Ουρολοίμωξη : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Home ΥΓΕΙΑ Ουρολοίμωξη : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ouroloimoksi 1

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) είναι μια λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος – των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Οι περισσότερες λοιμώξεις περιλαμβάνουν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα – την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης UTI από ό, τι οι άνδρες. Η μόλυνση που περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη σας μπορεί να είναι επώδυνη και ενοχλητική. Ωστόσο, σοβαρές συνέπειες μπορεί να προκύψουν εάν η ουρολοίμωξη εξαπλωθεί στα νεφρά σας.

Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος με αντιβιοτικά. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε ουρολοίμωξη . Σύμφωνα με το άρθρο της Αμερικάνικης ιστοσελίδας, Mayoclinic.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν πάντα σημάδια και συμπτώματα, αλλά όταν συμβαίνουν μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ισχυρή, επίμονη ώθηση ούρησης
 • Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
 • Μικρές ποσότητες ούρων
 • Τα ούρα εμφανίζονται θολά
 • Έντονη μυρωδιά ούρων
 • Τα ούρα εμφανίζονται κόκκινα, φωτεινά ροζ – ένα σημάδι αίματος στα ούρα
 • Πυελικός πόνος, στις γυναίκες – ειδικά στο κέντρο της λεκάνης και γύρω από την περιοχή του ηβικού οστού

Τύποι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος

 • Νεφρά (οξεία πυελονεφρίτιδα)

Συμπτώματα :  πόνος στην πλάτη και στα πλευρά, υψηλός πυρετός, τρέμουλο και ρίγη, ναυτία και έμετος

 • Κύστη (κυστίτιδα)

Συμπτώματα : Πυελική πίεση, Κάτω κοιλιακή δυσφορία,

Συχνή, επώδυνη ούρηση, αίμα στα ούρα

 • Ουρήθρα (ουρηθρίτιδα)

Συμπτώματα : Κάψιμο κατά την  ούρηση, εκκρίματα

Από τι προκαλείται η ουρολοίμωξη

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται συνήθως όταν τα βακτήρια εισέρχονται στον ουροποιητικό σωλήνα μέσω της ουρήθρας και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη. Παρόλο που το ουροποιητικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει μακριά αυτούς τους μικροσκοπικούς εισβολείς, αυτές οι άμυνες μερικές φορές αποτυγχάνουν. Όταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια μπορεί να συγκρατηθούν και να εξελιχθούν σε πλήρη λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα.

Μόλυνση της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα). Αυτός ο τύπος ουρολοίμωξης προκαλείται συνήθως από το Escherichia coli (E. coli), έναν τύπο βακτηρίων που απαντώνται συνήθως στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ωστόσο, μερικές φορές άλλα βακτήρια είναι υπεύθυνα.

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε κυστίτιδα, αλλά δεν χρειάζεται να είστε σεξουαλικά ενεργός για να την αναπτύξετε. Όλες οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο κυστίτιδας λόγω της ανατομίας τους – συγκεκριμένα, η μικρή απόσταση από την ουρήθρα έως τον πρωκτό και το ουρηθρικό άνοιγμα στην ουροδόχο κύστη.

Μόλυνση της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα). Αυτός ο τύπος ουρολοίμωξης μπορεί να εμφανιστεί όταν τα βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα εξαπλώνονται από τον πρωκτό στην ουρήθρα. Επίσης, επειδή η γυναικεία ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον κόλπο, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως ο έρπης, η γονόρροια, τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα, μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές στις γυναίκες και πολλές γυναίκες εμφανίζουν περισσότερες από μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παράγοντες κινδύνου ειδικά για τις γυναίκες  περιλαμβάνουν:

Γυναικεία ανατομία:  Μια γυναίκα έχει μικρότερη ουρήθρα από ό, τι ένας άντρας, γεγονός που μειώνει την απόσταση που πρέπει να ταξιδέψουν τα βακτήρια για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.

Σεξουαλική δραστηριότητα: Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερες ουρολοιμώξεις από ό, τι οι γυναίκες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργές. Το να έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

Ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών: Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν διαφράγματα για τον έλεγχο των γεννήσεων μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, καθώς και γυναίκες που χρησιμοποιούν σπερματοκτόνα.

Εμμηνόπαυση: Μετά την εμμηνόπαυση, η μείωση του κυκλοφορούντος οιστρογόνου προκαλεί αλλαγές στον ουροποιητικό σωλήνα που σας κάνουν πιο ευάλωτους στη μόλυνση.

Tι συνέπειες έχει στην υγεία μας;

 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ειδικά σε γυναίκες που εμφανίζουν δύο ή περισσότερες ουρολοιμώξεις  σε περίοδο έξι μηνών ή τέσσερις ή περισσότερες εντός ενός έτους.
 • Μόνιμη νεφρική βλάβη από οξεία ή χρόνια νεφρική λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα) .
 • Αυξημένος κίνδυνος σε έγκυες γυναίκες να γεννήσουν χαμηλού βάρους βρέφη ή πρόωρα βρέφη.
 • Στένωση της ουρήθρας (στένωση) σε άνδρες από υποτροπιάζουσα ουρηθρίτιδα, που είχε προηγουμένως παρατηρηθεί με γονοκοκκική ουρηθρίτιδα.
 • Σήψη (σηπτικό σοκ), μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή μιας λοίμωξης, ειδικά εάν η λοίμωξη λειτουργεί μέχρι το ουροποιητικό σας σύστημα στα νεφρά σας.

Πρόληψη

 • Πίνετε πολλά υγρά, ειδικά νερό. Το πόσιμο νερό βοηθά στην αραίωση των ούρων σας και διασφαλίζει ότι θα ουρείτε πιο συχνά – επιτρέποντας στα βακτήρια να ξεπλυθούν από το ουροποιητικό σας σύστημα πριν ξεκινήσει μια λοίμωξη.
 • Σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω. Αυτό  βοηθά στην αποτροπή της εξάπλωσης των βακτηρίων από την πρωκτική περιοχή στον κόλπο και στην ουρήθρα.
 • Αδειάστε την κύστη σας αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, πίνετε ένα γεμάτο ποτήρι νερό για να ξεπλύνετε τα βακτήρια.
 • Αλλάξτε τη μέθοδο αντισύλληψης. Τα διαφράγματα, ή τα προφυλακτικά που δεν έχουν υποστεί λίπανση ή έχουν υποστεί αγωγή με σπερματοκτόνα, μπορούν όλα να συμβάλουν στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε σημάδια ή συμπτώματα  ουρολοίμωξης.

 

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: