Νιώθετε ναυτία μετά από γεύμα, που οφείλεται;

Home ΥΓΕΙΑ Νιώθετε ναυτία μετά από γεύμα, που οφείλεται;
duspepsia

Η ναυτία  είναι ένα εξαιρετικά ενοχλητικό συναίσθημα, αλλά και η αιτία για πολλές ασθένειες, καθώς προκαλείται για διάφορους λόγους. Η αίσθηση ναυτίας συνήθως συνυπάρχει με  παραγωγή υπερβολικού σάλιου στο στόμα, ζάλη και πόνο στο στομάχι. Η ναυτία μετά το φαγητό είναι αρκετά συχνή και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας MD-Health.

Αίτια ναυτίας μετά από γεύμα:

  • Αλλεργίες.  Οι τροφικές αλλεργίες είναι η πιο κοινή αιτία ναυτίας μετά το φαγητό σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορα συστατικά στα τρόφιμα, όπως συντηρητικά και πρόσθετα ή στην ίδια την τροφή. Ορισμένες αλλεργίες προκαλούν επίσης προβλήματα πέψης. Η ναυτία μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να συνοδεύεται με άλλα αλλεργικά συμπτώματα, όπως κνίδωση ή εξανθήματα.
  • Ψυχολογική κατάσταση. Μερικές φορές, ναυτία μετά το γεύμα μπορεί  να εμφανιστεί λόγω ψυχολογικών παραγόντων. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία μπορεί επίσης να αισθάνονται ναυτία μετά το γεύμα, καθώς αυτή είναι η φυσιολογική απόκριση του σώματός τους. Το άγχος είναι μια ακόμη αιτία ναυτίας που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση τροφής.
  • Εγκυμοσύνη. Οι έγκυες γυναίκες, ειδικά εκείνες στο πρώτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να αισθάνονται ναυτία μετά τα γεύματα. Η αιτία της ναυτίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, ένας συνδυασμός φυσικών και ορμονικών αλλαγών αποδίδεται σε αυτήν την κατάσταση.
  • Δυσπεψία. Η δυσφορία στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν φούσκωμα, ρέψιμο και ναυτία. Η πιο κοινή αιτία της δυσπεψίας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια κατάσταση που εμφανίζεται λόγω της υπερβολικής παραγωγής οξέος στομάχου.
Photo: Pexels.com
  • Γαστρεντερίτιδα. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως γρίπη του στομάχου ή γαστρεντερίτιδα. Προκαλείται από ιογενή λοίμωξη και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη και πόνους.

Photos by pexels