Γιατί η νέα γενιά έχει περισσότερο άγχος;

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Γιατί η νέα γενιά έχει περισσότερο άγχος;
kids old computers

Δεν είναι μυστικό πως αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας,  που επιδεινώθηκε από την πανδημία! Και ενώ όλοι πρέπει να θέσουν την ψυχική υγεία σε προτεραιότητα, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, οι νεότερες γενιές μας έχουν παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 1 στους 4 νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 18 έως 24) σκέφτηκε σοβαρά την αυτοκτονία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mind Body Green.

Ωστόσο, καθώς η παθολόγος επικοινωνίας και η γνωστική νευροεπιστήμονας Caroline Leaf, Ph.D., μοιράζεται στο podcast του mindbodygreen, ο εγκέφαλος των  millenians  (εκείνων που γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996)  είναι πιο επιρρεπής σε άγχος.

Στην πραγματικότητα, διεξήγαγε μια κλινική δοκιμή και διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων φαινόταν σωματικά μεγαλύτεροι: «Μερικοί από τους millenians που ήρθαν είχαν βιολογικές ηλικίες που μερικές φορές ήταν 30 έως 40 χρόνια μεγαλύτερες από την πραγματική τους ηλικία, λέει. Το εντυπωσιακό είναι ότι μερικοί που βρέθηκαν εκεί, ηλικίας 25 έως 35 ετών, παρουσίασαν το σώμα τους σε επίπεδο 60-70 ετών!

Γιατί οι  millennials είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος;

Photo: Pexels.com

Σύμφωνα με την Leaf, ο λόγος έγκειται στην ικανότητά τους να προσαρμόσουν το μέλλον στο περιβάλλον. Τι σημαίνει αυτό; Λοιπόν, οι millenians  βρίσκoνται σε μια μοναδική στιγμή της ζωής τους, όπου μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν το βάρος του μέλλοντος και αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το αόριστο “μέλλον” έχει ημερομηνία λήξης.

«Όταν είσαι 18 έως 24 ετών, ο θάνατος και τέτοια πράγματα στο μέλλον φαίνεται ότι δεν είναι πολύ ξεκάθαρα», λέει ο Leaf. Αλλά οι millenians μπορούν να δουν το μέλλον πιο ξεκάθαρά αλλά δεν μπορούν να δουν το δρόμο τους.

Με άλλα λόγια: Το μέλλον φαίνεται προφανές, αλλά δεν είναι ακριβώς σίγουροι πώς θα φτάσουν εκεί και αυτή η χρόνια αβεβαιότητα μπορεί να δημιουργήσει υπερβολικό άγχος.

Μόλις οι millenians συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κλινική διαταραχή άγχους, η ενέργεια έπεσε αμέσως στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου τους. Όταν η ενέργειά σας πέφτει στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σας, έχετε λιγότερη ροή αίματος, λιγότερο οξυγόνο. Μπορείτε κυριολεκτικά να έχετε μικρές τρύπες στον εγκέφαλό σας και στη συνέχεια αυτά τα εγκεφαλικά κύματα να μην ρέουν όπως θα έπρεπε, εξηγεί η  Leaf. Έτσι, η γνωστική σας ευελιξία, δηλαδή  η ικανότητά σας να κάνετε ενδοσκόπηση, στην οποία πρέπει να έχουμε πρόσβαση για να κατανοήσουμε τη ζωή, αρχίζει να εξαφανίζεται. Και, λοιπόν, η ικανότητά σας να προσαρμόσετε το μέλλον σας σε αυτό το περιβάλλον γίνεται επικίνδυνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτό;

Photo: Pexels.com

Εάν αντιμετωπίζετε άγχος, η Leaf λέει ότι έχετε την ικανότητα να αλλάξετε τον εγκέφαλό σας (μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα) με τεχνικές διαχείρισης του μυαλού. Μερικοί από τους συμμετέχοντες που (υποφέρουν από κατάθλιψη) είχαν εντελώς επίπεδους, μπλε εγκεφάλους στην αρχή της μελέτης, πράγμα που σημαίνει πολύ χαμηλά [κύματα εγκεφάλου], σαν μια επίπεδη γραμμή στη θάλασσα, σημειώνει.«Και μόλις είχαν τη δική μου διαχείριση, ο εγκέφαλος είχε γίνει γκρίζος μέσα σε τρεις εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύματα ρέουν σωστά. Και από έξι έως εννέα εβδομάδες, ήταν βιώσιμο.

Μερικές ασκήσεις που μπορεί να βοηθήσουν την ενίσχυση του εγκεφάλου σας είναι οι εξής:

  1. Το πρώτο βήμα είναι η πλήρης επίγνωση του τι βιώνετε. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη όσων σκέφτεστε και αισθάνεστε. Έτσι, όταν αισθάνεστε άγχος, ποια συγκεκριμένα συναισθήματα αναδύονται; Πώς νιώθετε σωματικά;
  2. Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τον προβληματισμό σχετικά με το γιατί αντιμετωπίζετε άγχος σχετικά με συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα, τείνουν να εμφανίζονται τυχόν περιοριστικές σκέψεις όταν σκέφτεστε τους στόχους σας;
  3. Το τρίτο βήμα είναι να γράψετε σε ένα χαρτί τι είναι στο μυαλό σας για να επιτρέψετε στις σκέψεις σας να ‘’βγουν’’, αντί να κατασταλούν.
  4. Το τέταρτο βήμα είναι να επαναπροσδιορίσετε αυτό που έχετε γράψει με τρόπο που επιβεβαιώνει την προσωπική σας δύναμη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να βλέπετε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας ως πτυχές του εαυτού σας που σας έχουν ενισχύσει.
  5. Το πέμπτο και τελευταίο βήμα ονομάζεται ενεργή προσέγγιση χρηστών. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την εμφάνιση ενός σχεδίου δράσης όταν αντιμετωπίζετε άγχος σκέψεις ή μια προγραμματισμένη πρακτική που ολοκληρώνετε σε προκαθορισμένα διαστήματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή είναι μια απλοποιημένη έκδοση της πλήρους εξήγησης. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι ασκήσεις χρειάζονται χρόνο. Δώστε στον εαυτό σας χώρο για να τα βιώσετε όλα αυτά και θα δείτε. Η Leaf προσθέτει ότι η πλήρης νευροπλαστικότητα εμφανίζεται μετά από 63 ημέρες.