Με νέα οδηγία του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ιβουπροφαίνη, ασπιρίνη και αντισταμινικά για την αντιμετώπιση των συχνών, ήπιων, ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19.
Ωστόσο, εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανησυχητικές ή δεν εξασθενίσουν μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει ο πάσχων να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή το εμβολιαστικό κέντρο.
Εκτός από τη λήψη των προαναφερόμενων φαρμάκων, ο πάσχων μπορεί
- Να χρησιμοποιήσει παγοκύστη ή δροσερό υγρό πανί για να μειώσει την ερυθρότητα, τον πόνο ή/και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης
- Να κάνει ένα δροσερό μπάνιο που είναι καταπραϋντικό
Να πίνει συχνά υγρά για 1-2 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου
Η νέα αυτή οδηγία καταδεικνύει ότι η Ιβουπροφαίνη:
- Μπορεί να δοθεί από τον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως απλό αναλγητικό για την αντιμετώπιση των ήπιων, ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19, με τη βεβαιότητα ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, με ικανοποιητικό προφίλ ασφαλείας.
- Πρέπει να γίνει και πάλι φάρμακο πρώτης επιλογής όσον αφορά τη χρήση αναλγητικών πρώτης γραμμής.
Oι ασθενείς με ορισμένες παθήσεις όπως πεπτικό έλκος ή χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ορισμένες προφυλάξεις κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων και πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τη λήψη τους.
Σύμφωνα με τον Δρ. Στάθη Σκληρό, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ και Δ/ντή του Κ.Υ. Νεμέας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προφύλαξης και τους κανόνες υγιεινής για να προστατευτούμε από την COVID -19 ακόμη και αν έχουμε εμβολιαστεί:
- Φοράμε Μάσκα
- Πλένουμε τα χέρια μας
- Κρατάμε τις αποστάσεις
- Καλυπτόμαστε όταν φταρνιζόμαστε
- Αερίζουμε τους χώρους
Επιμέλεια Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας