Τι είναι ο όγκος στον εγκέφαλο; Τι μπορεί να προκαλέσει;

Home ΥΓΕΙΑ Τι είναι ο όγκος στον εγκέφαλο; Τι μπορεί να προκαλέσει;
brain scan

Ένας όγκος του εγκεφάλου είναι μια μάζα ή ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων στον εγκέφαλό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι όγκων του εγκεφάλου. Μερικοί όγκοι του εγκεφάλου είναι μη καρκινικοί (καλοήθεις) και μερικοί όγκοι του εγκεφάλου είναι καρκινικοί (κακοήθεις). Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να ξεκινήσουν στον εγκέφαλό σας (πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου) ή ο καρκίνος μπορεί να ξεκινήσει σε άλλα μέρη του σώματός σας και να εξαπλωθεί στον εγκέφαλό σας (δευτερογενείς ή μεταστατικοί, εγκεφαλικοί όγκοι). Πόσο γρήγορα μεγαλώνει ένας όγκος του εγκεφάλου μπορεί να ποικίλει σημαντικά. Ο ρυθμός ανάπτυξης καθώς και η θέση ενός όγκου του εγκεφάλου καθορίζει πώς θα επηρεάσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι επιλογές θεραπείας του όγκου του εγκεφάλου εξαρτώνται από τον τύπο του όγκου του εγκεφάλου, καθώς και από το μέγεθος και τη θέση του, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mayo Clinic.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια;

Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός όγκου του εγκεφάλου ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και εξαρτώνται από το μέγεθος, τη θέση και τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου του εγκεφάλου. Τα γενικά σημεία και συμπτώματα που προκαλούνται από όγκους του εγκεφάλου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Νέα έναρξη ή αλλαγή στο μοτίβο των πονοκεφάλων
  • Πονοκέφαλοι που σταδιακά γίνονται πιο συχνοί και σοβαροί
  • Ανεξήγητη ναυτία ή έμετο
  • Προβλήματα όρασης, όπως θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία) ή απώλεια περιφερειακής όρασης
  • Σταδιακή απώλεια αίσθησης ή κίνησης στο χέρι ή στο πόδι
  • Δυσκολία στην ισορροπία
  • Δυσκολίες ομιλίας
  • Σύγχυση σε καθημερινά θέματα
  • Η προσωπικότητα ή η συμπεριφορά αλλάζουν
  • Επιληπτικές κρίσεις, ειδικά σε κάποιον που δεν έχει ιστορικό επιληπτικών κρίσεων
  • Προβλήματα ακοής

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό;

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε επίμονα σημεία και συμπτώματα που σας απασχολούν.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούνται;

Οι πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου προέρχονται από τον ίδιο τον εγκέφαλο ή από ιστούς κοντά σε αυτόν, όπως στις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο (μήνιγγες), τα κρανιακά νεύρα, την υπόφυση ή την επίφυση.

