Την καλοκαιρινή περίοδο, το επιδόρπιο δεν είναι απλώς το κλείσιμο ενός γεύματος. Το καλοκαίρι, “απαιτούμε” από το επιδόρπιό μας να είναι δροσιστικό και να μην μας “βαρύνει”. Η σεφ Ντίνα Νικολάου προτείνει έξυπνες δροσιστικές λύσεις, με ελάχιστες θερμίδες!
Bρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το θερμόμετρο έχει ανέβει σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιλέγουμε ελαφριές και εύκολες συνταγές για το φαγητό μας αλλά το γλυκό; Πρέπει να το στερηθούμε; Φυσικά και όχι… Δεν είναι απαραίτητο να στραφούμε σε σοκολατένια, σιροπιαστά και διάφορα βαριά γλυκά. Διαλέγουμε καλοκαιρινά, δροσερά επιδόρπια που θα τα φχαριστηθούμε χωρίς να μας τρώνε οι τύψεις για τις θερμίδες τους. Δείτε μερικά από τα πιο αγαπημένα μου και φτιάξτε τα για την οικογένεια και τους φίλους.
Πανεύκολη νοστιμιά που θα ξετρελάνει τα παιδιά σας. Γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και μπορείτε να την φτιάξετε με όποιο φρούτο αγαπούν περισσότερο τα μικρά σας. Δοκιμάστε, γρανίτα ροδάκινο, καρπούζι, βερίκοκο κ.λπ.
Αποτελεί την πιο δροσερή εναλλακτική του παγωτού και μέχρι πριν την εμφάνιση άλλων light παγωτών, η γρανίτα ήταν σίγουρο ένα από τα καλοκαιρινά επιδόρπια με τις λιγότερες θερμίδες. Τα βασικά συστατικά της γρανίτας είναι το νερό, η ζάχαρη, ο χυμός λεμόνι και ο πολτός από διάφορα φρούτα (συνήθως φράουλες). Η διατροφική της αξία έχει ως εξής:
Ενέργεια: 120kcal
Πρωτεΐνη: 0 γρ.
Υδατάνθρακα: 22 γρ.
Λίπη: 0 γρ.
Το βασικό διατροφικό πλεονέκτημα της γρανίτας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, μιας και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, αποβάλει τις τοξίνες και βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον, η προσθήκη χυμού λεμονιού και φρούτων αυξάνει το περιεχόμενο της γρανίτας σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο), φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ. Έτσι, τρώγοντας γρανίτα, όχι μόνο δροσίζεστε αλλά ενισχύεται την άμυνα του οργανισμού και τη λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείτε φράουλες αυξάνετε την πρόσληψη ανθοκυανών, οι οποίες δρουν ανασταλτικά στον καρκίνο και στις νευρολογικές ασθένειες.
Ωστόσο, η κατανάλωση γρανίτας είναι σημαντικό να γίνεται με μέτρο, αφού περιέχει πολύ ζάχαρη, η οποία έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, με την αύξηση της κατακράτησης υγρών, με την πρόωρη γήρανση και τέλος η υψηλή πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Η κατάχρησή της μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία αλλά και να προκαλέσει αλλοιώσεις στα δόντια.
Προκειμένου να απολαύσουμε χωρίς τύψεις τη γρανίτα, μπορούμε να την φτιάξουμε στο σπίτι, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με κάποια γλυκαντική ύλη όπως σουκραλόζη, στέβια κτλ.
Το δροσερό καρπούζι, γίνεται δροσερότερο αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Θα ξετρελάνει τα πιτσιρίκια αν τη σερβίρετε σε χωνάκι ή τη διακοσμήσετε με μικρές μπάλες φρέσκου καρπουζιού.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