Ουρολοιμώξεις: Η καλοκαιρινή ταλαιπωρία. Πως θα τις αποφύγουμε;

Home ΥΓΕΙΑ Ουρολοιμώξεις: Η καλοκαιρινή ταλαιπωρία. Πως θα τις αποφύγουμε;
beautiful legs on the beach red dress

Το καλοκαίρι είναι γεμάτο ευχάριστες στιγμές, όπως κολύμπι, ηλιοθεραπεία, χαλάρωση και υπέροχες βραδιές. Δυστυχώς, όμως, το καλοκαίρι μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Μια από τις ταλαιπωρίες του καλοκαιριού είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις και αυτό μας δείχνει ότι είναι η πιο επικίνδυνη εποχή για αυτή την ασθένεια.

Τι είναι ουρολοίµωξη;

Η ουρολοίµωξη είναι λοίµωξη (µόλυνση) του ουροποιητικού συστήµατος από µικροοργανισµούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι µύκητες, που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστηµα και αποµακρύνονται µε την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συµπτώµατα.

Τα βακτήρια που ζουν στο έντερο είναι αυτά προκαλούν ουρολοιµώξεις, όπως π.χ. το βακτήριο E. Coli, που αποτελεί την πιο συχνή αιτία ουρολοίµωξης. Ανάλογα µε τη θέση της λοίµωξης στο ουροποιητικό σύστηµα, διακρίνουµε την ουρηθρίτιδα (στην ουρήθρα), την κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και την πυελονεφρίτιδα όταν τα βακτήρια «περάσουν» προς τα πάνω και φτάσουν να µολύνουν τα νεφρά.

Η ουρολοίµωξη είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία λοιµώξεων στον άνθρωπο και είναι συχνότερη στις γυναίκες, λόγω της ανατοµίας της γυναικείας γεννητικής οδού.

Γιατί οι ουρολοιµώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι;

Ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει συνδυασµός παραγόντων που ευνοούν τις ουρολοιµώξεις: η υγρασία και οι αυξηµένες θερµοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασµό µυκήτων και βακτηρίων, αποδυναµώνοντας τους φυσικούς µηχανισµούς άµυνας του οργανισµού.

Η επαφή µε µικρόβια στην παραλία γίνεται µέσω της άµµου (αποτελεί ιδανικό µέρος για µεταφορά µικροβίων) και της θάλασσας.

Οι πισίνες επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων και αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί δεν κάνουν ντουζ πριν µπουν, µεταφέροντας έτσι µικρόβια στο νερό, στα χαµηλά επίπεδα χλωρίου και γενικά στη µη σωστή συντήρηση του νερού της πισίνας. Επίσης, το βρεγµένο µαγιό µπορεί να µεταφέρει µικρόβια και δεν πρέπει να αµελούµε να το αλλάξουµε. Επιπλέον, οι λοιµώξεις το καλοκαίρι ευνοούνται λόγω των περισσότερων ταξιδιών που γίνονται, εξαιτίας της αναγκαστικής χρήσης κοινόχρηστης τουαλέτας ή ακόµη και από το «κράτηµα» της ούρησης για πολλή ώρα.

Τα συµπτώµατα της ουρολοίµωξης.

Τα συνηθέστερα συµπτώµατα είναι ο πόνος ή το έντονο τσούξιµο κατά την ούρηση, η συχνοουρία, που συνοδεύεται όµως από µικρή ποσότητα ούρων, ο πόνος στην πλάτη ή κοντά στα πλευρά και χαµηλά στην κοιλιά, ούρα θολά ή δύσοσµα και σε χειρότερες περιπτώσεις αιµατουρία και, τέλος, ο πυρετός (λοίµωξη ανώτερου ουροποιητικού).

Σε περίπτωση ουρολοίµωξης πρέπει να γίνει καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραµµα, ώστε να δοθεί η σωστή αντιβίωση και θεραπεία. Επίσης, πρέπει να αναφέρουµε ότι υπάρχουν και φυσικοί τρόποι που συµβάλλουν στη θεραπεία της ουρολοίµωξης. Ο φυσικός χυµός µούρων, ο οποίος βοηθάει στην εξόντωση των βακτηρίων, και τα προβιοτικά προϊόντα, τα οποία σταµατούν την ανάπτυξή τους.

Ποια είναι τα µέτρα πρόληψης της ουρολοίµωξης;

Το καλοκαίρι, ο οργανισµός µας αφυδατώνεται εύκολα λόγω των υψηλών θερµοκρασιών. Με την επαρκή ενυδάτωση του οργανισµού, εποµένως, αποφεύγεται η αφυδάτωση και εξασφαλίζεται η συχνή ούρηση, άρα και η απελευθέρωση των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη, αποτρέποντας τη µόλυνση.

  •   Αποφύγετε την πολυσύχναστη και βρόµικη παραλία και πισίνα.
  •   Αποφύγετε την τοποθέτηση της πετσέτας απευθείας στην άµµο.
  •   Αλλάξτε το βρεγµένο µαγιό αµέσως µετά το κολύµπι. Το βρεγµένο µαγιό βοηθάει στην αυξηµένη βακτηριακή ανάπτυξη και στον ερεθισµό της ευαίσθητης περιοχής.
  •   Αλλάζετε συχνά τα εσώρουχά σας. Προτιµάτε τα βαµβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρµα να αναπνέει.
  •   Φροντίστε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Απαιτείται προσεκτικός καθαρισµός κατά την ούρηση, σκούπισµα µε κατεύθυνση από µπροστά προς τα πίσω για να µη µεταφέρετε µικρόβια στο ουροποιητικό σύστηµα από το έντερο. Επιπλέον, συχνές αλλαγές (κάθε 2-3 ώρες) της σερβιέτας και του ταµπόν στη διάρκεια της περιόδου.
  •   Αποφύγετε τα αρωµατισµένα προϊόντα καθαρισµού.
  •   Μην αναστέλλετε το άδειασµα της κύστης. Η ούρηση µε την πρώτη επιθυµία αποτρέπει τη συγκέντρωση και αύξηση των επιβλαβών βακτηριδίων στα ούρα, µε αποτέλεσµα την αποτροπή της µόλυνσης.
  •   Χρησιµοποιείτε προφυλακτικό στην ερωτική επαφή και µην αµελείτε να ουρήσετε αµέσως µετά τη σεξουαλική επαφή.
  •   Προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες.
  •   Καταναλώστε cranberries. Το cranberry έχει αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές ιδιότητες. Βοηθά στη µείωση της εξάπλωσης των βακτηρίων και αποτρέπει την προσκόλληση τoυ Ε. Coli στα κύτταρα που επενδύουν το τοίχωµα της ουροδόχου κύστης και είναι εξαιρετικά διουρητικό. Εποµένως, συστήνεται η κατανάλωσή του, παράλληλα µε τη συχνή ούρηση.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συµβουλές, θα µειώσετε τον κίνδυνο για λοίµωξη του ουροποιητικού συστήµατος, που µπορεί να είναι επώδυνη, ενοχλητική και δυσάρεστη. Σε περίπτωση που αντιµετωπίσετε κάποιο σύµπτωµα, επικοινωνήστε µε τον γιατρό σας για να σας δώσει την απαιτούµενη θεραπεία.


Η Health Editor Προτείνει: