Λούζεσαι σωστά; Για τσέκαρε… Μήπως κάνεις λάθη που ταλαιπωρούν τα μαλλιά σου;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Λούζεσαι σωστά; Για τσέκαρε… Μήπως κάνεις λάθη που ταλαιπωρούν τα μαλλιά σου;
lousimo

Κάτι βασικό, κάτι συνηθισμένο, κάτι που κάνουμε όλες μας και μάλιστα συχνά. Το κάνουμε όμως σωστά; Γιατί το λούσιμο, να ξέρεις, παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία της τρίχας, το χτένισμα και φυσικά τη λάμψη των μαλλιών μας…

Ο σωστός τρόπος λουσίματος
-Βασικό: Τα μαλλιά σου πρέπει να είναι πολύ καλά βρεγμένα πριν βάλεις το σαμπουάν.

Κάτι βασικό, κάτι συνηθισμένο, κάτι που κάνουμε όλες μας και μάλιστα συχνά. Το κάνουμε όμως σωστά; Γιατί το λούσιμο, να ξέρεις, παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία της τρίχας, το χτένισμα και φυσικά τη λάμψη των μαλλιών μας…

Ο σωστός τρόπος λουσίματος
-Βασικό: Τα μαλλιά σου πρέπει να είναι πολύ καλά βρεγμένα πριν βάλεις το σαμπουάν.

-Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να απλώνουμε το σαμπουάν απευθείας στην κορυφή του κεφαλιού μας. Με λίγο νερό, στην παλάμη του χεριού σου διάλυσέ το καλά μέχρι να γίνει σαν γαλάκτωμα. Στη συνέχεια μπορείς να το βάλεις στα μαλλιά σου.

-Μην ξεχνάς πως η ποσότητα του σαμπουάν εξαρτάται από το μήκος και τον όγκο που έχουν τα μαλλιά μας. Προσοχή λοιπόν στις υπερβολές. Η μεγαλύτερη ποσότητα (από ότι τα μαλλιά μας χρειάζονται) δεν κάνει καλό, γιατί μένουν υπολείμματα που βαραίνουν την τρίχα.

-Βάλε σαμπουάν σε πέντε σημεία του κεφαλιού: μπροστά, πίσω από τα αυτιά, στην κορυφή και στον αυχένα.

Κάνε με κυκλικές κινήσεις μασάζ, ώστε να πάει παντού το σαμπουάν. Μην τρίβεις τα μαλλιά μεταξύ τους.

-Φρόντισε να ξεβγάλεις πολύ καλά. Επαναλαμβάνω: πολύ καλά. Πρέπει να απομακρυνθεί όλο το σαπούνι, από τις ρίζες μέχρι τις άκρες.

-Προαιρετικά: Επανέλαβε και δεύτερη φορά μόνο αν είναι απαραίτητο. Αν με την πρώτη εφαρμογή έχει δημιουργηθεί πολύς αφρός, δεν χρειάζεται να περάσεις τα μαλλιά σου ξανά.

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις…
…γιατί ταλαιπωρείς τα μαλλιά σου και σε βάθος χρόνου τα καταστρέφεις.

-Too hot! Αν είσαι από εκείνες που χρησιμοποιούν πολύ ζεστό νερό, καιρός να αλλάξεις συνήθειες. Ναι, είναι χαλαρωτικό, απολαυστικό και μετά από μια ολόκληρη μέρα νιώθεις να διώχνει από πάνω σου την κούραση, όμως είναι λάθος. Σε αφυδατώνει. Αφυδατώνει και τα μαλλιά σου. Επίσης, με το πολύ ζεστό νερό κλείνουν τα λέπια της τρίχας και τα μαλλιά σου πρώτον φριζάρουν πιο εύκολα και δεύτερον χάνουν τη λάμψη τους. Σημείωσε και κάτι εξίσου σημαντικό: το ζεστό νερό στο τριχωτό της κεφαλής είναι καλός αγωγός λιπαρότητας που σημαίνει ότι αν έχεις ήδη λιπαρά μαλλιά τα βοηθάς να εκκρίνουν περισσότερη λιπαρότητα από την ρίζα μιας και οι πόροι μένουν ανοιχτοί. Λάθος.

Καταλαβαίνω ότι το κρύο νερό δεν αντέχεται. Προσπάθησε όμως όσο περισσότερο μπορείς, για ένα με δύο λεπτάκια να ξεπλύνεις τα μαλλιά σου με κρύο νερό. Όσο κρύο αντέχεις. Κάντο αφού έχεις βγει από το ντους. Μόνο στα μαλλιά σου. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι το καυτό  νερό, καλύτερα να το αποφεύγεις γενικότερα. Δοκίμασε το χλιαρό.

-Ξεχνάς να χτενιστείς. Ναι, πρέπει να βουρτσίσεις τα μαλλιά σου πριν μπεις για μπάνιο. Πρέπει να τα ξεμπερδέψεις από πριν. Επίσης, με το βούρτσισμα πριν, διώχνεις τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling που έχεις χρησιμοποιήσει. Και κάτι ακόμα, η λιπαρότητα στη ρίζα των μαλλιών που είναι η τροφή τους ουσιαστικά, μεταφέρεται και στα μήκη και άρα υπάρχει θρέψη παντού.

-Είσαι πιστή στο σαμπουάν σου, ενώ δεν πρέπει. Πρέπει να ακούς τις ανάγκες των μαλλιών σου, που αλλάζουν κατά καιρούς. Το Φθινόπωρο και την Άνοιξη για παράδειγμα έχουμε την τάση να χάνουμε κάποια από τα μαλλιά μας λόγω της εποχικής τριχόπτωσης. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα σαμπουάν ας πούμε, για κανονικά μαλλιά που χρησιμοποιούσαμε και πριν για τον απλούστατο λόγο ότι την δεδομένη στιγμή οι ανάγκες των μαλλιών μας έχουν αλλάξει.

-Χτενίζεις τα μαλλιά σου όταν ακόμα είναι βρεγμένα. No, no, no! Εκείνη τη στιγμή είναι πιο αδύναμα και εύθραυστα. Όπως καταλαβαίνεις, αν τα χτενίσεις είναι εύκολο να σπάσουν. Κάντο όταν έχουν στεγνώσει. Αν επιμένεις, τουλάχιστον φρόντισε να έχεις προμηθευτεί τη σωστή βούρτσα.

Bonus για λαμπερά μαλλιά
-Μην ξεχνάς τις μάσκες. Τα μαλλιά σου το χρειάζονται.

-Μην το παρακάνεις με το πιστολάκι. Η μόδα αγαπά τα φυσικά μαλλιά, οπότε χρησιμοποίησέ το κυρίως για να τα στεγνώνεις, τώρα που κάνει κρύο, και άφησέ τα. Μην τα ταλαιπωρείς με περιττό styling. Ή κάντο λιγότερο συχνά.

Πηγή: www.tlife.gr