Οι πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου ξεκινούν όταν τα φυσιολογικά κύτταρα μας αποκτούν σφάλματα (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Αυτές οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στα κύτταρα να αναπτυχθούν και να χωριστούν με αυξημένους ρυθμούς και να συνεχίσουν να ζουν όταν πεθαίνουν υγιή κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι μια μάζα μη φυσιολογικών κυττάρων, η οποία σχηματίζει έναν όγκο. Στους ενήλικες, οι πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου είναι πολύ λιγότερο συχνές από ό, τι οι δευτερογενείς όγκοι του εγκεφάλου, στους οποίους ο καρκίνος ξεκινά αλλού και εξαπλώνεται στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πρωτογενών όγκων του εγκεφάλου. Κάθε όγκος παίρνει το όνομά του από τον τύπο των κυττάρων που εμπλέκονται. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Γλοιώματα. Αυτοί οι όγκοι ξεκινούν στον εγκέφαλο ή στον νωτιαίο μυελό και περιλαμβάνουν αστροκύτταρα, επένδυμα, γλοιοβλάστωμα, ολιγοαστροκύτταρα και ολιγοδενδρογλώματα.
  • Μηνιγγιώματα. Ένα μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που προκύπτει από τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό σας (μηνιγγίτιδα). Τα περισσότερα μηνιγγιώματα είναι μη καρκινικά.
  • Ακουστικά νευρώματα. Αυτοί είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα νεύρα που ελέγχουν την ισορροπία και την ακοή που οδηγούν από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο.
  • Αδενώματα υπόφυσης: Πρόκειται κυρίως για καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στην υπόφυση, στη βάση του εγκεφάλου. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες της υπόφυσης με επιπτώσεις σε όλο το σώμα.
  • Μυελοβλαστώματα. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι καρκινικοί όγκοι του εγκεφάλου στα παιδιά. Ένα μυελοβλάστωμα ξεκινά στο κάτω πίσω μέρος του εγκεφάλου και τείνει να εξαπλωθεί μέσω του νωτιαίου μυελού. Αυτοί οι όγκοι είναι λιγότερο συχνοί σε ενήλικες, αλλά συμβαίνουν.
  • Όγκοι μικροβίων. Οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων μπορεί να αναπτυχθούν κατά την παιδική ηλικία όπου θα σχηματιστούν οι όρχεις ή οι ωοθήκες. Αλλά μερικές φορές οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων επηρεάζουν άλλα μέρη του σώματος, όπως ο εγκέφαλος.
  • Κρανιοφαρυγγίωμα. Αυτοί οι σπάνιοι, μη καρκινικοί όγκοι ξεκινούν κοντά στην υπόφυση του εγκεφάλου, η οποία εκκρίνει ορμόνες που ελέγχουν πολλές λειτουργίες του σώματος. Καθώς το κρανιοφαρυγγίωμα αναπτύσσεται αργά, μπορεί να επηρεάσει την υπόφυση και άλλες δομές κοντά στον εγκέφαλο.

Καρκίνος που ξεκινά αλλού και εξαπλώνεται στον εγκέφαλο

Οι δευτερογενείς (μεταστατικοί) όγκοι του εγκεφάλου είναι όγκοι που προκύπτουν από καρκίνο που ξεκινά αλλού στο σώμα και στη συνέχεια εξαπλώνεται (μεταστάσεις) στον εγκέφαλό. Οι δευτερογενείς όγκοι του εγκεφάλου εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που έχουν ιστορικό καρκίνου. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας μεταστατικός όγκος του εγκεφάλου μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι καρκίνου που ξεκίνησε αλλού στο σώμα. Σε ενήλικες, οι δευτερογενείς όγκοι του εγκεφάλου είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από ό, τι οι πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου.

Κάθε καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, αλλά οι συνηθισμένοι τύποι περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος των νεφρών
  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Μελάνωμα

Παράγοντες κινδύνου

Στα περισσότερα άτομα με πρωτοπαθή όγκο στον εγκέφαλο, η αιτία του όγκου δεν είναι σαφής. Αλλά οι γιατροί έχουν εντοπίσει ορισμένους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο όγκου του εγκεφάλου.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Έκθεση σε ακτινοβολία. Τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε έναν τύπο ακτινοβολίας που ονομάζεται ιονίζουσα ακτινοβολία έχουν αυξημένο κίνδυνο όγκου του εγκεφάλου. Παραδείγματα ιονίζουσας ακτινοβολίας περιλαμβάνουν ακτινοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνου και έκθεση σε ακτινοβολία που προκαλείται από ατομικές βόμβες.

Οικογενειακό ιστορικό όγκων εγκεφάλου. Ένα μικρό μέρος των όγκων του εγκεφάλου εμφανίζεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό όγκων του εγκεφάλου ή οικογενειακό ιστορικό γενετικών συνδρόμων που αυξάνουν τον κίνδυνο όγκων του εγκεφάλου.