Μάσκες και παιδιά κατά την διάρκεια του COVID-19 : Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαντάει σε 10 σημαντικές ερωτήσεις που ενδιαφέρουν όλους τους γονείς.

Home ΥΓΕΙΑ Μάσκες και παιδιά κατά την διάρκεια του COVID-19 : Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαντάει σε 10 σημαντικές ερωτήσεις που ενδιαφέρουν όλους τους γονείς.
mask parents kids cover

1.Πρέπει τα παιδιά να φοράνε μάσκες;

Μια διεθνής και διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ εξέτασε στοιχεία σχετικά με τη νόσο και τη μετάδοση της νόσου COVID-19 σε παιδιά και τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρήση μασκών από παιδιά.

Με βάση αυτό και άλλους παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και τα ορόσημα ανάπτυξης, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν τα εξής:

·       Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Αυτό βασίζεται στην ασφάλεια και το γενικό συμφέρον του παιδιού και στην ικανότητα χρήσης κατάλληλης μάσκας με ελάχιστη βοήθεια.

Ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η απόφαση χρήσης μασκών για παιδιά ηλικίας 6-11 ετών πρέπει να βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

·       Εάν υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή όπου διαμένει το παιδί

·       Η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και κατάλληλη μάσκα

·       Πρόσβαση σε μάσκες, καθώς και ξέπλυμα και αντικατάσταση μάσκας σε ορισμένες ρυθμίσεις (όπως σχολεία και υπηρεσίες φύλαξης παιδιών)

·       Επαρκής επίβλεψη ενηλίκων και οδηγίες στο παιδί για το πώς να φορέσει, να βγάλει και να ξανά  φορέσει με ασφάλεια την μάσκα

·       Ειδικές ρυθμίσεις και αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άλλα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας

·       Ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να φορούν μάσκα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες, ιδίως όταν δεν μπορούν να εγγυηθούν απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή

2.  Υπάρχουν καταστάσεις όπου παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω μπορεί να φορούν ή να απαιτείται να φορούν μάσκα;

Γενικά, τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Αυτή η συμβουλή βασίζεται στην ασφάλεια και το γενικό συμφέρον του παιδιού και στην ικανότητα χρήσης κατάλληλης μάσκας με ελάχιστη βοήθεια. Ενδέχεται να υπάρχουν τοπικές απαιτήσεις για παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω για να φορούν μάσκες ή συγκεκριμένες ανάγκες σε ορισμένες ρυθμίσεις, όπως είναι σωματικά κοντά σε κάποιον που είναι άρρωστος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν το παιδί φορά μάσκα, ο γονέας ή άλλος κηδεμόνας θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση οπτική γωνία για να επιβλέπει την ασφαλή χρήση της μάσκας.

3.  Πρέπει τα παιδιά με αναπτυξιακή αναπηρία να φορούν μάσκες;

Η χρήση μάσκας για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας με αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες ή άλλες ειδικές συνθήκες υγείας δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική και να αξιολογείται κατά περίπτωση από τον γονέα, τον κηδεμόνα, τον εκπαιδευτικό ή / και τον ιατρό του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά με σοβαρές γνωστικές ή αναπνευστικές δυσλειτουργίες με δυσκολία ανεκτικότητας σε μάσκα δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες.

4.  Πρέπει τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας ή μια παθολογική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φορούν μάσκα;

Τα παιδιά με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως η κυστική ίνωση ή ο καρκίνος, θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα σε συνεννόηση με τους ιατρούς τους. Μια ιατρική μάσκα παρέχει προστασία στο άτομο που φορά τη μάσκα και αποτρέπει τη μετάδοση σε άλλους. Συνιστάται σε οποιονδήποτε έχει υποκείμενες παθήσεις υγείας που τον  θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

5. Τι είδους μάσκα πρέπει να φορούν τα παιδιά;

Τα παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα υγείας μπορούν να φορούν μια μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα. Αυτό σημαίνει ότι αποτρέπει τη μετάδοση του ιού σε άλλους, εάν είναι μολυσμένοι και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Ο ενήλικας που παρέχει τη μάσκα πρέπει να διασφαλίσει ότι η μάσκα υφάσματος έχει το σωστό μέγεθος και καλύπτει επαρκώς τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι του παιδιού.

