Μήπως ο μεσημεριανός σας ύπνος δεν σας κάνει καλό;

Home ΥΓΕΙΑ Μήπως ο μεσημεριανός σας ύπνος δεν σας κάνει καλό;
sleeping

Ένας μεσημεριανός υπνάκος μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά η ανάγκη για έναν υπνάκο μπορεί να σηματοδοτεί χρόνια στέρηση ύπνου, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

Σε πολλούς πολιτισμούς, ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι μόνο συνηθισμένος, αλλά και τακτικό μέρος της καθημερινής ζωής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, το ένα τρίτο των ενηλίκων παίρνει τακτικά έναν μεσημεριανό υπνάκο.

Εάν είστε καλά στην υγεία σας, αυτοί οι σύντομοι ημερήσιοι ύπνοι μπορεί να αποφέρουν οφέλη: σας βοηθούν να καλύψετε τις καθυστερημένες βραδινές ώρες, σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο δύστροποι ή σας εξασφαλίζουν ότι είστε καλά ξεκούραστοι εάν κάνετε μια δουλειά που δεν εμπίπτει στο παραδοσιακό ημερήσιο ωράριο εργασίας. Μπορούν επίσης να σας κρατήσουν ασφαλείς στο δρόμο, προστατεύοντάς σας από ατυχήματα λόγω υπνηλίας στην οδήγηση.

Εκτός από τη μείωση της υπνηλίας, ο μεσημεριανός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη σε εργαστηριακό περιβάλλον, λέει η Dr. Suzanne Bertisch, αναπληρώτρια γιατρός και κλινική διευθύντρια της συμπεριφορικής ιατρικής του ύπνου στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital που ανήκει στο Χάρβαρντ.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μεσημεριανού ύπνου

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ενήλικες που παίρνουν μεγάλους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη. Η ανάγκη για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι δεν κοιμούνται αρκετά τη νύχτα, γεγονός που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των χρόνιων παθήσεων. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι έχετε χαμηλής ποιότητας ύπνο, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει κάποια διαταραχή του ύπνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μεσημεριανός ύπνος δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο τη νύχτα, αλλά στη συνέχεια δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα επειδή κοιμηθήκατε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο περιορισμός των μεσημεριανών ύπνων είναι μια στρατηγική για τη βελτίωση του συνολικού νυχτερινού ύπνου”, λέει ο Dr. Bertisch.

Πώς να κοιμάστε καλά

Αν σκοπεύετε να πάρετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, να μερικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι δεν θα επηρεάσει τον νυχτερινό σας ύπνο.

  • Προγραμματίστε τον σωστά. Η καλύτερη ώρα για να κοιμηθείτε είναι νωρίς το απόγευμα, όταν το σώμα σας βιώνει μια φυσική κιρκάδια βύθιση, λέει ο Dr. Bertisch. Αν πάρετε έναν υπνάκο αργά το απόγευμα ή το βράδυ, είναι πιθανό να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε αργότερα, λέει.
  • Κρατήστε τον σύντομο. Οι συντομότεροι ύπνοι, περίπου 20 λεπτά, μπορεί να είναι καλύτεροι. Οι πιο σύντομοι ύπνοι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μην έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε το βράδυ. Προγραμματίστε το σωστό χρόνο βάζοντας ένα ξυπνητήρι.
  • Βολευτείτε. Για μια ποιοτική ξεκούραση, φροντίστε να βρείτε ένα ήσυχο, άνετο σημείο όπου δεν θα σας αποσπάται η προσοχή.
  • Εξετάστε τα κίνητρά σας. Εάν χρειάζεστε υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε γιατί μπορεί να είστε αρκετά νυσταγμένοι ώστε να αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά εάν κοιμάστε τακτικά, λέει ο Dr. Bertisch. Παρακολουθήστε πόσο κοιμάστε τη νύχτα. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, προσπαθήστε να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας. Αν ήδη κοιμάστε τουλάχιστον επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα και εξακολουθείτε να είστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, συζητήστε το με τον γιατρό σας.