Γνωρίζετε τι είναι η ομίχλη εγκεφάλου και πόσο μπορεί να μας επηρεάσει στην καθημερινότητα μας;

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Γνωρίζετε τι είναι η ομίχλη εγκεφάλου και πόσο μπορεί να μας επηρεάσει στην καθημερινότητα μας;
omixli egekfalou 0

Τι είναι η ομίχλη εγκεφάλου;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η «ομίχλη του εγκεφάλου» δεν είναι επίσημος ιατρικός όρος. Αντίθετα, είναι ένας χαλαρός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη χρόνια ψυχική κόπωση, τη δυσκολία συγκέντρωσης και τη γνωστική δυσλειτουργία. Δεν είναι μια ασθένεια, αλλά μια αντίδραση σε συγκεκριμένες περιστάσεις .  Η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί εύκολα να σας στερήσει την έμπνευση και την ευτυχία, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.” Αναφέρει η  Jillian Levy του Dr. Axe.com. Το άρθρο αυτό προέρχεται από την ιστοσελίδα College Info Geek.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ομίχλη του εγκεφάλου επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα ή όλα τα ακόλουθα συμπτώματα που μπορεί να ποικίλουν σε ένταση ανάλογα με την ημέρα. Εδώ είναι τα τέσσερα πιο κοινά συμπτώματα της ομίχλης του εγκεφάλου:

-Έλλειψη συγκέντρωσης

Όταν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, οι νοητικές εργασίες μπορούν να φαντάζουν σαν κινούμενος στόχος. Αντί να είστε σε θέση να ακονίσετε και να εστιάσετε, το μυαλό σας συνεχώς περιπλανιέται, καθιστώντας δύσκολο να κάνετε κάτι.

-Ξεχνάτε συνέχεια

Η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να θυμάστε όλα τα είδη πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου ακαδημαϊκού υλικού, καθημερινών εργασιών όπως ξεχνώντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας ή προσωπικών αναμνήσεων όπως τι φαγητό καταναλώσατε το βράδυ.

-Χρόνια κόπωση

Ως σύμπτωμα της ομίχλης του εγκεφάλου, η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από ακραία, ατελείωτη κόπωση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ξεκούραση ή καφεΐνη. Δεδομένου ότι η χρόνια κόπωση είναι επίσης ένα σύμπτωμα άλλων διαταραχών, σκεφτείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν συμβαίνει σε εσάς.

-Αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα

Τα υπόλοιπα συμπτώματα της ομίχλης του εγκεφάλου μπορούν να ταξινομηθούν σε αυτό που αποκαλώ «διανοητική επιπεδότητα». Αντί για να αισθάνεστε δραστήριοι, και να σκέφτεστε κανονικά, νιώθετε πως δεν έχετε κανένα κίνητρο , μη παραγωγικοί και ίσως και κατάθλιψη.

Εάν έχετε παρουσιάσει οποιοδήποτε ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα, γνωρίζετε ότι επηρεάζουν την εργασία και την κοινωνική σας ζωή.

5 αίτια που προκαλούν την ομίχλη εγκεφάλου και  λύσεις

1.Έλλειψη ύπνου

Οι φοιτητές συνήθως παραλείπουν πολλές ώρες ύπνου για να κάνουν άλλες δραστηριότητες με αποτέλεσμα να αισθάνονται μια μόνιμη κούραση. Αυτό μπορεί υποθετικό να είναι μία από τις κύριες αιτίες της εγκεφαλικής ομίχλης σας. Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να αφιερώνει τουλάχιστον 7-8 ώρες στον ύπνο. Αυτό παίζει βασικό ρόλο στην γνωστική λειτουργία. Χωρίς να αφιερώνετε τις κατάλληλες ώρες ύπνου δεν μπορείτε να σκεφτείτε σωστά και έχετε άγχος.

Λύση: Κοιμηθείτε περισσότερο

Ο Max Hirshkowitz,  πρόεδρος του National Sleep Foundation Scientific Advisory Council προτείνει σε φοιτητές να κοιμούνται μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ.  Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα σας να ξεκουραστεί μετά από πολλές ημέρες σκληρής ψυχικής και σωματικής δραστηριότητας.

2.Έλλειψη σωματικής άσκησης

Γνωρίζατε ότι η αερόβια άσκηση αυξάνει πραγματικά το μέγεθος των τμημάτων του εγκεφάλου σας που σχετίζονται με τη σκέψη και τη μνήμη; Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ύπνο, ενισχύει τη μνήμη και μειώνει το στρες εκτός από τα οφέλη για τη σωματική υγεία. Όπως μπορείτε να δείτε, όταν αφήνουμε το σώμα μας να είναι αδρανές για πολύ καιρό, θέτουμε τον εγκέφαλό μας σε κίνδυνο να γίνει επίσης αδρανής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στα συμπτώματα της ομίχλης του εγκεφάλου: δυσκολία στον ύπνο, μειωμένη μνήμη και αυξημένο στρες.

