Νοσηλευτές: 200 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στον άνθρωπο. Σήμερα τους τιμάμε και τους ευχαριστούμε!!

Home ΥΓΕΙΑ Νοσηλευτές: 200 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στον άνθρωπο. Σήμερα τους τιμάμε και τους ευχαριστούμε!!
nosileftes

Τους θαυμάσαμε. Τους χειροκροτήσαμε. Τους επαινέσαμε.

Μας φρόντισαν με αυτοθυσία. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Αγωνίστηκαν.

Οι νοσηλευτές είναι μεταξύ των ηρώων που ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο ρόλος τους ανέκαθεν σημαντικός και αδιαμφισβήτητος, η φετινή υγειονομική κρίση μία μοναδική ευκαιρία για να τον συνειδητοποιήσουμε και να τον εκτιμήσουμε. Να συνειδητοποιήσουμε τη συμβολή τους στη διασφάλιση του σημαντικότερου δικαιώματος, του δικαιώματος στην υγεία.

Η 12η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή και το 2020 έρχεται να σηματοδοτήσει την 200ή επέτειο από τη γέννηση της Florence Nightingale. Σχεδόν προφητικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε  το 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών», με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από τα γενέθλια της Νάιτινγκέιλ, της Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής. Η εικόνα της ακούραστης Νάιτινγκεϊλ να κυκλοφορεί ανάμεσα στα κρεβάτια των ασθενών τη νύχτα κρατώντας ένα φανάρι ήταν τόσο αντιπροσωπευτική της ευσυνειδησίας της και της άοκνης προσπάθειάς της να ανακουφίσει τον πόνο των ασθενών που της χάρισε το προσωνύμιο «Η Κυρία με το Φανάρι».

Οι νοσηλευτές είναι πάντα εκεί. Στην πρώτη γραμμή. Σε πολέμους, επιδημίες, καταστροφές. Η πανδημία ήλθε απλώς να θυμίσει τη σημαντική συμβολή τους. Ο ρόλος του νοσηλευτή σήμερα έχει εξελιχθεί, ορισμένα πράγματα όμως δεν έχουν αλλάξει.

Οι νοσηλευτές φροντίζουν κάθε άρρωστο, προωθούν την υγεία και αποτρέπουν ασθένειες. Εξηγούν στον ασθενή τι συμβαίνει. Είναι κοντά στον άνθρωπο από τη γέννηση έως τα γηρατειά και τον θάνατο.

Τη δεκαετία του 1980, όταν άνθρωποι πέθαιναν από το AIDS και οι οικογένειές τους, φοβισμένες απέναντι στην άγνωστη τότε νόσο φοβόντουσαν να τους αγγίξουν, να τους φιλήσουν ή να είναι κοντά τους, οι νοσοκόμες ήταν συχνά οι μόνες που κρατούσαν το χέρι αυτών των ανθρώπων, για να μην πεθάνουν μόνοι, γράφει χαρακτηριστικά με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, ηΠρύτανης της Σχολής Νοσηλευτικής του Solomont, στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Lowell, Leslie Neal-Boylan, η οποία προσθέτει: “Κάθε χρόνο, οι νοσηλευτές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των επαγγελμάτων που το κοινό εμπιστεύεται περισσότερο. Δουλεύουμε σκληρά για να κερδίσουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη. Θα μας βρείτε να φροντίζουμε ανθρώπους στα σπίτια τους, σε τμήματα δημόσιας υγείας, σε γηροκομεία και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις φροντίδας, σε νοσοκομεία αποκατάστασης, σε φυλακές και σε σωφρονιστικά ιδρύματα, να φροντίζουμε τους ψυχικά ασθενείς και να παρέχουμε συμβουλές για την υγειονομική περίθαλψη μέσω τηλεφώνων και υπολογιστών. Οι νοσοκόμες εργάζονται όπου υπάρχουν άνθρωποι. Μόλις τελειώσει η κρίση του COVID-19, μην ξεχνάτε ότι είμαστε πάντα εδώ για εσάς. Πάντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι πάντα”.

Επιμέλεια : Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας