5 λόγοι που οι γυναίκες χρειάζονται Ωμέγα-3 λιπαρά

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 5 λόγοι που οι γυναίκες χρειάζονται Ωμέγα-3 λιπαρά
omega 3 1

Το ισχυρότερο όφελος των ωμέγα-3 σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς. Αυτό περιλαμβάνει τη βοήθεια για τη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού ρυθμού, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση των επιπέδων λίπους στο αίμα και τη μείωση του ρυθμού με τον οποίο οι αρτηρίες μας φράζουν. Εκτός από αυτά τα γενικά οφέλη για την υγεία, τα ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για τις γυναίκες για τους ακόλουθους λόγους.  Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας  HealthXchange Singapore.

1.Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της εμμήνου ρύσεως

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από κοιλιακή δυσφορία και κράμπες κάθε μήνα, μια κατάσταση γνωστή από ιατρική άποψη ως δυσμηνόρροια. Προκαλείται από ισχυρές συστολές της μήτρας που προκαλούνται από προσταγλανδίνες (χημικές ουσίες στο σώμα που εμπλέκονται με πόνο και φλεγμονή). Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ωμέγα-3, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του εμμηνορροϊκού πόνου.

2.Ανακουφίζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται επίσης να υποφέρουν από πιο σοβαρά συμπτώματα. Αρκετές μελέτες σχετικά με το ιχθυέλαιο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξαν ότι το ιχθυέλαιο μειώνει σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις και τη δυσκαμψία σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πρόσφατες κριτικές έχουν επίσης βρει σημαντικές βελτιώσεις στα κλινικά αποτελέσματα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε τυχόν συμπληρώματα ιχθυελαίου και σταματήσετε οποιαδήποτε φάρμακα για να εξασφαλίσετε συντονισμένη και ασφαλή φροντίδα.

Όσον αφορά το λίπος, τα ωμέγα-3 είναι αυτά που δεν πρέπει να αποφεύγετε. Το σώμα σας χρειάζεται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να λειτουργήσει και τα οφέλη για την υγεία υπερβαίνουν κατά πολύ τον φόβο σας για αύξηση βάρους. Ωστόσο, τα ωμέγα-3 δεν μπορούν να παρασκευαστούν από το σώμα σας, οπότε πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 όπως σολομό, καρύδια και λιναρόσπορους ή να προσλαμβάνετε συμπληρώματα ωμέγα-3.

Γενικά, τα ωμέγα-3 βοηθούν στη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Ωστόσο, οι γυναίκες επωφελούνται περισσότερο, καθώς τα ωμέγα-3 προστατεύουν από ορισμένες καταστάσεις που επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες, όπως ο εμμηνορροϊκός πόνος, η οστεοπόρωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

3.Σας προστατεύει από την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι η απώλεια της οστικής πυκνότητας με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινώντας με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, οι γυναίκες διατρέχουν φυσικά υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση από τους άνδρες. Και για τις γυναίκες με γενετική προδιάθεση, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Μερικές φορές, η μείωση του οιστρογόνου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης προκαλεί την κατάσταση.

Μια συστηματική ανασκόπηση των ωμέγα-3 και της οστεοπόρωσης που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition το 2012 ανέφερε σημαντικές ευνοϊκές επιδράσεις του ωμέγα-3 στην οστική πυκνότητα, αλλά η συμπλήρωση με ασβέστιο ταυτόχρονα ενίσχυσε αυτό το αποτέλεσμα.

4.Έχετε καλή διάθεση

Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη. Πρόσφατες κριτικές έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι αποτελεσματικά κατά της μείζονος κατάθλιψης (αλλά όχι διαταραχών άγχους). Ωστόσο, οι ερευνητές είναι της γνώμης ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλης κλίμακας, καλά ελεγχόμενες μελέτες για να βρουν τη βέλτιστη δοσολογία, καθώς και τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη χρήση ωμέγα-3 στη θεραπεία της κατάθλιψης.

5.Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου

«Υπάρχουν περιορισμένες αλλά ενδεικτικές επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου του μαστού και ορθού. Αυτό υποτίθεται ότι οφείλεται στην αύξηση των ωμέγα-3 σε ωμέγα-6. αναλογία στη διατροφή “, αναφέρει η Kellie Kong, Dietitian from the Department of Nutrition and Dietetics​ at ​KK Women’s and Children’s Hospital​ (KKH), a member of the SingHealth​ ​group.​​​ Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή ένδειξη για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της πρόσληψης ωμέγα-3 και της μείωσης του κινδύνου καρκίνου. Ακόμα κι έτσι, είναι λογικό να συμπεριλαμβάνετε τα ψάρια στο φαγητό σας ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο κρέας.