Λύση : Ασκηθείτε τακτικά

Ο στόχος σας είναι να ιδρώσετε – δεν έχει σημασία πώς θα φτάσετε εκεί. Ψάξτε στο διαδίκτυο διάφορα βιντεάκια γυμναστικής που θα βάλουν το σώμα σας σε κίνηση.

 3.Άγχος

Όταν το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζει καταστάσεις άγχους, απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη «μάχης ή πτήσης». Κανονικά, τα επίπεδα κορτιζόλης υποχωρούν όταν περνά το άγχος. Αλλά αν έχετε άγχος 24/7, αυτές οι ορμόνες ρέουν συνεχώς σε όλο το σώμα σας, καθιστώντας δύσκολο για σας να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε καθαρά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα από τα συμπτώματα των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης αντικατοπτρίζουν τα συμπτώματα της ομίχλης του εγκεφάλου, όπως:

 • Δυσκολία στο να κοιμηθείτε
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Συνεχής λαχτάρα για fast food

Λύση: Διαχειριστείτε το άγχος σας

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους που μπορείτε  να τα εφαρμόσετε στην ζωή σας:

 • Αναγνωρίστε ότι έχετε άγχος και μην το αρνηθείτε. Αυτό τείνει να το κάνει χειρότερο.
 • Να είστε εντάξει λέγοντας όχι σε υποχρεώσεις που δεν είναι απολύτως απαραίτητες ή για τις οποίες δεν έχετε χρόνο.
 • Μιλήστε με κάποιον. Δεν υπάρχει ντροπή να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ή απλώς να εκφράσετε τα συναισθήματα σας σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Θα εκπλαγείτε πόσοι από τους συνομηλίκους σας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

4.Κακή διατροφή

Ο εγκέφαλός σας είναι το πιο σκληρό όργανο στο σώμα σας και αν θέλετε να λειτουργεί στο υψηλότερο επίπεδο, πρέπει να του δώσετε το ‘’καύσιμο’’ που χρειάζεται. Μια κακή διατροφή που αποτελείται από επεξεργασμένη ζάχαρη (όπως καραμέλα ή παγωτό) εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες (όπως, λευκό ψωμί και μπισκότα) και η έλλειψη πρωτεϊνών και βιταμινών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διάθεση, την ενέργεια και την συγκέντρωση σας. Και όλα αυτά οδηγούν σε ομίχλη εγκεφάλου.

Λύση: Καταναλώστε τρόφιμα που κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τον εγκέφαλό μας είναι πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν τα δομικά στοιχεία των νευροδιαβιβαστών μας. Επιπλέον, τρόφιμα όπως ο σολομός, τα καρύδια, το αβοκάντο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Σε αυτά βασίζεται ο εγκέφαλός μας για τη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων και την επεξεργασία πληροφοριών. Αν ψάχνετε για μια απλή, αποτελεσματική λύση δίαιτας, εστιάστε στην προσθήκη περισσότερων φυλλωδών χόρτων, σκούρων μούρων, ωμέγα-3 και γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

5.Αφυδάτωση

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς οι δρομείς συχνά ζαλίζονται και μπερδεύονται μετά την ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου; Πιθανότατα να είναι αφυδατωμένοι και μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ίδιες παρενέργειες εάν δεν είστε ενυδατωμένοι σε όλες τις τάξεις, την εργασία και τις εξωσχολικές σας.  Ο εγκέφαλός σας αποτελείται από 73% νερό. Και σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Connecticut, ακόμα και η πιο ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την γνωστική λειτουργία:

 • Αυξημένη κόπωση
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Μειωμένη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη
 • Μειωμένες δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων

Λύση: Πιείτε περισσότερο νερό

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι αυτός είναι ένας μύθος.  Στην πραγματικότητα,  το να μείνετε ενυδατωμένοι δεν  αφορά την κατανάλωση της «τέλειας» ποσότητας νερού (ή άλλων υγρών που το περιέχουν). Αυτό συμβαίνει επειδή η ποσότητα των υγρών που χρειάζεστε αλλάζει με βάση το βάρος σας, το επίπεδο δραστηριότητας, ακόμη και τη θερμοκρασία.

Για να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο, απλώς ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες:

 • Πίνετε υγρά όταν αισθάνεστε διψασμένοι
 • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή λαχανικών, φρούτων και πηγών πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας (που περιέχουν νερό και ηλεκτρολύτες)
 • Περιορίστε την κατανάλωση της καφεΐνης και το  αλκοόλ