Πως οι διάφορες μυρωδιές επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και δημιουργούν μνήμες;

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Πως οι διάφορες μυρωδιές επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και δημιουργούν μνήμες;
woman smelling flower

Όλοι έχουμε ορισμένα αρώματα που μας θυμίζουν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, μας επιστρέφουν στην παιδική ηλικία ή μας μεταφέρουν σε ένα αγαπημένο μέρος. Οι ερευνητές υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της αίσθησης της όσφρησης και της μνήμης μας και μια νέα μελέτη ρίχνει νέο φως σε αυτήν τη σύνδεση, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mind Body Green.

Σε μια νέα δημοσίευση της Northwestern Medicine, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Progress of Neurobiology, οι ερευνητές περιέγραψαν για πρώτη φορά τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα όταν μια μυρωδιά δημιουργεί μια μνήμη και τι σημαίνει αυτή η αντίδραση για την ψυχική μας υγεία.

Πώς συνδέονται η μνήμη με το άρωμα;

Με βάση την έρευνά τους, η ομάδα λέει ότι  η όσφρηση, είναι η αίσθηση που συνδέεται στενότερα με τον ιππόκαμπο (κάτι περισσότερο από όραση, αφή, ακοή κ.λπ.). Και φυσικά, ο ιππόκαμπος παίζει μεγάλο ρόλο στη μνήμη μας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και βοηθός καθηγήτρια νευροβιολογίας Christina Zelano, Ph.D., εξηγεί ότι κάπου κατά μήκος της εξελικτικής μας πορείας, οι συνδέσεις μεταξύ του ιππόκαμπου και των αισθήσεων μας αναδιοργανώθηκαν και επαναπροσδιορίστηκαν. Ωστόσο, τα δεδομένα τους, υποδηλώνουν ότι η όσφρηση δεν υπέστη αυτή την αναδρομολόγηση και αντίθετα διατήρησε την άμεση πρόσβαση στον ιππόκαμπο.

Τι σημαίνει αυτό για την ψυχική υγεία;

Η έρευνά τους δεν θα μπορούσε να είναι πιο έγκαιρη, με χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο να βιώνουν απώλεια μυρωδιάς λόγω του COVID-19 – και τις επακόλουθες παρενέργειες.

Όπως σημειώνει η Zelano, ενώ η μελέτη μας δεν αντιμετωπίζει άμεσα την απώλεια μυρωδιάς COVID, μιλάει για μια σημαντική πτυχή του γιατί η όσφρηση είναι σημαντική για τη ζωή μας: Οι μυρωδιές είναι ένα βαθύ μέρος της μνήμης και οι οσμές, μας συνδέουν με ιδιαίτερα σημαντικές αναμνήσεις τη ζωή μας, συχνά συνδεδεμένη με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Και ενώ μπορεί να φαίνεται σαν μια λιγότερο σημαντική αίσθηση από ό, τι ίσως η όραση ή η ακοή, τονίζει ότι η απώλεια μυρωδιάς εξακολουθεί να έχει βαθιά αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής και μπορεί να σχετίζεται έντονα με την κατάθλιψη και την κακή ποιότητα ζωής.