Μορφούλα Ντώνα: «Όλος ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Να γυμνάζει το σώμα και ταυτόχρονα το πνεύμα του»

Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Μορφούλα Ντώνα: «Όλος ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Να γυμνάζει το σώμα και ταυτόχρονα το πνεύμα του»
morfoula ntona

Η νεότερη γενιά την έμαθε λίγους μήνες πριν μέσα από το τηλεοπτικό σόου χορού του ΑΝΤ1 «Dancing with the stars». Ωστόσο, το «κορίτσι – λάστιχο» της ρυθμικής γυμναστικής υπήρξε
7η Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ το 2000, προσφέροντας συγκίνηση και περηφάνια σε όλους τους Έλληνες, μόλις σε ηλικία 16 ετών.

Γεννημένη στις 23 Αυγούστου του 1984 στα Γρεβενά, ήταν μόλις 8 ετών όταν μπήκε στα γήπεδα και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη ρυθμική γυμναστική. Πέντε χρόνια μετά στα 13 της, είχε 5 χρυσά μετάλλια από τους Βαλκανικούς Αγώνες στον τοίχο του σπιτιού της, ενώ δυο χρόνια αργότερα, το 1999, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών στη Βουδαπέστη κατακτά την 6η και την 7η θέση στα τελικά οργάνων, καθώς και την 8η θέση στο σύνθετο ατομικό. Την ίδια χρονιά διαπρέπει και στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής στην Οσάκα της Ιαπωνίας, αφού στα 15 της χρόνια κατακτά την έβδομη θέση στο στεφάνι.

Έναν χρόνο αργότερα έρχεται η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα της, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ και η κατάκτηση της 7ης θέσης. Τον Σεπτέμβριο του 2000 το μελαχρινό κορίτσι στην εφηβεία γίνεται γνωστό ανά την Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα, η Μορφούλα είναι η μοναδική Ελληνίδα Ολυμπιονίκης στο ατομικό, στη ρυθμική γυμναστική. Ακολούθησαν δεκάδες διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και πολλά μετάλλια, ενώ το 2005 επανακάμπτει… ομαδικά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπακού, κατακτόντας την 5η θέση με τα κορίτσια του ανσάμπλ.

Υστερα από πολλές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα, μία δεκαετία μετά το διεθνές ντεμπούτο της το 1997, εγκαταλείπει την αθλητική της καριέρα και αποφασίζει να συνεχίσει ως ομοσπονδιακή προπονήτρια.  Η «δική» της Εθνική Ομάδα Γυναικών το 2013 κερδίζει δύο χάλκινα μετάλλια στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες και την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής στο Κίεβο.

Και ενώ βρισκόταν στον Εθνικό Πειραιά, ετοιμάζοντας τη δική της Ακαδημία Ρυθμικής Γυμναστικής στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε η πρόταση του ΑΝΤ1 για το «Dancing». Το χαμηλών τόνων προφίλ που διατήρησε σε όλη τη διάρκεια του σόου, μα πρωτίστως το εξαιρετικό της ταλέντο, την έχρισαν από τις πρώτες εβδομάδες ως ένα από τα φαβορί. Όπως ήταν φυσικό, όχι μόνο το σύμπαν, αλλά κυρίως το τηλεοπτικό κοινό «συνομώτησε» μαζί της και την 1η Φλεβάρη την ανέδειξε, μαζί με τον παρτενέρ της Ρίχαρντ Σιλάγκι τη μεγάλη νικήτρια. Η χαρά της απεριόριστη, η αγάπη της για τον χορό δεδομένη. Τα όνειρά της για το μέλλον πολλά. Η σημασία που δίνει στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και την πρόληψη διαφαίνεται στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός πώς αισθάνεστε που κερδίσατε στο «Dancing with the stars»;

Η αλήθεια είναι ότι όσος καιρός και να περάσει θα αισθάνομαι την ίδια χαρά! Ήταν μία καινούργια νίκη που πρόσθεσα στο ενεργητικό μου, αλλά αυτό που χάρηκα περισσότερο ήταν η συνολική μου συμμετοχή στο σόου.

Σας έχουν ρωτήσει πολλές φορές, αλλά θα συνεχίσετε να… χορεύετε;

Το θέλω πάρα, πάρα πολύ να συνεχίσω να χορεύω. Μ’ αρέσει πολύ. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από όταν τελείωσε το «Dancing» κι έχω πάει μόνο δύο φορές για να χορέψω, αλλά δεν προλαβαίνω λόγω αθλητικών υποχρεώσεων. Αλλά θα το ήθελα πολύ. Είναι κάτι που με ευχαριστεί και με ικανοποιεί.

