Κάθεστε πολλές ώρες στο γραφείο σας; Μάθετε τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σας και πως μπορείτε να το προλαμβάνετε!

Home ΥΓΕΙΑ Κάθεστε πολλές ώρες στο γραφείο σας; Μάθετε τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σας και πως μπορείτε να το προλαμβάνετε!
sitting 0

Το να κάθεστε πολλές ώρες αποτελεί σωματική αδράνεια πού είναι επακόλουθο της καθιστικής ζωής, είτε ασκείστε  είτε όχι. Αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπνοή, στην κυκλοφορία του αίματος και στη στάση του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.

Η σωματική αδράνεια συνδέεται με περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να προληφθούν κάθε χρόνο παγκοσμίως και κατατάσσονται ως τέταρτη κύρια αιτία θανάτου που οφείλεται σε μη μεταδοτικές ασθένειες. Σύμφωνα με το Corporate Wellness Magazine.

Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλεί;

  • Παχυσαρκία

Εκτός από το γεγονός ότι η υπερβολική καθιστική ζωή στο γραφείο μειώνει την ενέργεια σας η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη συσσώρευση λίπους στο σώμα, η σωματική αδράνεια βλάπτει επίσης τη διάσπαση των λιπών και των σακχάρων στο σώμα. Η επακόλουθη ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης ενέργειας και δαπανών οδηγεί σε ανθυγιεινή αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Η παχυσαρκία, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο πολλών θανατηφόρων μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου και των καρδιακών παθήσεων.

  • Χρόνιοι πόνοι στις αρθρώσεις

Θα εκπλαγείτε με το πως η καθιστική ζωή  για πολύ καιρό μπορεί να σας οδηγήσει στη φυσιοθεραπευτική κλινική για μασάζ και αποκατάσταση. Οι μύες των ποδιών και των γοφών, ιδιαίτερα οι γλουτοί, οι τετρακέφαλοι κτλ., είναι οι κύριοι μύες που χρησιμοποιείτε όταν κάθεστε. Ωστόσο, όταν κάθεστε πολύ καιρό,  τεντώνετε αυτούς τους μύες και αυτό μπορεί να τους κάνει  σφιχτούς και κοντούς.

Αυτοί οι μύες προστατεύουν τις αρθρώσεις του ισχίου και της πλάτης και όταν γίνονται άκαμπτοι και κοντοί, ειδικά εάν διατηρείτε κακή στάση καθισμάτων, προκαλούν προβλήματα στις αρθρώσεις του ισχίου και την πλάτη. Ορισμένες επιπλοκές αυτών περιλαμβάνουν πρόπτωση δίσκου, πρόσκρουση των νεύρων και πρόωρο εκφυλισμό των αρθρώσεων. Το να περνάς πολύ καιρό στο γραφείο ή τον υπολογιστή σου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άκαμπτο λαιμό και πόνους στους ώμους.

  • Καρδιακή ασθένεια

Το να κάθεστε για μεγάλες περιόδους έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις: ειδικοί λένε ότι τα άτομα που κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν 147% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων (καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικό επεισόδιο). Επίσης, μια μελέτη στο Annals of Internal Medicine έδειξε ότι  το να κάθεστε για πολλές ώρες, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 18%.

  • Διαβήτης

Το να είστε καθιστός για πολύ καιρό βλάπτει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε διαβήτη, καθώς η περίσσεια σακχάρου χρησιμοποιείται από ιστούς, συσσωρεύεται στο αίμα. Η έρευνα δείχνει ότι το να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη περισσότερο από 112 %.

  • Καρκίνος

Η σωματική αδράνεια έχει συνδεθεί με ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The National Cancer Institute αποκαλύπτει ότι η υπερβολική καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 24%, τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 21% και τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά 24%.

  • Θρόμβωση την εν τω βαθεί φλέβας

Η θρόμβωση της εν τω βάθει φλέβας (DVT) είναι ένας θρόμβος αίματος στις εν τω βάθει φλέβες του ποδιού. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας επειδή ο θρόμβος μπορεί να σπάσει και να εμποδίσει τη ροή του αίματος σε άλλα αιμοφόρα αγγεία στα οποία μπορεί να εγκατασταθεί. Εάν ο θρόμβος φτάσει  στην πνευμονική αρτηρία των πνευμόνων, προκαλεί πνευμονική εμβολή, ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Το να κάθεστε για πολύ καιρό είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για αυτή την ασθένεια επειδή προκαλεί στάση ή συγκέντρωση αίματος στα πόδια.

 

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα:

  • Αλλάξτε τον τρόπο που κάθεστε

Μετακινηθείτε ενώ κάθεστε. Ορισμένα καινοτόμα καθίσματα βοηθούν στον επαναπροσδιορισμό του σχεδιασμού του χώρου εργασίας προωθώντας καθίσματα κίνησης. Οι καρέκλες  swopper επιτρέπουν την ταλάντευση, την αναπήδηση και την βοηθούν επίσης στη διατήρηση μιας καλής στάσης.

  • Φτιάξτε τον χώρο  εργασίας σας

Ένας τρόπος που θα μπορούσατε να διασφαλίσετε ότι κινείστε συχνά είναι να βάζετε  τα πράγματα στο γραφείο σας για να σας σηκώνουν συχνά – τοποθετήστε τον εκτυπωτή, το μηχάνημα αντιγραφής και άλλα είδη γραφείου μακριά από το γραφείο σας, οπότε πρέπει να περπατήσετε για να τα φτάσετε κάθε φορά που χρειάζεστε τους.

Επίσης, ανυψώστε την επιφάνεια εργασίας σας σε ύψος που σας κρατά όρθιο ενώ εργάζεστε. Το να είστε όρθιοι για τρεις ώρες κάθε μέρα μπορεί να κάψει έως και 30.000 θερμίδες.

  • Σηκωθείτε και τεντωθείτε κάθε μια ώρα

Μετά από κάθε ώρα, κάντε μια βόλτα στο γραφείο ή απλά περπατήστε έξω για να πάρετε λίγο καθαρό αέρα. Μπορείτε να ορίσετε ένα κουδούνισμα για να σταματήσει όταν είναι ώρα. Μπορείτε επίσης να κάνετε σύντομα διαλείμματα άσκησης σε διαστήματα. Stand-ups, squats, arm rolls και push-ups. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και παρκάρετε το αμάξι λίγο πιο μακριά από τον χώρο εργασίας σας για να περπατήσετε.

  • Περπατήστε ενώ μιλάτε

Περπατήστε ενώ απαντάτε στο κινητό σας τηλέφωνο ή ενώ συνομιλείτε με έναν συνάδελφο. Οι εργοδότες μπορούν επίσης να οργανώσουν συναντήσεις με τα πόδια για να περιορίσουν τη σωματική αδράνεια στο χώρο εργασίας. Αυτό όχι μόνο καίει τις υπερβολικές θερμίδες, αλλά επίσης αυξάνει την ψυχική σαφήνεια, τη δημιουργικότητα, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.