Τα παιδιά με υποκείμενες καταστάσεις υγείας όπως η κυστική ίνωση, ο καρκίνος ή η ανοσοκαταστολή, θα πρέπει, σε συνεννόηση με τους ιατρούς τους, να φορούν ιατρική μάσκα. Μια ιατρική μάσκα ελέγχει την εξάπλωση του ιού και την προστασία στον χρήστη, και συνιστάται για όποιον διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τον COVID-19.

6. Πως πρέπει τα παιδιά να φοράνε μια μάσκα;

Τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες με τους ενήλικες για τη χρήση μάσκας. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό των χεριών τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα εάν χρησιμοποιείτε τρίψιμο με βάση το αλκοόλ, ή τουλάχιστον 40 δευτερόλεπτα εάν χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό, πριν φορέσετε τη μάσκα. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα έχει το σωστό μέγεθος για να καλύψει τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να φορούν τη μάσκα σωστά, συμπεριλαμβανομένου του να μην αγγίζουν το μπροστινό μέρος της μάσκας και να μην τραβούν κάτω από το πηγούνι ή στο στόμα τους. Πρέπει να αποθηκεύουν τη μάσκα σε μια σακούλα ή ένα δοχείο και να μην μοιράζονται τη μάσκα με άλλους.

 

7. Πρέπει ένα παιδί να φοράει μάσκα στο σπίτι;

Κάθε παιδί που έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν COVID-19 πρέπει να φορά ιατρική μάσκα, αρκεί να μπορεί να το ανεχθεί. Το παιδί πρέπει να είναι απομονωμένο και να ζητούνται ιατρικές συμβουλές μόλις αρχίσει να αισθάνεται αδιαθεσία, ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Τα μέλη της οικογένειας / φροντιστές που έρχονται σε απόσταση 1 μέτρου από το άρρωστο παιδί στο σπίτι πρέπει επίσης να φορούν μάσκα.

Ένα μέλος του νοικοκυριού που είναι άρρωστο ή έχει δοκιμαστεί θετικά με τον ιό που προκαλεί το COVID-19 θα πρέπει να απομονωθεί από όλους τους άλλους, εάν είναι δυνατόν. Εάν το παιδί φτάσει σε απόσταση 1 μέτρου από το άρρωστο άτομο στο σπίτι, ο ενήλικας και το παιδί θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

8. Πρέπει οι δάσκαλοι ή άλλοι ενήλικες που εργάζονται με παιδιά να φορούν μάσκα;

Σε περιοχές όπου υπάρχει ευρεία μετάδοση, όλοι οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών και γενικά που έχουν καλή υγεία πρέπει να φορούν μάσκες υφάσματος όταν δεν μπορούν να εγγυηθούν απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ενήλικες που εργάζονται με παιδιά που μπορεί να έχουν στενή επαφή με τα παιδιά.

Οι ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, ή που έχουν υποκείμενες καταστάσεις υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα λόγω του υψηλότερου κινδύνου να αρρωστήσουν σοβαρά από το COVID-19.

9. Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα όταν παίζουν σπορ ή κάνουν σωματικές δραστηριότητες;

Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν παίζουν σπορ ή κάνουν σωματικές δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, άλματα ή παιχνίδι στην παιδική χαρά, διότι θέτει σε κίνδυνο την αναπνοή τους. Κατά την οργάνωση αυτών των δραστηριοτήτων για παιδιά, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε όλα τα άλλα κρίσιμα μέτρα δημόσιας υγείας: τη διατήρηση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους, τον περιορισμό του αριθμού των παιδιών που παίζουν μαζί, την παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής χεριών και την ενθάρρυνση της χρήσης τους.

10. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τις μάσκες υφάσματος όπως οι ασπίδες προσώπου;

Στο πλαίσιο του COVID-19, ορισμένα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να φορούν μάσκα λόγω αναπηριών ή συγκεκριμένων καταστάσεων όπως τάξεις ομιλίας όπου ο δάσκαλος πρέπει να δει τα στόματά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση για τις μάσκες, αλλά δεν παρέχουν την ισοδύναμη προστασία στην αποφυγή μετάδοσης του ιού σε άλλους.

Εάν ληφθεί απόφαση για τη χρήση μιας ασπίδας προσώπου, θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, να τυλίγεται γύρω από τις πλευρές του προσώπου και να εκτείνεται κάτω από το πηγούνι. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν φοράτε την ασπίδα, για να αποφύγετε τραυματισμούς που θα μπορούσαν να το σπάσουν και να βλάψουν τα μάτια ή το πρόσωπο.