Ποια είναι η σχέση της ρυθμικής γυμναστικής με τους ballroom χορούς που χορεύατε στο σόου;

Η ρυθμική γυμναστική με τους latin και ballroom χορούς δεν έχει καμία σχέση. Η ρυθμική είναι γυμναστική με όργανα, όπως στεφάνι, μπάλα, κορδέλα, όπου εκτελείς ισορροπίες, στροφές, άλματα και πετάγματα με το όργανο. Το να μάθω να χορεύω μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν πολύ δύσκολο και απαιτούσε πολλές ώρες προβών.

Όλη αυτή την ξαφνική δημοσιότητα πώς τη διαχειριστήκατε;

Η δημοσιότητα δεν άλλαξε τίποτα στην καθημερινότητά μου. Κάποιοι βέβαια προσπάθησαν όλο αυτό να το εκμεταλλευτούν εις βάρος μου…  Το μόνο που άλλαξε στη ζωή μου είναι ότι ο κόσμος με γνωρίζει και μου εκφράζει τον θαυμασμό του για τις χορευτικές μου ικανότητες, αλλά και τη γενικότερη στάση και εμφάνισή μου στο σόου.

Πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα στον πρωταθλητισμό ή στο σόου χορού;

Σίγουρα στον πρωταθλητισμό τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα που δεν συγκρίνονται…

Με την τηλεόραση θα σκεφτόσασταν να ασχοληθείτε, ας πούμε με την παρουσίαση;

Δεν ξέρω αν το «έχω» για κάτι τέτοιο, αλλά αν δοκιμαζόμουν σε κάτι και έβλεπα ότι μπορώ να το κάνω, ναι θα το έκανα!

Σε τι θα μπορούσαμε να σας δούμε; Μία εκπομπή αθλητικού περιεχομένου πώς θα σας φαινόταν;

Δεν ξέρω. Ίσως μία τέτοιου είδους εκπομπή, που είναι πιο κοντά σε μένα, να μπορούσα να την κάνω.

Πιστεύετε ότι λείπει από την ελληνική τηλεόραση;

Σίγουρα είναι κάτι πιο κοντά σε μένα. Ίσως θα μπορούσε να γίνει μία εκπομπή που να προβάλλονται και τα αθλήματα που δεν έχουν τόσο μεγάλη προβολή στην Ελλάδα, όπως είναι η ρυθμική γυμναστική.

Θα μπορούσατε να την φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς τη ρυθμική γυμναστική;

Η ζωή μου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ρυθμική γυμναστική! Δεν νομίζω ότι ποτέ θα εγκαταλείψω τη γυμναστική, πάντα θα είμαι μέσα στον χώρο! Θέλω μελλοντικά να φτιάξω έναν χώρο μόνο για τη γυμναστική για να προσφέρω τις καλύτερες συνθήκες στα αυριανά ταλέντα του αθλήματος… Βέβαια κάποια στιγμή θα ήθελα να τελειώσω και τη σχολή μου, Διατροφή-Διαιτολογία στο Χαροκόπειο.

Με αυτή την επιστήμη θα θέλατε να ασχοληθείτε κάποια στιγμή;

Αν το πάρω απόφαση και τελικά τελειώσω τη σχολή πιστεύω ότι θα ασχοληθώ με αυτή την επιστήμη. Είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ.

Τι άλλο σας παθιάζει πέρα από τη ρυθμική γυμναστική;

Δεν έχω άλλα πάθη. Το πάθος μου είναι η προσφορά, να μεταφέρω τις γνώσεις μου και τη βοήθειά μου σε παιδιά.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και με τον πρωταθλητισμό;

Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Να γυμνάζει το σώμα ταυτόχρονα με το το πνεύμα του. Όσον αφορά τον πρωταθλητισμό τα πράγματα είναι δύσκολα στις μέρες μας, αλλά κάποιος που το θέλει πολύ, προσπαθεί, επιμένει, υπομένει και δουλεύει πιστεύω θα έχει αποτέλεσμα.

Με ποιο τρόπο διατηρείτε τη σιλουέτα σας;

Προσπαθώ να τρώω σωστά, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Και επίσης να τρώω μικρές ποσότητες. Δεν είμαι άνθρωπος που θα πάω για τρέξιμο, αλλά θα ήθελα να συνεχίσω να γυμνάζομαι με τον χορό όπως έκανα 3 μήνες τώρα και πραγματικά είδα αλλαγή στο σώμα μου.

