Γιατί η κατανάλωση θαλασσινών είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας;

Home ΥΓΕΙΑ Γιατί η κατανάλωση θαλασσινών είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας;
garides

Τα θαλασσινά έχουν τόσα πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την ψυχική υγεία, την ανοσία, το καρδιαγγειακό σύστημα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου σας, λέει η ειδικός σε θέματα διατροφής Keri Gans, MS, RD, CDN. Η κατανάλωση περισσότερων ψαριών και οστρακοειδών είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης, άνοιας, καρδιακών παθήσεων και άλλων, σύμφωνα με  το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simple.

Τα θαλασσινά μπορούν να προλάβουν και να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια έχουν 20 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους να έχουν κατάθλιψη, λέει η Gans. Αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των θαλασσινών -αποτέλεσμα της υψηλής ποσότητας DHA και EPA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων- και στην ικανότητά τους να προάγουν την παραγωγή και απορρόφηση σεροτονίνης.

Τα θαλασσινά μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άνοιας

Σύμφωνα με την Gans, οι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και η επακόλουθη αύξηση των επιπέδων EPA και DHA στο αίμα, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μόλις ενός γεύματος θαλασσινών την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου τόσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και για την άνοια. Οι καλύτερες επιλογές σας είναι ο άγριος σολομός της Αλάσκας, ο ιππόγλωσσος και το σαμπρόψαρο, τα οποία περιέχουν βιταμίνη D, αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της διάθεσης και της νόησης, λέει η Gans.

Τα θαλασσινά προστατεύουν την καρδιά σας

Η κατανάλωση θαλασσινών δύο φορές την εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σχετιζόμενη με την υγεία κατά 17% και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 36%, λέει η Gans. Η ενσωμάτωση των πυκνών σε θρεπτικά συστατικά θαλασσινών στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

Τα θαλασσινά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονή

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου φλεγμονής. Επιπλέον, η Gans λέει ότι τα θαλασσινά είναι επίσης πηγή βιταμίνης Α, D, σεληνίου, ψευδαργύρου και γλουταμίνης που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα θαλασσινά προάγουν την ανάπτυξη του βρέφους και του παιδιού

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιδίως το DHA) είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την πρώιμη ανάπτυξη του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού συστήματος και της ανάπτυξης του εγκεφάλου, εξηγεί η Gans. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση θαλασσινών είναι ευεργετική για την υγεία της μαμάς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Τα οφέλη συνεχίζονται σε όλη τη βρεφική και εφηβική ηλικία, καθώς η κατανάλωση θαλασσινών έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.