπει να καταφεύγουμε σε αυτό;

Το face-lift είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της πτώσης και της χαλάρωσης κατά μήκος του σαγονιού, φαινόμενα που παρατηρούνται συνήθως μετά τα 50 έτη. Στην παλαιού τύπου μέθοδο, η περίσσεια του δέρματος τραβιόταν προς τα πίσω, αντί προς τα πάνω. Έτσι, αντί της επιθυμητής ανόρθωσης των ιστών προέκυπταν αφύσικα «τραβηγμένα» προσωπεία, με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, που έμοιαζαν με μάσκες. Η σύγχρονη τάση είναι η αποκατάσταση των πτωτικών ιστών να γίνεται προς τα πάνω, αντί προς τα πίσω, και να συνδυάζεται με συμπληρωματικές επεμβάσεις, όπως η βλεφαροπλαστική και η λιπομεταφορά, που προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του γερασμένου προσώπου.

Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ένα φυσικό αποτέλεσμα;

Η ταύτιση της Πλαστικής Χειρουργικής με την υπερβολή οφείλεται σε μια μειοψηφία εντυπωσιακά αλλοιωμένων περιστατικών, που δυστυχώς εύκολα εντυπώνονται στη συνείδηση του κοινού, δυσφημώντας αδίκως ολόκληρη την ειδικότητα. Εντούτοις, επιλέγοντας έναν θεράποντα ιατρό με ολοκληρωμένη επιστημονική κατάρτιση, αλλά κι αισθητικό κριτήριο συμβατό με το δικό σας, διασφαλίζετε ότι θα ανανεωθείτε με το φυσικότερο δυνατό τρόπο. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και η επιλογή Πλαστικού επαφίεται εν πολλοίς στο ένστικτό σας. Εμπιστευθείτε όποιον σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021