Μιας και είμαστε ένα περιοδικό για την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα. Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε σωστή υγεία ;

Πάνω από όλα βάζω τη σωστή διατροφή και μία… τυπική, να το πω έτσι, γυμναστική κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό για τη σωματική και την υγεία μας, όσον αφορά στην πρόσληψη βιταμινών. Τώρα από ‘κει και πέρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις όποιες καταχρήσεις. Όταν λειτουργούμε στα πάντα με μέτρο, νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σωστό.

Εσείς τι κάνετε για να έχετε καλύτερη υγεία;

Σίγουρα προσπαθώ να προσέχω πολύ τη διατροφή μου, αλλά λόγω υπερπροπόνησης και υπερπροσπάθειας ήρθε κάποια στιγμή στη ζωή μου που ήθελα να κάνω όλες τις καταχρήσεις. Αφού έκανα όλες τις καταχρήσεις μετά ηρέμησα κι άρχισα να προσέχω πάρα πολύ τι κάνω. Βέβαια, ακόμη και τώρα μου είναι πολύ δύσκολο να γυμναστώ. Ο μόνος τρόπος για να γυμναστώ ήταν ο χορός. Δεν θα πάω σε γυμναστήριο να κάνω γυμναστική. Δεν μπορώ, δεν νιώθω ωραία να το κάνω και δεν θα το πάρω κι απόφαση εύκολα να κάνω κάτι τέτοιο.

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» στη διατροφή σας;

Δεν τρώω το βράδυ. Συνήθως μετά τις 7 δεν τρώω.

Η σχέση σας με τον χρόνο που περνάει ποια είναι; Τον… φοβάστε ή είστε φίλη του;

Πραγματικά με τον χρόνο δεν έχω κανένα πρόβλημα προς το παρόν… Λέτε αργότερα να αποκτήσω; Μπορεί!

Στην ιδιαίτερη πατρίδα σας τα Γρεβενά πηγαίνετε;

Στα Γρεβενά πηγαίνω 4-5 φορές τον χρόνο. Όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελαν οι γονείς και οι συγγενείς μου που μένουν εκεί…

Συνήθως ποιο παράπονο σας κάνουν οι δικοί σας;

Οτι δεν με βλέπουν (γέλια). Ότι θέλουν να με βλέπουν πιο συχνά, ότι τους λείπω. Βέβαια οι ρυθμοί της ζωής μου είναι τέτοιοι που δεν μου επιτρέπουν να κάνω παραπάνω επισκέψεις. Δεν είναι δυστυχώς πολύ κοντά. Είναι πέντε ώρες με το αυτοκίνητο οπότε μου είναι δύσκολο.

Η Ακαδημία Ρυθμικής Γυμναστικής που ετοιμάζετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Η Ακαδημία έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί με αγωνιστικά παιδιά αυτήν τη στιγμή και πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και το φυτώριο!

Εκπαιδεύοντας τόσα πολλά νεαρά παιδιά, ποια είναι τα όνειρά τους; Τι σας λένε;

Καταρχήν είναι πολύ μικρές οι ηλικίες. Τα περισσότερα παιδάκια λένε «θέλουμε να γίνουμε σαν κι εσένα». Είναι έξι χρονών, οπότε δεν έχω ακούσει κάποιο άλλο όνειρό τους. Ταυτίζονται συνήθως με μένα. Θέλουν να κάνουν ό,τι έκανα κι εγώ.

Οι γονείς συνήθως τι περιμένουν όταν στέλνουν το παιδί τους να ασχοληθεί με τον αθλητισμό;

Υπάρχουν πάρα πολλοί γονείς που είναι τρομερά υπερβολικοί. Έχω δει πάρα πολλά πράγματα όσο καιρό είμαι στον χώρο και ως αθλήτρια και πλέον ως προπονήτρια και πραγματικα θεωρώ ότι μόνο κακό κάνουν στα παιδιά τους με αυτό τον τρόπο. Θα πρέπει να είναι δίπλα τους, να τα στηρίζουν, να τα βοηθάνε με όποιον τρόπο μπορούν, αλλά να μένουν έξω από το γυμναστήριο. Στο σπίτι να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους, αλλά ποτέ να μην ζητάνε και να απαιτούν από το παιδί να είναι πρώτο, ακόμα ακόμα να το μαλώνουν αν δεν έχει πάει καλά. Είναι η δουλειά της προπονήτριας αυτή. Πολλές φορές ο γονιός χάνει το ρόλο του και μπαίνει σε έναν άλλο ρόλο. Ακόμη κι εκεί πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.

Το να αποκτήσετε τη δική σας οικογένεια είναι μέσα στα σχέδιά σας;

Φυσικά θέλω να κάνω μία μεγάλη οικογένεια, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που προγραμματίζεται…

Πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο;

Είμαι σε πολύ καλό δρόμο!