dyo-logo-200

Πλαστική ασυδοσία γύρω μας, ύπουλη είσοδος μέσα μας

Τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές έρευνες “τρομάζουν”. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα κόπρανα, στον πλακούντα εγκύων γυναικών, ενώ πιο πρόσφατα βρέθηκαν στο αίμα και τους πνεύμονές μας.

Η κρίση της πλαστικής ρύπανσης είναι πλέον κάτι γνωστό. Καθημερινά παράγονται τεράστιες ποσότητες πλαστικού που είναι αδύνατον να απορροφηθούν από τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων –καθώς και από την ανακύκλωση- με συνέπεια το πλαστικό πλέον να ρυπαίνει όλον τον πλανήτη, σε οποιαδήποτε μορφή του: είτε ως πλαστικά απορρίμματα, είτε κομμάτια πλαστικού, είτε μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στα βάθη των ωκεανών, στους Πόλους, στο Έβερεστ, σε ποτάμια, λίμνες και δάση.

Τα μικροπλαστικά, δηλαδή τα πολύ μικρά κομμάτια πλαστικού με μέγεθος μερικών χιλιοστών, είναι παρόντα όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στα στομάχια χιλιάδων ειδών, ακόμα και στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Πλέον η ανθρώπινη έκθεση σε αυτά είναι αναπόφευκτη: ακόμη κι αν δεν καταναλώνουμε θαλασσινά ή ψάρια, τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό μας από το νερό, από άλλες διατροφικές πηγές, από τα τρόφιμα και ποτά που είναι σε πλαστικές συσκευασίες, ακόμα και με την εισπνοή τους από αέρος.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές έρευνες “τρομάζουν”. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα κόπρανα, στον πλακούντα εγκύων γυναικών, ενώ πιο πρόσφατα βρέθηκαν στο αίμα και τους πνεύμονές μας. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών προκάλεσαν έκπληξη ακόμη και στους ίδιους τους επιστήμονες, αφού δεν περίμεναν τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών.
Οι ακριβείς επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμα άγνωστες. Όμως, έχει βρεθεί ότι πιθανώς προκαλούν ερεθισμούς, ορμονικές διαταραχές εξαιτίας των χημικών τους, ζημιές στα ανθρώπινα όργανα, ενώ συνδέονται ακόμα και με καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα όλο και αυξάνονται και είναι ευκαιρία να γίνουν περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθεί επακριβώς πώς επηρεάζουν την υγεία μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επηρεάζουν -κι όχι θετικά.

Μέχρι τότε ας κάνουμε αυτά που μας αναλογούν. Είναι η στιγμή να μειώσουμε στο ελάχιστο το πλαστικό που χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερα τα προϊόντα μίας χρήσης, και να εξοικειωθούμε με την επαναχρησιμοποίηση. Από τα πιο απλά πράγματα, όπως το να έχουμε το παγούρι μας, το ποτήρι μας και την υφασμάτινη τσάντα μας, μέχρι το να αγοράζουμε τρόφιμα και προϊόντα καθαρισμού/υγιεινής από καταστήματα zero waste. Ταυτόχρονα, έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και είναι η στιγμή να απαιτήσουμε από εταιρείες και πολιτικούς να προωθήσουν τα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και επαναγεμίσματος, στηρίζοντας την κυκλική οικονομία.

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao