Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση
iphone selfie hair

Διατηρώντας για χρόνια το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα, το ίδιο στιλ, κάποτε θα βαρεθείτε όχι μόνο τα μαλλιά σας αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό. Τώρα που η άνοιξη είναι εδώ, το lockdown χαλαρώνει και τα κομμωτήρια είναι επιτέλους ανοιχτά, εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας δίνουν τα μαλλιά σας και τολμήστε μια αλλαγή για να ξαναβρείτε το κέφι σας.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν η μόδα της εποχής επέβαλλε να στολίζουν τα κεφάλια των γυναικών πανύψηλες περούκες, οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν το άνοιγμα της κεντρικής εισόδου κατά ένα μέτρο περίπου, ώστε να μπορούν να περνούν οι πιστές χωρίς να κινδυνεύει το … χτένισμά τους! Προς τι αυτή η ιστορία; Μα γιατί αποδεικνύει ότι τα μαλλιά έχουν τη δύναμη να «επιβληθούν», να μας μεταμορφώσουν, να κρύψουν τις ατέλειές μας, να ενισχύσουν το δυναμισμό μας -αν μας λείπει-, ακόμα και να… θυσιαστούν -με ένα εντυπωσιακό κούρεμα- για να μας φτιάξουν τη διάθεση!

Οι ειδικοί έλεγαν πάντα ότι σε περιόδους προσωπικής κρίσης ή κατάθλιψης ή όταν η αυτοεκτίμησή μας βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο, ένα από τα πρώτα πράγματα που εγκαταλείπουμε, παραμελώντας τη φροντίδα τους, είναι τα μαλλιά μας. Σε μια παρόμοια όμως «παραίτηση» έχουν οδηγήσει πολλές από εμάς, οι ανατροπές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία καιπιο πολύ, ο παρατεταμένος εγκλεισμός που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο. Αν η παραπάνω κατάσταση σας… «φωτογραφίζει», δείτε την αλλαγή της εποχής και τις μικρές ελευθερίες που πλέον μας προσφέρονται, σαν ιδανική ευκαιρία να αντικρίσετε μια διαφορετική πλευρά σας μπροστά στον καθρέφτη. Τολμήστε την αλλαγή, θα σας «ανεβάσει»! Δεν χρειάζεται να είναι ριζική, γιατί τότε ίσως και να τρομάξετε. Βήμα προς βήμα επανασχεδιάστε την εικόνα σας. Τα μαλλιά είναι η πιο ανώδυνη αφετηρία…

Άλλο χρώμα. Αν αλλαγή για σας σημαίνει ένα νέο χρώμα για τα μαλλιά, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι πιθανότατα θα αλλάξουν οι συνήθειές σας. Θα επισκέπτεστε αναγκαστικά συχνότερα το κομμωτήριο και ίσως αυξηθεί ο χρόνος που αφιερώνατε μέχρι τώρα στη φροντίδα τους. Κυρίως, όμως, πρέπει να είστε σίγουρες -σε αυτό θα σας βοηθήσει ο κομμωτής σας- ότι το χρώμα που θέλετε δεν θα δείχνει σαν «ξένο σώμα» στο κεφάλι σας. Σεβαστείτε, ως ένα σημείο, την επιλογή της φύσης. Για παράδειγμα, τα πολύ έντονα χρώματα -το μαύρο ή το ακαζού- σκληραίνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και προσθέτουν χρόνια, ενώ οι πολύ ξανθές αποχρώσεις στα μαλλιά δείχνουν ψεύτικες όταν περιβάλλουν μια σκούρα επιδερμίδα. Δοκιμάστε τα highlights -σαν ένα μεταβατικό στάδιο- ή δώστε στον εαυτό σας περιθώρια προσαρμογής, είτε ξανοίγοντας είτε σκουραίνοντας σταδιακά τα μαλλιά σας προτού προχωρήσετε σε μια δραστική αλλαγή χρώματος.

Άλλη κουπ. Αν αλλαγή για σας σημαίνει κούρεμα, μην επιχειρήσετε να περάσετε με μιας από τα μακριά στα πολύ κοντά μαλλιά γιατί, αν το μετανιώσετε, δεν θα μπορείτε να επανορθώσετε. Αντίθετα, επιλέγοντας ένα μεσαίο μήκος, προσφέρετε στον εαυτό σας μια μεταβατική φάση, που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν θα προχωρήσετε και… λίγο ακόμα. Παρατηρήστε τέλος προσεκτικά τις λεπτομέρειες της εικόνας σας, μπροστά στον καθρέφτη, για να κρίνετε αν το κούρεμαπου σας αρέσει, σας ταιριάζει κιόλας.

 • Αν το πρόσωπό σας είναι μακρόστενο, τα μακριά -και σκουρόχρωμα- μαλλιά θα τονίσουν την ατέλεια. Επιλέξτε μια κουπ με μεσαίο μήκος, στο ύψος των ώμων, και κάντε τη χωρίστρα στο πλάι. Το πρόσωπό σας θα δείξει πιο στρογγυλό.
 • Αν το πρόσωπό σας είναι στρογγυλό, αποφύγετε τις γεωμετρικές κουπ. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν εξισορροπούν τη «στρογγυλάδα». Επιλέξτε μια κουπ ντεγκραντέ με πλούσιες φράντζες, που καλύπτουν και «κόβουν» το πρόσωπό σας.
 • Αν αποφασίσατε να θυσιάσετε, έπειτα από χρόνια, τα μακριά μαλλιά σας, προσέξτε ξανά το σχήμα και το μήκος του… λαιμού σας. Αν είναι μακρύς και λεπτός, προχωρήστε άφοβα. Αν όχι, προτιμήστε μια κουπ ντεγκραντέ για να τον καμουφλάρετε.
 • Αν οι ώμοι σας είναι φαρδείς, επιλέξτε μια μακριά κουπ, που δεν θα τους τονίζει.
 • Αν το σώμα σας έχει, όπως λέγεται, σχήμα αχλαδιού -δηλαδή «ανοίγει» στην περιφέρεια-, τότε είναι προτιμότερο να ξεχάσετε την πολύ κοντή κουπ και να επιλέξετε ένα ασύμμετρο καρέ.
 • Αν η μύτη σας είναι σχετικά μεγάλη -ή φαρδιά-, μια ασύμμετρη ή τετραγωνισμένη φράντζα θα ισορροπήσει τις αναλογίες του προσώπου σας.

και…άλλες, “φρέσκιες” ιδέες. Μήπως οι αντιλήψεις σας σχετικά με το τι είναι καλό και τι δεν είναι για την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών σας είναι λίγο «παρωχημένες»; Με την ευκαιρία λοιπόν των τονωτικών αλλαγών που θα επιχειρήσετε, σας προτείνουμε να κάνετε και σ’ αυτές, ένα … καλό φρεσκάρισμα!

 • Ο μύθος: Ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνες τα μαλλιά δυναμώνουν.

Η Αλήθεια: Οι πλούσιες σε σίδηρο τροφές και οι πρωτεΐνες ωφελούν, αναμφίβολα, τον οργανισμό -και τα μαλλιά. Ωστόσο, αν τα γονίδια «θέλουν» την τρίχα λεπτή, τίποτα δεν θα την κάνει χοντρή και σκληρή.

 • Ο μύθος: Πρέπει να αλλάζουμε συχνά τη μάρκα του σαμπουάν γιατί, έπειτα από λίγο καιρό, τα μαλλιά το συνηθίζουν και δεν είναι πια αποτελεσματικό.

Η Αλήθεια:Τα μαλλιά δεν «συνηθίζουν» το σαμπουάν. Το ίδιο προϊόν, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, έχει πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Οι ανάγκες τους, όμως, συχνά διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, την κατάσταση του οργανισμού μας και τις τεχνικές επεμβάσεις που κάνουμε πάνω τους -βαφές, ισιωτική κ.λπ. Τότε επιβάλλεται η αλλαγή του σαμπουάν επειδή τα μαλλιά χρειάζονται κάτι άλλο και όχι επειδή «βαρέθηκαν» το παλιό…

 • Ο μύθος: Ένα πλούσιο κοντίσιονερ μπορεί, σιγά σιγά, να θεραπεύσει την ψαλίδα.

Η Αλήθεια: Το κοντίσιονερ μπορεί να προλάβει τη δημιουργία ψαλίδας, δεν μπορεί όμως να τη θεραπεύσει. Απλώς, τα μαλακτικά συστατικά που περιέχει βελτιώνουν την εμφάνιση των μαλλιών, επομένως και τις άκρες τους, εκεί όπου υπάρχει ψαλίδα. Μόνο το κούρεμα «θεραπεύει».

 • Ο μύθος: Τα ξηρά μαλλιά γίνονται ακόμα ξηρότερα με το συχνό λούσιμο.

Η Αλήθεια:Το συχνό λούσιμο δεν βλάπτει. Αντίθετα, όταν μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο λουσίματα, η σκόνη, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος του κεφαλιού και τα κατάλοιπα των προϊόντων styling μπορεί να φράξουν τους πόρους και να εμποδίσουν την -ούτως ή άλλως λιγοστή- έκκριση σμήγματος, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνουν ακόμα πιο ξηρά και εύθραυστα.

 • Ο μύθος: Όσο περισσότερη ώρα αφήνουμε το κοντίσιονερ στα μαλλιά τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε.

Η Αλήθεια:Το κοντίσιονερ καλύπτει τα μαλλιά με ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μένει στην επιφάνεια της τρίχας και όχι για να εισχωρεί σε βάθος. Επομένως, η αποτελεσματικότητα του προϊόντος εξαρτάται από το αν θα απλωθεί σωστά στα μαλλιά και όχι τόσο από το χρόνο που θα παραμείνει.

Πηγή: www.skingurus.gr